Therese Johaug 10 000 meter friidrett

Bjørgen stopper Johaugs løperdrøm

Før siste gullsjanse i OL er brukt opp, gjelder fortsatt bare langrenn for Therese. Det har hun lært av sin beste treningsvenninne.

TOK OL-GULLET: Marit Bjørgen var litt sterkere da Therese Johaug forrige gang gikk OL i Sotsji 2014. Derfor ble Marit valgt til årets kvinnelige utøver på den fåfølgende Idrettsgallaen. Og derfor blir det ingen satsing på friidrett for Therese før også hun har sikret seg individuelt OL-gull. FOTO: Heiko Junge / NTB scanpix
TOK OL-GULLET: Marit Bjørgen var litt sterkere da Therese Johaug forrige gang gikk OL i Sotsji 2014. Derfor ble Marit valgt til årets kvinnelige utøver på den fåfølgende Idrettsgallaen. Og derfor blir det ingen satsing på friidrett for Therese før også hun har sikret seg individuelt OL-gull. FOTO: Heiko Junge / NTB scanpixVis mer

NM-SEIEREN på 10 000 meter sist søndag åpner en helt ny karriere for Therese Johaug. Skidronningen er mye bedre til å løpe enn det hun har drømt om.

For når en langrennsløper for moro skyld stikker innom det nasjonale friidrettsmesterskapet og jogger inn gullet på 32,20.87 forteller det mer enn at pionernasjonen Norge tretti år etter glanstida til verdensstjernene Grete Waitz og Ingrid Kristiansen dessverre mangler elitemiljø for langdistanseløping for kvinner:

  • Johaugs prestasjon viser først og fremst hvilket ekstremt nivå hun holder som idrettsutøver.

Med målrettet teknisk trening for baneløp og litt mindre muskler i overkroppen, kunne hun på kort tid nådd Europatoppen på denne distansen. Det ville kanskje stoppet den ganske kunnskapsløse sytingen om det påstått manglende nivået på de beste internasjonale langrennsløperne, men i denne saken stopper Therese helst seg selv. Alt hun har opplevd sammen med Marit Bjørgen tilsier full konsentrasjon om langrenn.

MÅLBEVISST: Therese Johaug sprengte NM-feltet fra start på søndag. Det ble Norges femte beste 10 000 meter tid , men det blir foreløpig ingen internasjonal satsing. FOTO: Vidar Ruud / NTB scanpix
MÅLBEVISST: Therese Johaug sprengte NM-feltet fra start på søndag. Det ble Norges femte beste 10 000 meter tid , men det blir foreløpig ingen internasjonal satsing. FOTO: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer

I tre sesonger framover står det rett og slett for mye på spill til å bruke treningstid på noe annet.

SELVE distansen 10 000 meter er også under press. Det har lenge vært både gjevere og økonomisk viktigere for de beste langdistanseløperne å vinne på asfalt enn på bane. Gateløp og maraton har flyttet oppmerksomheten fra arenaene til sentrum i de store byene, samtidig som den langvarige afrikanske dominansen har redusert den internasjonale interessen. Det er for eksempel ikke noen 10 000 meter konkurranser for kvinner i prestisjesatsingen Diamond League.

Det har gjort at nivået i Europa nå er forholdsvis lavt:

  • Bare 15 europeiske jenter har denne sesongen løpt fortere enn det Therese Johaug klarte med joggesko på Hamar Idrettspark søndag.

Avstanden til de aller beste europeerne er heller ikke stor. Tyrkiske Yasemin Can har bestetida på 30,59.20, men så er det bare seks løpere til innenfor det neste halvminuttet. Det betyr at bare ett minutts forbedring ved hjelp av piggsko, klokere løpsopplegg og spesialtrening, direkte ville ha gitt en uthvilt Johaug en plass blant de fremste i feltet. På søndag kom hun tross alt nesten rett fra en spesiell kraftprøve med rekordtid i Lysebotn Opp på rulleski.

AKKURAT dette overraskende høye nivået på egen løping gjør at Therese leker med tanken om å bli med på EM neste sommer i Paris selv om det mesterskapet i siste uke i august kommer litt seint i forhold til forberedelsene til skisesongen. Det skjer i så fall bare som en opplevelse uten spesialtrening.

Og med joggesko.

SIST EM i Berlin i fjor ble vunnet på 31,43.29 av den jevngamle Lonah Chemta Salpeter. Hun er opprinnelig kenyaner, men har de siste åra løpt for Israel.

