STERK: Marit Bjørgen føler seg sterkere enn i fjor og vil gå samtlige øvelser i OL i Pyeongchang. Her legger hun grunnlaget på en elghufsøkt i alpinbakkene på Hafjell. Foto: Bjørn Langsem
STERK: Marit Bjørgen føler seg sterkere enn i fjor og vil gå samtlige øvelser i OL i Pyeongchang. Her legger hun grunnlaget på en elghufsøkt i alpinbakkene på Hafjell. Foto: Bjørn LangsemVis mer

Marit Bjørgen vil gå for storeslem

Bjørgen vil gå alt - det ønsker ikke treneren

Marit Bjørgen tror det er mulig å gå alle seks øvelsene.

HAFJELL (Dagbladet): Marit Bjørgen er i enda bedre form enn i fjor, føler seg sterk og trygg på egen form. Nå håper hun at hun får sjansen til å gå alle distansene i Pyeongchang i februar.

Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Hvis jeg har den muligheten og er i god nok form til å kunne velge de distansene jeg vil, så har jeg et mål om å gå alle seks.

Heidi Weng er like klar i sin tale.

- Jeg går gjerne alt.

I tillegg utelukker ikke Ingvild Flugstad Østberg at hun vil gå alle øvelsene om formen er god nok.

Det gir trener Roar Hjelmeset en utfordring. Sprintstafetten kan bare to gå, og der har man i tillegg Maiken Caspersen Falla som en het kandidat for en plass. Helst ønsker ikke landslagssjefen at en utøver skal gå alle seks øvelsene.

USIKKER: Roar Hjelmeset håper at ingen går alle, men innrømmer at det for en utøver kan være mulig. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
USIKKER: Roar Hjelmeset håper at ingen går alle, men innrømmer at det for en utøver kan være mulig. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Ønsketenkningen vår er at ikke mange går alt. Det kan skje, det kan det, men vi håper å få disponert laget vårt på den måten at vi får ut det beste på de forskjellige plassene uten at for mange går alt.

Treneren innrømmer riktignok at et OL legger bedre til rette for at en utøver kan være med på alle seks øvelsene.

- I et OL, så tror jeg kanskje vi kan få en person som kan gå alt. Vi så at Heidi gjorde det i VM, men det blir veldig sjelden gjort og hun er vant til et veldig tøft løpsprogram. Det er sånn sett lettere her i OL, så det er ikke helt krise om det skjer.

- Jeg føler meg sterkere i år

Det er Bjørgen enig i, selv om hun har valgt å stå over sprintstafetten i tidligere mesterskap.

- Jeg mener det er mulig å gå alle distansene, så får vi se om jeg er i form nok til det, og da tenker jeg særlig på sprint og sprintstafett.

For den største utfordringen for Bjørgen blir trolig sprintdistansene. I fjor kvalifiserte hun seg ikke til finalen i noe verdenscuprenn. Den kommende sesongen tror Bjørgen hun er bedre skodd til å tåle sprintrennene.

- I fjor følte jeg at jeg falt litt ut etter året borte med fødsel og en del skader. Jeg føler meg sterkere der i år og løypa i OL er tøff. En kapasitetskrevende sprintløype tror jeg fortsatt kan passe meg.

- Samtidig har konkurransen blitt tøffere, og jeg blir ikke noe hurtigere og har ikke alderen med meg. Vi får vente og se, sier veteranen og smiler.

I FRONT: Marit Bjørgen leder an et strålende norsk kvinnelandslag, her fulgt av Ragnhild Haga, Kathrine Harsem og Astrid Uhrenholdt Jacobsen . Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
I FRONT: Marit Bjørgen leder an et strålende norsk kvinnelandslag, her fulgt av Ragnhild Haga, Kathrine Harsem og Astrid Uhrenholdt Jacobsen . Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Blir ikke med til Sør-Korea

Den eneste mammaen på laget er godt fornøyd med at denne samlingen på Hafjell kun varer fem dager, så hun kan komme seg hjem til Marius. Sønnen blir heller ikke med til Pyeongchang i februar.

- Han blir hjemme sammen med far, det er nok den beste løsningen. Det blir tre tøffer uker, i alle fall for meg, sier Bjørgen og ler.

- Jeg får bare håpe at jeg har mye å gjøre der nede at ting går bra og dagene går fort. Men han blir to år er en aktiv gutt og jeg tror det er bedre for ham å bli hjemme og gå i barnehagen.

I stedet blir sønnen med på samling i Val Senales i oktober. Bjørgen følger den samme oppskriften som har gitt henne mye suksess de siste mesterskapssesongene.

Det betyr at hun dropper Tour de Ski og blir hjemme i romjula.

Kan passere Bjørndalen

37-åringen har sjansen til å bli tidenes mestvinnende vinteridrettsutøver med et godt OL. Før mesterskapet begynner ligger hun to gull og ett sølv bak skiskytterlegenden. Det er likevel ikke Bjørgens mål for mesterskapet.

- Når man kan ha muligheten så er jo det en drøm, nå er Ole Einar der nede og, så kanskje det ikke går uansett hvor mye jeg vinner. Jeg synes det hadde vært veldig hyggelig, men målet er først og fremst et individuelt OL-gull.

- Det skal mye til for å få til et liknende resultat som i Lahti, avslutter Bjørgen.