Bjørgen ventet på klarsignal - så sprengte hun Kowalczyk

- Hadde kjempet med Johaug om hun hadde hatt sjans, sier Åge Skinstad.

DUELLERTE IGJEN: Marit Bjørgen bedyrer at hun hadde gått for gullet om hun hadde følt seg i stand til det, men da Therese Johaug gikk fra i front, ventet hun med å stikke fra Justyna Kowalczyk til både gullet og sølvet var sikret, og Morten Aa Djupvik ga klarsignal.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix
DUELLERTE IGJEN: Marit Bjørgen bedyrer at hun hadde gått for gullet om hun hadde følt seg i stand til det, men da Therese Johaug gikk fra i front, ventet hun med å stikke fra Justyna Kowalczyk til både gullet og sølvet var sikret, og Morten Aa Djupvik ga klarsignal. Foto: Håkon Mosvold Larsen / ScanpixVis mer

HOLMENKOLLEN: (Dagbladet): Med fjorårets klassiske fellesstart friskt i minne, var det en del i Holmenkollen som fryktet at tremilsgullet - og kanskje også sølvet - skulle glippe for Therese Johaug da Marit Bjørgen så ut til å sette opp farten med Justyna Kowalczyk på slep etter halvgått løp.

I OL forrige vinter var det nettopp det som skjedde da Bjørgen tettet luka til Kristin Størmer Steira, men i dag ble utfallet noe helt annet, da Therese Johaug bare fosset opp bakkene og økte avstanden inn mot mål.

Landslagsledelsen forteller at det var en bevisst taktikk underveis at Bjørgen ikke skulle tette luka.

- Marit var ikke spesielt interessert i å tette luka etter at det ble en avstand fram. Hun gikk nok litt foran Kowalczyk i de lette partiene fordi hun hadde gode ski, men stort sett var det Kowalczyk som gjorde jobben for å ta igjen Therese i motbakkene. Det var først da Marit kom til Frognerseteren på sisterunden at hun fikk beskjed av Morten Djupvik at det var 1.01 fram til Therese, og at hun kunne gjøre akkurat det hun ville. Da gikk hun vel fra Kowalczyk med 15 sekunder på 700 meter, sier landslagssjef Åge Skinstad

- Ingenting var planlagt på forhånd, annet enn at vi ønsket å sprenge feltet. Men da Therese fikk de meterne hun gjorde, så var jo taktikken helt klart at Kowalczyk skulle gjøre jobben i motbakken, sier Skinstad.

- Fikk Marit noen andre beskjeder før hun fikk lov av Djupvik til å gå?

- Nei, lov og lov, Fru Blom - stallordre er vel et ord som dere har funnet på. Men poenget var at vi sa det var greit at Marit gikk først i lettere terreng, mens Kowalczyk skulle gjøre det i motbakkene, sier Skinstad til Dagbladet.

- Det var jo med tanke på at Marit skulle vinne sølvmedaljen, det var jo ganske opplagt etter hvert at Therese skulle ta gullet. Da var vi veldig opptatt av at den beste muligheten for at Marit skulle ta sølvet, den var å sørge for at Kowalczyk var ordentlig sliten på Frognerseteren den siste gangen, og at hun da kunne rykke fra henne da det var en god luke opp til Therese, sier han.

- Så det er ikke sånn at Bjørgen kunne tatt igjen Johaug dersom hun hadde forsøkt hardere?

- Det er jeg helt sikker på at hun ikke hadde klart, for hadde hun hatt en sjanse til det, hadde hun vært med og kjempet om gullet, sier Skinstad.

Vanskelig å planlegge
Landslagstrener Egil Kristiansen tror heller ikke Marit Bjørgen hadde noen maksdag i sporet på tremila.

- Jeg tror kanskje det ikke var hundre prosent i dag, men når hun klarer å ta en sølvmedalje på en litt sånn halvbra dag, så viser det hva som bor i henne, sier han til Dagbladet.

- Hvordan vurderte du taktikken underveis?

- Jeg har sagt det før, og gjentar det gjerne: Det er veldig vanskelig å lage noen eksakt taktikk på forhånd. Vi hadde laget en plan for hvordan vi skulle gjøre skibyttet, og så måtte vi ta litt underveis. Så så vi da de var inne og byttet ski etter 13,3 kilometer, at det ble en liten luke til Kowalczyk. Da ga vi beskjed til både Marit og Therese at nå var det bare å gå, for nå var det ei luke, og jeg tror Kowalczyk brukte ganske mye krefter på å få tettet den, sier Kristiansen.

STOR DAG: Marit Bjørgen og Therese Johaug etter dobbeltseieren.Foto: SCANPIX/REUTERS/Leonhard Foeger
STOR DAG: Marit Bjørgen og Therese Johaug etter dobbeltseieren.Foto: SCANPIX/REUTERS/Leonhard Foeger Vis mer

- Da fortsatte Therese bare å male opp bakkene, og da ble det først nok til Marit, og nok til Kowalczyk etter hvert. Therese var helt overlegen i dag. Hun bare fløy opp bakken, og det virket ikke som noen bakker var lange nok, sier landslagstreneren.

Ikke viktig å hindre Bjørgen
Therese Johaugs suverene gull betyr at det ikke blir noen tangering av Jelena Välbes rekord på fem VM-gull i samme mesterskap for Marit Bjørgen.

Åge Skinstad vil imidlertid ikke være med på at det var bra for langrennssporten at en annen løper enn Bjørgen vant i dag.

- Nei, det spiller i hvert fall ingen rolle for meg, så det har jeg ikke tenkt noe over. Men det er i hvert fall fint at det er mange forskjellige typer som kan vinne langrennsløp, sier han til Dagbladet.

- Det viser at vi har flere veldig gode løpere på laget. Vi hadde et lite mål om å få alle fire ned på premieutdelinga i kveld, og det har vi klart, og det tror jeg blir helt rått, sier Egil Kristiansen.

- Det har vært noen eksperter ute i media og ment at Therese Johaug har stagnert de siste årene, hva forteller det hun gjør i dag?

- Det er mange slags eksperter rundt omkring, men den eneste eksperten på Therese Johaug er Therese Johaug, akkurat som den eneste eksperten på Marit Bjørgen heter Marit Bjørgen. Det blir litt synsing, sier Kristiansen.

Ikke Northug-stil over mål
Åge Skinstad mener det ble en perfekt løpsutvikling for jenta fra Dalsbygda.

- Det var et knalløp av Therese. vi har sett at hun trives i motbakker, og den løypa her med bakkene opp mot Frognerseteren er vel omtrent ideelt for Therese. Den stigingen er det nærmeste vi kommer Alpe Cermis i Tour de Ski og når vi får den tre ganger på rappen, da blir det veldig vanskelig å følge henne, sier Skinstad.

- Hun hadde god tid på oppløpet, hadde du forventet litt mer Northug-stil over målgangen hennes?

- Nei, jeg tror egentlig Therese var veldig glad for å komme seg over målstreken, jeg, for selv om hun smilte og var blid, så var hun helt klart sliten og kjørt på den siste to-kilometeren. Det var greit for henne å komme seg i mål før hun slapp løs jubelen, og vi er forskjellige alle mennesker, så det er lov å feire på forskjellige måter også, sier landslagssjefen.