Bjørgen vant sprinten og økte til Kowalczyk

Dro fra rivalen med 40 poeng i verdenscupen.

VANT: Justyna Kowalczyk ble nummer tre da Marit Bjørgen vant sprinten i Finland. 
Foto: Stian Lysberg Solum / Scanpix
VANT: Justyna Kowalczyk ble nummer tre da Marit Bjørgen vant sprinten i Finland. Foto: Stian Lysberg Solum / ScanpixVis mer

Med en ny seier i beltet satte Marit Bjørgen (31) seg i en utmerket posisjon til å hente hjem sin tredje sammenlagtseier i verdenscupen.

Før søndagens sprint hadde hun 38 poeng til Justyna Kowalczyk. Etter den overbevisende seieren på den klassiske sprinten var forspranget økt til 78 poeng. Kowalczyk gikk seg stiv og måtte ta til takke med 3.-plassen bak russiske Julia Ivanova.

Det betyr at Bjørgen nesten kan tillate seg å «dumme» seg ut på én av de gjenstående fem konkurransene og likevel ta hjem sin første sammenlagtseier i verdenscupen på seks år.

Hovedpersonen selv avviser at kampen om sammenlagtseieren er avgjort.

- Det er blitt noen poeng ned til Kowalczyk, men jeg trenger dem også. Allerede i Drammen onsdag er det ny sprint, og da kan alt skje igjen. Du vet aldri, sa hun til NTB etter suksessprinten i Drammen.

Skeptisk Det er den varierende formen de siste ukene som gjør at Bjørgen finner det klokest ikke å innkassere noe som helst.

- Det er ikke over før det er over i Falun. Det kan fort snu seg. Jeg er spent på sprintene som kommer i Drammen og Stockholm.

I tillegg skal det gås en 2,5 kilometer lang prolog i Faluns avslutningshelg. Det er også en uforutsigbar øvelse.

Spent Det var en uvanlig spent Bjørgen som stilte til start søndag. Det skyldtes at det ikke fungerte under klassiskbiten på lørdagens skiathlon. Søndag skjønte hun fort at skepsisen var ubegrunnet.

- Det fungerte med en gang. Jeg forsto fort at dette var en helt annen dag. Jeg gikk fort i prologen, det gikk fort i heatene og ikke minst er jeg fornøyd med kjøringen i «Lahtissvingen» i finalen. Der tok jeg teten. I dag var det min dag. Jeg var på mitt aller beste, og dagsformen var knallgod, sa Bjørgen.

31-åringen var i strålende humør etter løpet. Å vinne er det beste hun vet. Selv om seieren var hennes 52. i verdenscupen, synes hun fortsatt det er like moro å bli nummer én.

Etterpå åpnet hun for både det ene og det andre. Bjørgen går helt sikkert fram mot OL i Sotsji om to år, og hun har vel mer eller mindre antydet at det ikke er utenkelig at hun blir med i Falun-VM i 2015.

- Og i 2017 blir det kanskje VM i Lahtis med Bjørgen på startstrek?

- He, he. Du skal aldri si aldri.

Nei, med Bjørgen kan du aldri si aldri.

(NTB)