PÅ SKI SOM VANLIG: Marit Bjørgen møtte pressen etter ei treningsøkt i Trondheim andre juledag. Der fortalte hun om økta som utløste hjerteundersøkelsene. Foto: Erling Hægeland/Dagbladet
PÅ SKI SOM VANLIG: Marit Bjørgen møtte pressen etter ei treningsøkt i Trondheim andre juledag. Der fortalte hun om økta som utløste hjerteundersøkelsene. Foto: Erling Hægeland/DagbladetVis mer

Bjørgen trodde pulsklokka var ødelagt da hun så tallet

Derfor ringte hun legen. Møtte pressen i Trondheim i dag.

(Dagbladet): Det har gått tre dager siden nyheten kom: Marit Bjørgen var innlagt på St. Olavs Hospital i Trondheim med hjerteforstyrrelser.

I dag møtte hun pressen for første gang etter sykdomsforfallet til Tour de Ski.

På Saupstad skistadion fortalte Bjørgen hvordan hun opplevde at noe var uvanlig under treningsøkta før jul.

- Jeg tenkte ikke så mye over det, egentlig, det var litt ubehagelig men ikke noe mer. Da jeg la meg om kvelden, så kjente jeg fortsatt litt pulsslagene. Da jeg våknet morgenen etter hadde jeg fortsatt den samme følelsen, sier Bjørgen om «lille» lillejulaften.

- Da syns jeg oppvarmingen gikk litt tungt, det første draget gikk litt tungt, og da jeg sjekket pulsen på klokka hadde jeg 164 før jeg startet. Jeg trodde klokka ikke fungerte, men etter hvert syntes jeg jeg fikk litt lite luft, og følte jeg kanskje burde stoppe. På klokka så jeg at jeg hadde nesten 180 i puls, noe som er veldig høyt for meg, jeg har en makspuls på 174, sier hun.

Lagt inn på sykehus
Etter dette gikk intervalløkta ganske lett, og Bjørgen sier hun ikke har følt noe særlig ubehag senere. Resultatene på pulsklokka syntes hun likevel var såpass unormale at hun ringte landslagslege Hans Petter Stokke.

- Han ba meg feire jul som vanlig. Så ringte han meg opp igjen senere, og sa han hadde snakket med St. Olavs, og ville ha meg inn for å sjekke. Da ble jeg innlagt, jeg lå over natta for å registrere hjerterytme, og de gjennomførte ultralyd, EKG, ergometersykkeltesting. De fant ingenting, hjertet så fint ut, sier Marit Bjørgen.

Deretter ble hun overvåket i 48 timer til, hjemme, og resultatene er til undersøkelse på sykehuset.

ERGERLIG: Landslagstrener Egil Kristiansen sier Bjørgen ikke har kranglet på beslutningen om at hun må stå over Tour de Ski.
Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
ERGERLIG: Landslagstrener Egil Kristiansen sier Bjørgen ikke har kranglet på beslutningen om at hun må stå over Tour de Ski. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer

- Jeg har ikke kjent noe som helst etterpå. Jeg vurderte jo om jeg i det hele tatt skulle ringe Hans Petter, og det var ikke noen skremmende eller ubehagelig opplevelse for meg i det hele tatt, sier Bjørgen.

Tungt å svelge
Likevel ble hun altså frarådet å gå årets Tour de Ski. Avgjørelsen ble tatt søndag.

- Det er det som er tyngst å svelge. Jeg har følt meg veldig bra, på hugget og klar for å gå Tour de Ski, så det slaget var tungt å ta. Legen har sagt at jeg skal leve og gjøre som normalt, men at Tour de Ski er en såpass stor belastning - og man vet fortsatt ikke hundre prosent hva som er galt, sier Bjørgen.

- Jeg føler ikke dette kommer til å påvirke sesongen ellers i det hele tatt. Samtidig har jeg fått masse støtte fra alle rundt, mange har vært bekymret, og det setter jeg pris på. Da pressemeldingen kom på søndagen syntes jeg det ble litt overdrevet, jeg er frisk og i fin form, og det var litt spesielt å ligge der med alle de ledningene. Men det er kjempehyggelig å få mye støtte. Lagvenninnene ble nok litt bekymret, men jeg har snakket med dem, fått god støtte og oppbacking, sier hun.

Ergerlig
Landslagstrener Egil Kristiansen sier Bjørgen ikke har kranglet på avgjørelsen om at hun ikke får gå Touren.

- Etter at avgjørelsen ble tatt, har ikke Marit maset i det hele tatt om å få gå Tour de Ski. Men hun har ikke merket noe til problemene verken før eller etter den ene gangen, så det er klart hun synes det er litt ergerlig, sier Kristiansen til Dagbladet.

- Hva er planen for Marit nå?

- Det er ikke lagt noen ny plan ennå. Vi ble enige om å vente med det til alle undersøkelser er avsluttet, så vi kan være helt sikre på at det ikke er noe galt. Helsa går først, sier Kristiansen.

Hilsen fra julehjemmet
Marit Bjørgen skal allerede fredag for en uke siden ha kjent at hjertet gikk annerledes enn det hun var vant med, men tok ikke kontakt med lege før etter en intervalløkt på lørdag. Det var under det første draget i den økta at Bjørgen fikk det veldig tungt og hadde unormal hjerterytme. 

Resten av økta gikk som normalt, men etter fullført økt tok hun kontakt med sin personlige lege, Hans Petter Stokke, som tok avgjørelsen om at Bjørgen ikke får gå Tour de Ski i januar.

- Nå begynner jeg å komme over det, men jeg ble veldig skuffet da jeg ble anbefalt å ikke gå Tour de Ski. Nå ser jeg fram mot VM, og håper bare å få grønt lys til å konkurrere. Jeg føler meg så frisk og fin at det ikke kommer til å påvirke meg. Kroppen kjennes veldig bra, sier Marit Bjørgen.

Ingvild Flugstad Østberg får sjansen i Tour de Ski i Bjørgens fravær.