Lonah har også en ganske annerledes friidrettshistorie. Hun var fotballspiller i hjemlandet, og begynte å løpe ved en tilfeldighet etter at hun hadde reist til Israel for å jobbe som barnepasser ved den kenyanske ambassaden. Arbeidsgiveren hennes trengte en frivillig til å stille på et mosjonsløp, og Lonah ble med for moro skyld. Da var hun 22 år.

OMTRENT samtidig som Therese Johaug tok sitt første individuelle VM-gull i Oslo 2011, debuterte Lonah Chemta som løper med moderate 47 minutter på 10 km. Da var denne kenyaneren tilnærmet utrent. Så begynte hun å løpe på fritida, fant et lite lokalt friidrettsmiljø og en kjæreste som var en bra løper. Slik ble Lonah etter hvert riktig god etter europeisk standard.

Ellers er gullstandarden på denne distansen etiopisk. Ni av årets ti beste tider er deres. Hele seks av historiens ti beste løp er også prestert av etiopiere. De har dessuten den nye verdensrekordholderen Almaz Ayana som med oppsiktsvekkende 29,17,45 fra OL-finalen i Rio 2016 knuste den kinesiske doprekorden fra tidlig 1990-tall.

Ayana selv har ikke vært innblandet i noe slikt. Men etiopiske utholdenhetsmirakler med utøvere fra avsidesliggende fjelldistrikter, topper lista over satsingsområder for en internasjonal friidrett som mer enn noen gang ønsker å rydde opp i den utstrakte svindelen som historisk har plaget denne sporten.

ET stjernefelt på Bislett med Therese Johaug mot de beste etiopierne, er uansett ikke aktuelt.

Allerede i fjor sommer sa skistjernen nei til en henvendelse fra friidretten om å stille opp i VM i motbakkeløp. Rent treningsmessig hadde en slik konkurranse vært nesten perfekt i forhold til langrenn, men da prioriterte Therese full konsentrasjon mot sist vinters comeback i sporet. Hun var usikker på egen styrke.

Den enestående suksessen i Seefeld-VM tok vekk det meste av dette mentale presset. Therese Johaug var tilbake som sportens desidert beste, men fortsatt mangler det en medalje som viser akkurat den posisjonen.

FOR 10 000-metermesteren Ingrid Kristiansen husket i farta feil da hun forleden uttalte til Dagbladet at Therese Johaug like gjerne kunne begynne med løping fordi hun allerede «hadde vunnet alt» i sporet.

Sånn er det ikke. Utestengelsen for brudd på dopingreglene fra høsten 2017 til våren 2018, gjorde at Therese gikk glipp av det individuelle OL-gullet hun manglet.

Da hjalp det ingen ting at hun i ukene før konkurransene i Pyeongchang definitivt gikk fortere på ski enn noen andre jenter. Selv Marit Bjørgen som dominerte de vinterlekene, var sjanseløs de få gangene de to var på tur sammen.

IRONISK nok er det nå nettopp Bjørgen; som til vanlig unner Therese alt, som stopper venninnens eventuelle løperdrøm. For sist gang Therese Johaug var i posisjon til å vinne dette spesielle OL-gullet, var Marit Bjørgen fortsatt litt bedre.

Da Therese prøvde å rykke fra opp den siste tøffe bakken inn på skistadion på den avsluttende 3-mila under Sotsji-OL 2014, kom hun seg ikke løs.

I stedet svarte Marit. Gikk opp på siden på slutten av stigningen, og forbi.

Den gangen var den eldste ikke bare raskere, men også sterkere.

er Therese Johaug definitivt sterkest av alle i sporet. Det har skjedd fordi hun nettopp ved hjelp av den langvarige, tette jobbingen med Marit Bjørgen har tatt tak i hver eneste detalj i treningen for å bli maksimalt god som idrettsutøver.

Kanskje er det denne standarden på treningsarbeidet som enda mer enn OL-gullet holder Therese tilbake til å konkurrere så mye løping som hun kunne hatt lyst til. Etter at den åtte år yngre Therese ble Marit Bjørgens faste treningspartner, løftet de to sporten sin til et nytt nivå. Sannsynligvis har norsk idrett aldri hatt et mer dedikert treningsmiljø enn dette kvinnelandslaget i langrenn.

Da blir 10 000 meter og friidrett ikke noe alternativ for Therese, med mindre løpingen hjelper forberedelsene hennes til skisesongen.

DET skjedde i friidretts-NM sist søndag, og det kan skje på de samme premissene i EM neste sommer. Men så er det slutt på den delen av moroa før det individuelle OL-gullet forhåpentligvis til slutt kommer i Beijing-lekene 2022.

Den største friidrettssuksessen får heller vente. For selv ikke en så strålende utholdenhetsutøver som Therese Johaug vinner alt hver gang hun tar på seg joggeskoa.