Bjørgen vant i Touren

Marit Bjørgen får 50 bonussekunder etter seier i det første rennet.

(Dagbladet.no:) Marit Bjørgen var nest best i prologen i sprintrennet på Olympiastadion i München, som innleder Tour de Ski.

Og denne tida er viktig, for det er den tida løperne tar med seg videre i Touren. De 30 beste i dagens sprintrenn får bonussekunder som de kan trekke fra tida på prologen.

Marit Bjørgen var sterkest i finalen, selv om hun ikke fikk noen strålende start. Hun kjempet seg framover i feltet, og gikk først over målstreken. Dermed får hun med seg 50 bonussekunder. Hun vant sprintfinalen foran Arianne Follis og Chandra Crawford.

Dermed stiller Marit til start i det neste rennet med tida 41 sekunder og 91 hundredeler (prologtida minust de 50 bonussekundene). Neste kvinne på lista er Arianne Follis, som har tida 51,82 (prologtida minus 40 sekunder).

Den store forhåndsfavoritten i Tour de Ski, Virpi Kuitunen, kom på 6. plass i sprintrennet. Det er likevel foran skjeme for den finske skiløperen og verdenscuplederen, og hun har tida 1.07,65 (prologtida minus 25 sekunder).

Vibeke Skofterud og Kristin Mürer Stemland gikk videre til kvartfinalene fra prologen - men der ble begge slått ut.

Gutta falt og falt

Øystein Pettersen var nest best i prologen i mennenes sprintrenn, hvor tre norske var blant de fem beste.

Bjørgen vant i Touren

Christoph Eigenmann fra Sveits var raskest, 1,88 sekund foran Pettersen. Drew Goldsack fra Canada var treer, fulgt av Simen Østensen og Tor Arne Hetland.

Østensen og Hetland kom seg ikke til A-finalen, etter fall i semifinalen, men Pettersen og Petter Northug jr kom seg videre til den gjeveste finalen.

Northug kom seg til A-finalen etter at Peter Larsson ble flyttet ned etter at han gikk feil i semifinalen. I finalen var det derimot slutt på flaksen for Northug. 13 sekunder inn i finalen gikk han i bakken, og han dro med seg Pettersen i fallet.

Eigenmann vant åpningsrennet i Tour de Ski, og får - som Marit Bjørgen - med seg 50 bonussekunder.

Dagen var imidlertid ikke helsvart for Northug. Han var den eneste allrounderen som kom seg til finalen, og kapret derfor viktige bonussekunder i forhold til de andre konkurrentene som kan hevde seg i sammendraget.

Eigienmann leder Tour de Ski med tida 30 sekunder og 31 hundredeler (prologtida minus 50 bonussekunder). Øystein Pettersen ligger på 5. plass med tida 56,19 (prologtida minus 26 sekunder), Simen Østensen på 6. plass med 58,81 (prologtida minus 24 sekunder) og Petter Northug jr. på 7. plass med 1.00.12 (prologtida minus 25 sekunder).

Jens Arne Svartedal gikk ikke raskt nok i kvarten, og ble slått ut. Verdenscupleder Eldar Rønning skuffet stort og ble slått ut i prologen.

GOD START: Marit Bjørgen har fått en god start på Tour de Ski. Arkivfoto: SCANPIX
GOD START: Marit Bjørgen har fått en god start på Tour de Ski. Arkivfoto: SCANPIX Vis mer