Bjørgen trodde færre folk ville feire gull nummer tre

Men der tok hun grundig feil. Ble hyllet av tusenvis igjen.

GODT VANT: Marit Bjørgen med sin tredje gullmedalje. Hun begynner å bli vant til å høre nasjonalsangen på Universitetsplassen, men er selvfølgelig ikke lei. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
GODT VANT: Marit Bjørgen med sin tredje gullmedalje. Hun begynner å bli vant til å høre nasjonalsangen på Universitetsplassen, men er selvfølgelig ikke lei. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.Vis mer

UNIVERSITETSPLASSEN (Dagbladet): Så sto hun der igjen da, Marit Bjørgen, for tredje gang på fem dager med en gullmedalje rundt halsen, og mottok tuseners hyllest i Oslo sentrum.

Og ikke er hun lei av det, heller, selv om hun nesten hadde trodd at publikum skulle være det.

- Det største er at publikum stiller opp, jeg syns det er utrolig moro at de setter pris på det jeg gjør. Jeg trodde kanskje det skulle være litt færre folk i dag, men det var det virkelig ikke. Det er utrolig å høre folk rope navnet ditt, det er som å være rockestjerne for en dag, sier Marit Bjørgen.

- Hva tar du med deg fra en dag som denne?

- Det er utrolig mange inntrykk. Jeg kjenner fortsatt jeg har adrenalin fra løpet i dag, jeg var ute og løp litt før dette, og det kjentes veldig fint og lett. Jeg tror jeg er litt der oppe ennå, sier hun.

I kjelleren
På dagens 10-kilometer klassisk så det for en gangs skyld litt vanskelig ut i starten, da Justyna Kowalczyk slo til med en massiv åpning og ledet med ti sekunder etter tre kilometer.

Men Bjørgen hadde varslet den utviklingen på forhånd. Polakken ville åpne hardt, mens hun skulle gå sitt jevne tempo.

De siste tre kilometrene bar taktikken frukter. En stiv Kowalczyk la igjen over 12 sekunder i forhold til Rognes-jenta, og i mål kunne en utkjørt Bjørgen liggende se opp på storskjermen at det tredje gullet var sikret.

For første gang har en nordmann tatt tre individuelle gullmedaljer i ett og samme verdensmesterskap.

- Jeg har vel egentlig følt meg komplett lenge, jeg har vunnet det meste som langrennsløper. Men jeg hadde en drøm om dette gullet, det er individuell start og man må virkelig i kjelleren, og da føles det utrolig godt, sier Marit Bjørgen.

Vurderer fortsatt lagsprint
Først i morgen tidlig bestemmer hun hvorvidt hun skal gå lagsprint på onsdag, og dermed ha mulighet på hele seks VM-gull.

Jelena Välbe har VM-rekorden med fem gull fra Trondheim i 1997.

- Det er stafetten på torsdagen og tremila som henger høyest for meg, og da må vi ta en vurdering for å være best mulig rustet til å gå dem. Sprintstafetten er en kamp med syren, og den må man kvitte seg med på 24 timer. Men lysten til å gå teamsprinten er der også, og jeg har ikke tatt noen avgjørelse ennå, sier Bjørgen.

- Det er jeg som har siste ord, men vi må snakke sammen, og det betyr selvfølgelig mye hva Marit føler, sier landslagstrener Egil Kristiansen.