TAKKNEMLIG: Marit Bjørgen understreker at også hun setter helsa først, men innrømmer at det er vanskelig å svelge at Tour de Ski går fløyten. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
TAKKNEMLIG: Marit Bjørgen understreker at også hun setter helsa først, men innrømmer at det er vanskelig å svelge at Tour de Ski går fløyten. Foto: Thomas Rasmus Skaug / DagbladetVis mer

Bjørgen tok til tårene etter Tour-nekt

- Har tenkt at «jeg skulle egentlig ikke ha ringt», sier hun til Dagbladet.

(Dagbladet.no): Lørdag ble Marit Bjørgen (32) innlagt til overvåking og utredning på St. Olavs hospital, etter at hun opplevde unormalt høy puls på trening. Innleggelsen skjedde etter at Bjørgen først hadde varslet sin personlige lege Hans Petter Stokke om treningsopplevelsen mens hun var på vei til julefeiring hjemme i Trøndelag.

Lite ante hun da om at telefonen skulle koste henne deltakelsen i Tour de Ski. Men søndag kom Stokke, sammen med hjertespesialisten på St. Olavs, fram til at det var riktig å fraråde langrennsdronninga å delta i touren, som ved siden av VM i Val di Fiemme var vinterens store mål.

- Jeg tenkte ikke på det da jeg ringte Hans Petter, og heller ikke da jeg ble innlagt til utredning. Det var først søndag jeg skjønte at det ikke ble noe Tour de Ski på meg, sier Bjørgen til Dagbladet.

- Hvordan reagerte du da?

- Jeg måtte svelge ganske mye, ja. Det kom noen tårer. Jeg følte jeg hadde gjort alt riktig i forberedelsene og jobbet hardt mot dette målet.

- Angrer du på at du i det hele tatt ringte Stokke?

- Tanken har nok slått meg. Jeg har nok tenkt at «jeg skulle egentlig ikke ha ringt». Jeg var veldig i tvil om jeg i det hele tatt skulle ringe, men jeg tenkte at det uansett passet å ringe for å ønske god jul, forteller hun.

Hadde reist til Tour de Ski
I dag møtte Bjørgen pressen etter trening i Trondheim, frisk og i god form. Hun sier hun ikke har merket noe til problemene etter at hun ringte legen, samtidig evner også Bjørgen å se tour-nekten fra en annen side.

- Jeg må jo også være takknemlig for at jeg fikk komme rett inn på sykehuset og bli undersøkt på denne måten. Og det var heldig for meg at hjertespesialisten var på vakt. Man må ta helsa på alvor, understreker Bjørgen.

- Hvis du hadde fått beskjed nå om at du likevel fikk stille i Tour de Ski, hadde du reist da?

- Jeg hadde nok det, fastslår hun.

Avgjørelsen endelig
Det kommer imidlertid ikke til å skje, ifølge landslagstrener Egil Kristiansen. Avgjørelsen om at Bjørgen blir hjemme, er definitiv.

- Etter at avgjørelsen ble tatt, har ikke Marit maset i det hele tatt om å få gå Tour de Ski. Men hun har ikke merket noe til problemene verken før eller etter den ene gangen, så det er klart hun synes det er litt ergerlig, sier Kristiansen til Dagbladet.

- Hva er planen for Marit nå?

- Det er ikke lagt noen ny plan ennå. Vi ble enige om å vente med det til alle undersøkelser er avsluttet, så vi kan være helt sikre på at det ikke er noe galt. Helsa går først, sier han.