Marit Bjørgen dropper Tour de Ski

Bjørgen vil ikke gå Tour de Ski. Mister trolig millionbeløp: - Uaktuelt

Forrige sesong ble Marit Bjørgen tvunget til å droppe hardøkter i sesonginnledningen. Denne sesongen vurderer 37-åringen å gjøre det frivillig.

HARD PRIORITERING: Marit Bjørgen, her fra seieren i Kulåssprinten onsdag kveld, vil stå over Tour de Ski også neste sesong for å være best mulig rustet til OL i Pyoengchang. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet 

HARD PRIORITERING: Marit Bjørgen, her fra seieren i Kulåssprinten onsdag kveld, vil stå over Tour de Ski også neste sesong for å være best mulig rustet til OL i Pyoengchang. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet 
Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

SARPSBORG (Dagbladet): Marit Bjørgen og Maiken Caspersen Falla ble Lahti-VMs store dronninger med henholdsvis fire og tre gull, mens Astrid Uhrenholdt Jacobsen med sine tre VM-medaljer var den som hevet seg mest inn mot mesterskapet, i likhet med Charlotte Kalla og Hanna Haag.

Alle disse utøverne gjorde kyniske valg før jul og under Tour de Ski. De tre førstnevnte, samt Haag, så vi aldri opp monsterbakken i Val di Fiemme. Også Kalla sto over mange renn før jul. Det fikk de igjen for i mesterskapet i Lahti, mens de som dominerte i Tour de Ski, ikke var like gode i VM.

Unntaket var Heidi Weng, som gjorde et bra VM med to stafettgull og ett individuelt sølv. Verre gikk det for andre Tour de Ski-dronninger som Stina Nilsson og Ingvild Flugstad Østberg. Heller ikke Krista Pärmäkoski hadde maks flyt i VM på hjemmebane, selv om sølvet på skiathlon var bra.

- Helt sikkert uaktuelt

Dette - og tidligere erfaringer - gjør at Marit Bjørgen ser på det som uaktuelt å gå Tour de Ski neste sesong. Det bekrefter nå Bjørgen til Dagbladet. Rognes-jenta satser i stedet alt mot OL i Pyeongchang.

- Tour de Ski blir helt sikkert uaktuelt. Hvis jeg, mot formodning, skal gå der, må jeg stå over mange andre konkurranser før jul. Men jeg tenker nok å stå over Tour de Ski, for å legge opp formen best mulig til OL. Det blir i hvert fall ikke så mange renn i forsesongen. Det blir det ikke, sier Bjørgen til Dagbladet.

- Du tenker at sjansene dine i OL øker om du står over Tour de Ski - basert på tidligere erfaringer?

POPULÆR: Marit Bjørgen vant  Kulåssprinten i Sarpsborg og tok seg god tid til fansen.    Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
POPULÆR: Marit Bjørgen vant Kulåssprinten i Sarpsborg og tok seg god tid til fansen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Ja, det har i hvert fall fungert for meg før. Jeg tror det blir suksessformelen også neste sesong inn mot OL. Hvis jeg står over Tour de Ski, går jeg nok de fleste rennene før jul. Så blir det vel NM og en verdenscuphelg før OL. Det er nok det jeg rekker, sier 37-åringen fra Rognes.

Bjørgens nye plan

I 2015 var Bjørgen i superslag under Tour de Ski og vant suverent, 1.39 minutter foran Therese Johaug. I VM i Falun noen måneder senere underpresterte imidlertid Bjørgen, som «bare» tok gull på sprinten og stafetten. På distanserennene fikk hun kun med seg en bronse.

- Jeg prøvde å gå Tour de Ski før VM i Falun, men da var jeg ikke på mitt beste i VM. Så jeg veldig klar på at jeg ikke skulle gå Tour de Ski denne sesongen. Med suksessen i Lahti, blir det nok ikke Tour de Ski neste vinter heller, sier langrennsdronninga.

I oppkjøringen til årets comebacksesong slet hun stort med en belastningsskade i hofteregionen. Bjørgen kunne knapt bruke løping som treningsform og måtte også være svært forsiktig med hardøkter.

Vurderer å vente med hardtrening

Det bidro trolig til at det gikk noen verdenscuphelger før 37-åringen fant toppformen. Etter noe variable resultater før jul, har hun vunnet alt som er av distanserenn i 2017.

- Hvis du er uslåelig nå, hvor god kan du egentlig være om du får en skadefri sesongoppkjøring?

- Det er umulig å si. Det var en litt annerledes oppladning med tanke på skader. Det viste seg å fungere det, men jeg må se litt på det og vurdere hva jeg skal gjøre neste sesong, forteller Bjørgen.

Hun dro noen nyttige erfaringer ut av denne sesongen. Derfor vurderer Rognes-jenta å vente med å legge inn hardøkter et stykke ut i sesongoppkjøringen.

- Jeg har trent gjennom så mange år og har et bra grunnlag i bånn. I fjor fikk jeg ikke trent hardt før i august. Kanskje er det en oppskrift som kan gjentas når man har holdt på så lenge. Dette er ting vi må se på, forteller hun.

- Det nærmer seg slutten

Bjørgen kan passere Ole Einar Bjørndalen og bli tidenes mestvinnende vinterolympier om hun leverer et like bra mesterskap i Pyeongchang som hun gjorde i Lahti denne vinteren. Selv om det å bli historisk ikke betyr så mye for Bjørgen, handler alt om OL-suksess for henne.

Derfor står hun over flere renn før jul, trolig samtlige i Tour de Ski, og derfor nedprioriteres verdenscupen i så sterk grad at den blir umulig å vinne sammenlagt.

I år endte Rognes-jenta på 5. plass i totalcupen, all den tid hun sto over Tour de Ski og flere renn. Heidi Weng vant verdenscupen sammenlagt med 715 poeng mer enn Bjørgen.

- Betyr dette at du trolig har gått Tour de Ski og vunnet verdenscupen for siste gang?

- Det er et godt spørsmål. Det får vi se på. Det begynner å nærme seg slutten, men jeg har ikke bestemt meg for når jeg skal gi meg. Jeg tar ett år om gangen, sier Bjørgen.

Kan gå glipp av millionbeløp

Heidi Weng tjente 2,3 millioner kroner i premiepenger denne sesongen mot Marit Bjørgens 1,28 millioner kroner. Det er derfor sannsynlig at Bjørgen kunne ha tjent over en million mer om hun gikk like mange renn som Weng. Det er imidlertid ikke viktig for Bjørgen, som vil prioritere OL i tillegg til familien.

Onsdag kveld stilte hun også opp for skilmiljøet og fansen i Sarpsborg i forbindelse med Kulåssprinten. Der gikk skidronninga til topps i sin første sprint denne sesongen.

- Det er viktig å vise seg fram når de arrangerer et så bra renn, ikke minst å være her når de unge går skirenn. Det handler om å vise seg fram, skrive autografer og inspirere, sier Bjørgen.

Colognas støtte

Det finnes imidlertid flere eksempler på utøvere som har vært i meget bra form i både Tour de Ski og VM, som Therese Johaug og Petter Northug ved flere tilfeller. De individuelle forskjellene er merkbare. Bjørgen er klar på at hun ikke tror hun vil få ut sitt potensial i mesterskap om hun deltar i Tour de Ski.

Historien viser også at Tour de Ski-vinnere som Dario Cologna og Justyna Kowalczyk ikke har levert like bra i mesterskap. Cologna vant sitt første mesterskapsgull da han var skadet i forsesongen og ufrivillig sto over Tour de Ski. Det angret han ikke på da han sto igjen med to OL-gull i Sotsji.

- Det er en utfordring å være på topp begge steder. Tour de Ski koster mye krefter og bryter deg ned, sa Cologna til Dagbladet i sommer.

Astrid Uhrenholdt Jacobsen mener det er mulig å lykkes på begge fronter.

- Det viktigste er å legge en rennplan etter hvordan man føler seg. Charlotte Kalla gikk mye av Tour de Ski, selv om hun i utgangspunktet ikke skulle gjøre det. Det sentrale er å justere planene etter hvordan man føler seg,mener Heming-jenta.

Sesongens siste skirenn for mange av langrennsstjernene er NM del 2 på Gålå, som finner sted 30. mars til 2. april.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer