Bjørgen tar Johaug i forsvar etter bråket

Til Dagbladet sier Marit Bjørgen at hun ikke er i tvil om at Therese Johaug fortjener Egebergs ærespris.

FORSVARER JOHAUG: Marit Bjørgen mener Therese Johaug fortjener å få Egebergs Ærespris. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
FORSVARER JOHAUG: Marit Bjørgen mener Therese Johaug fortjener å få Egebergs Ærespris. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I løpet av kalenderåret 2019 har Therese Johaug vunnet tre individuelle VM-gull i langrenn, samt NM-gull på friidrettsarenaen på 10 000 meter og NM-gull i terrengløp.

Sjelden har en kandidat vært mer sportslig kvalifisert til den prestisjefylte «Egebergs ærespris», som gis til utøvere som har markert seg i to eller flere forskjellige idretter.

Det har samtidig reist en etisk debatt i kjølvannet av dopingdommen Johaug fikk for uaktsomhet da hun fikk i seg et forbudt stoff, som dømmende instans konkluderte med at hun ikke inntok med hensikt.

- Kan en dopingdømt utøver motta den mest prestisjefylte æresprisen i norsk idrett? spurte VG-kommentator Leif Welhaven.

KLAR: Therese Johaug var suveren i det meste hun stilte opp på i forrige sesong. Før årets sesong sender hun en advarsel til en av sine konkurrenter i Sverige. Foto: Marte Nyløkken Helseth og NTB Scanpix. Reporter: Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. Vis mer

- Det burde være selvforklarende at det ikke er mulig å forene en dopingdom med en ærespris når det er mer enn sportslige kriterier som vektlegges, uttalte juristen Robin Mackenzie-Robinson, som er en av Norges fremste eksperter på idrettsjus til Aftenposten i august.

Bjørgens klare tale

Til Dagbladet sier Marit Bjørgen at hun er helt uenig i det.

Tidenes mestvinnende vinterolympier er ikke er i tvil om hva hun mener er det riktige.

- Jeg synes Therese bør få Egebergs Ærespris. Det burde være selvsagt, sier Marit Bjørgen til Dagbladet.

- Hvorfor det?

- Jeg synes hun fortjener det i kraft av det hun har prestert. Hun er også et veldig godt forbilde for sporten og oppfyller kriteriene.

I reglementet står det blant annet at «kandidaten skal være en god rollemodell for idrettens grunnverdier», og dette er selve kjernen i diskusjonen nå.

Et godt forbilde mener Bjørgen at Johaug er i stor grad.

- Ja, absolutt, sier tidenes mestvinnende vinterolympier til Dagbladet.

- Det er fantastisk bra det Therese gjør i terrengløp og på friidrettsbanen. Jeg var og heiet på henne i Frognerparken. Det er utrolig sterkt. Jeg vet jo at hun er rå til å løpe, men det er artig at hun får tid til å vise det mot spesialistene.

Svensk støtte

Hun får støtte av den svenske langrennslegenden Anders Södergren.

- Therese er en fantastisk ambassadør for langrennssporten og viser at hun kan hevde seg utrolig bra, selv om det ikke er idretten hun bedriver, sier Sødegren til Dagbladet.

Dermed støtter Bjørgen og Södergren synspunktet til tidligere idrettspresident Børre Rognlien, som leder juryen som skal dele ut «Egebergs ærespris»

- Jeg vil minne om at Therese ikke er dømt for bruk av doping, men uaktsomhet. Selv om det finnes noen jurister som er mer katolske enn paven, så får vi klare å skille mellom snørr og barter her.

- Jeg vil ikke foregripe komiteens valg, vi er tre i juryen, men jeg regner det som sannsynlig at hun kan bli nominert. Nominasjonen må komme fra særforbundene. Vi kan i teorien også nominere selv. Jeg vil si at både Johaug og Didrik Tønseth absolutt er sportslig kvalifisert, sier Rognlien.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer