DOBBELT I DRAMMEN: Maiken Caspersen Falla vant verdenscupsprinten i Drammen foran Marit Bjørgen i dag, men Bjørgen var også opptatt av kveldens dopingdokumentar etter løpet.
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
DOBBELT I DRAMMEN: Maiken Caspersen Falla vant verdenscupsprinten i Drammen foran Marit Bjørgen i dag, men Bjørgen var også opptatt av kveldens dopingdokumentar etter løpet. Foto: Heiko Junge / NTB scanpixVis mer

Bjørgen vil ha dopingsvar fra FIS og IOC

- Hvem har gitt SVT prøvesvarene?

DRAMMEN (Dagbladet): Marit Bjørgen ble slått med en tåspiss av den olympiske sprintmesteren i Drammen i ettermiddag, men knappet likevel godt inn på forspranget i den totale verdenscupen til Therese Johaug.

Etter løpet var Bjørgen raus overfor lagvenninna og dagens vinner Maiken Caspersen Falla, selv om de tjue poengene som glapp på Fallas kononspurt nok var surere enn hun ville innrømme overfor pressen etter løpet.

Forsvarsløse utøvere
Men det som også opptok Bjørgen, var kveldens dokumentar på svensk tv. Der har «Uppdrag Granskning» fått tilgang til mer enn 5000 avgitte blodprøver fra 2000-tallet, og konfronterer blant annet Anders Aukland med at han i Salt Lake City-OL i 2002 skal ha hatt høye blodverdier, og at variasjonen i dem satte ham på en overvåkningsliste hos det internasjonale skiforbundet, FIS.

Anders Aukland har aldri testet positivt på noen dopingprøve, og føler seg hengt ut av den svenske redaksjonen. 

- Hva skal jeg si? Jeg blir frustrert og irritert over en sånn dokumentar. For det første blir det bare mistanker, det er ikke noe konkret, og som løper føler man seg forsvarsløs, akkurat sånn som Anders føler det nå. Man blir jo det, folk får en oppfatning gjennom media og eksperter som uttaler seg om ditt og datt. Man føler seg litt hjelpeløs som utøver, men det man kan gjøre er å stole på seg og det man gjør og så drite i hva andre mener, sier Marit Bjørgen til Dagbladet.

FIS og IOC må på banen
Hun har ikke tenkt til å se dokumentaren som går klokka 20 på SVT i kveld, men mener at dokumentaren ikke kan forbigås i stillhet likevel.

Hun mener FIS og den internasjonale olympiske komité må på banen i denne saken.

Fordi blodprøvene er private helseopplysninger.

- Det som er litt skremmende er at sånne prøver kommer i hendene på et svensk tv-selskap som lager en dokumentar. Jeg vet ikke hva slags verdier jeg hadde på 2000-tallet. Men det vet jo et svensk tv-selskap, og det er jo litt skremmende, for det er jo helseopplysninger. Det bør jo være hemmelig overfor offentligheten.

- Det er jo ikke så veldig mange som kan ha gitt dem det, så jeg syns jo både FIS og IOC burde vært på banen, sier Bjørgen.

Vet ikke egne verdier
Selv mener Bjørgen at dagens langrennsløpere testes nok, og hun understreker at verken hun eller andre norske løpere har noe å skjule. Men at helseopplysninger hun ikke en gang har tilgang til selv formidles til mediene blir uansett helt feil.

- Det er vanskelig å si om det som kommer fram er rent oppspinn alt sammen. Men jeg syns jo FIS burde vært på banen i forhold til hvor de har fått verdiene fra, for jeg vet ikke sjøl hva jeg hadde. Da er det betenkelig at de har det, sier Bjørgen til Dagbladet.