Marit Bjørgen etterlyser profiler

Bjørgen-varsko: Frykter Haaland-effekt

Tidenes mestvinnende vinterolympier Marit Bjørgen ledet langrennssporten til et klimaks i popularitet hos det norske folk. Men nå ser hun flere faresignaler for sportens framtid.

ETTERLYSER PROFILER: Marit Bjørgen er klar på at langrennssporten trenger nye profiler. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
ETTERLYSER PROFILER: Marit Bjørgen er klar på at langrennssporten trenger nye profiler. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Februar 2011: Langrennsfeberen i Norge når nye høyder. Det er ski-VM i Holmenkollen. Marit Bjørgen blir VM-dronning med fire gull. Petter Northug blir VM-konge med tre gull. Og Therese Johaug presenterer seg som den nye langrennsprinsessen når hun går inn til VM-gull for første gang på tremila.

GLOHET: Under ski-VM i Holmenkollen i 2011 nådde langrennssporten sitt klimaks i Norge med Marit Bjørgen i spissen. Men hvilken framtid går sporten nå i vente? Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet.
GLOHET: Under ski-VM i Holmenkollen i 2011 nådde langrennssporten sitt klimaks i Norge med Marit Bjørgen i spissen. Men hvilken framtid går sporten nå i vente? Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet. Vis mer

Elleve år seinere er situasjonen en helt annen. Bjørgen, Northug og Johaug har lagt skiene på hylla. Det samme har en rekke andre store profiler og medaljegrossister gjort, som Martin Johnsrud Sundby, Astrid Uhrenholdt Jacobsen og Maiken Caspersen Falla.

Marit Bjørgen vet alt om hvilken unik posisjon som langrennssporten har hatt. I sentrum har hun selv vært, i kraft av å være tidenes mestvinnende langrennsløper og en nasjonal folkehelt gjennom de ikoniske øyeblikkene som Rognes-jenta har levert i mesterskap etter mesterskap, primært fra perioden 2003 til 2018.

Nå erkjenner 42-åringen at tidene er forandret, og at langrennssporten går en utfordrende tid i møte.

- Det er tøffere tider. Fotballen er oppe. Vi har Haaland. Vi har friidrettsstjerner. Det er flere konkurrenter her. Da er det viktig å skape profilene i langrenn. Alle må være med å bidra for å løfte langrenn og bevare populariteten, sier Marit Bjørgen til Dagbladet.

KOSER SEG: Marit Bjørgen ler av Therese Johaugs festbilder. Video: Løkås/Godø. Klipp: Therese Johaug / Instagram Vis mer

- Det er viktig å få med internasjonal langrenn og bygge bredde også der. Kanskje er andre nasjoner på damesiden på vei opp der nå. Vi må bidra. Jeg vil bidra med min erfaring og kunnskap.

Bjørgen roser Northug

I så måte er hun glad for at Petter Northug er tilbake i miljøet, riktignok i langløp.

- Petter går bra på rulleski. Jeg ser at han får oppmerksomheten som langrennssporten kanskje trenger. Sporten trenger nye profiler, understreker Marit Bjørgen.

ROSES AV BJØRGEN: Marit Bjørgen er glad for at Petter Northug bidrar tilbake til langrennssporten igjen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
ROSES AV BJØRGEN: Marit Bjørgen er glad for at Petter Northug bidrar tilbake til langrennssporten igjen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Har du troa på Petter til vinteren?

- Jeg blir overrasket om han vinner noe, men Petter er Petter. Det er artig å se at han er med og bidrar.

- Den største utfordringen

Langrennsjef Espen Bjervig tar situasjonen på alvor.

- Hvordan skal langrenn klare å bevare sin unike posisjon hos folket?

- Langrenn har en posisjon vi er svært takknemlige for, og vi vet at dette ikke er noen selvfølge. Derfor jobber vi hver dag med å bli bedre sportslig, og tenke nye muligheter for utvikling gjennom arrangement, markeds- og mediekanaler, sier Bjervig til Dagbladet.

OVERRASKER: Petter Northugs sommerform har fått flere til å reagere. Video: Løkås/Godø. Klipp: NRK Vis mer

- Hva betyr det for langrennssporten at ikke lenger alt av verdenscuprenn sendes på NRK?

- Vi var kjent med at seertallet kom til å falle noe når flere verdenscuprenn ikke ble sendt på NRK. Når det er sagt synes jeg Viaplay har presentert sporten vår på en utmerket måte, sier han og legger til:

- Den største utfordringen er nok at langrenn nå er på flere TV-kanaler. Det kan derfor være noe forvirrende for seerne å vite hvilken kanal verdenscuprennene går på de enkelte helgene, og vi kommuniserer derfor dette i sosiale medier og på skiforbundet.no foran hver rennhelg, sier Bjervig.

Nedgangstider

Ikke minst er norsk kvinnelangrenn inne i en krevende periode etter at den ene etter den andre av enerne er forsvunnet.

PINLIG BERØRT: Marit Bjørgen innrømmer at hun har vært med på mye rart gjennom karrieren.  Vis mer

Bjørgen la skiene på hylla i 2018. Det savnet ble imidlertid ikke så stort som det kunne ha blitt, all den tid Johaug sto klar til å overta tronen.

Nå har Johaug også lagt opp. Det samme har Uhrenholdt Jacobsen, mens Ingvild Flugstad Østberg knapt nok har konkurrert de siste sesongene.

Lagt opp har også mangeårig sprintener Caspersen Falla. Det samme har Martine Ek Hagen og Marthe Kristoffersen om vi går noen år tilbake og ikke minst ess som Kristin Størmer Steira og avdøde Vibeke Skofterud fra gullgenerasjonen til Bjørgen.

Likevel ser Bjørgen på de norske skijentenes framtid med positvitet.

- Jeg er ikke bekymret. Men vi må kanskje være mer tålmodig. Det må vi. Men det er nok noen som kommer til å overraske til vinteren. Det er flinke trenere som legger sjela si i det for å få jentene frem, sier tidenes mestvinnende vinterolympier til Dagbladet.

- Da Bente Skari la opp, ble det også et tomrom, før det ble 10-12 flotte år. Det kommer ikke ofte sånne type løper som er så ekstremt gode som Therese. Det er kanskje hvert tiende eller femtende år. Da blir differansen stor. Det merkes selvsagt at hun forsvinner. Men jeg tror vi kan bli positivt overrasket til vinteren, sier trønderen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer