SMÅSYK: Marit Bjørgens deltakelse i helgas renn på Beitostølen er i fare. Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX
SMÅSYK: Marit Bjørgens deltakelse i helgas renn på Beitostølen er i fare. Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIXVis mer

Bjørgen vil ikke love gullrush i Kollen

Hun har nemlig ikke glemt nedturene.

BEITOSTØLEN (Dagbladet): Kvinnetrener Egil Kristiansen mener at Marit Bjørgen nå er den komplette skiløper og lagvenninnene sier de ikke er i stand til å holde ryggen hennes på samling, selv sier hun at hun har trent mer og bedre enn noensinne.

Likevel vil ikke Marit Bjørgen ta munnen for full når hun uttaler seg om egne målsetninger for vinterens store begivenhet sett med langrennsøyne: VM i Oslo 2011.

- Jeg bruker det som skjedde i OL som inspirasjon. Det får meg til å drømme og tenke. Jeg har én drøm, og det er å ta et individuelt VM-gull på hjemmebane, sier Rognes-løperen beskjedent.

Husker nedturene Beskjedent i den forstand at med tre OL-gull i Vancouver sju individuelle verdenscupseirer sist vinter, er det nærmest et folkekrav med et nytt gullrush i Holmenkollen i slutten av februar og begynnelsen av mars.

Men 30-åringen husker ennå hva som skjedde i etterkant av VM i Oberstdorf i 2005 da hun også var på toppen av langrennsverdenen etter tre gullmedaljer. OL det påfølgende året i Torino ble en gigantisk nedtur etter store sykdomsproblemer, og det skulle ta fire lange år før Bjørgen igjen framsto som i velmaktsdagene.

- Jeg kunne godt sagt at jeg skal ta alt sammen i Kollen. Jeg hadde en fantastisk vinter i fjor, men det er ikke dermed sagt at jeg kommer til å kopiere det i VM. Jeg har hatt oppturer og nedturer, og vet hvor små marginer det er som skiller. Derfor er det ikke bare å gå ut og si at man skal vinne rubbel og bit, understreker Bjørgen.  

Uansett holder hun seg tro til fjorårets suksessoppskrift, og prioriterer bort flere renn før og etter jul - deriblant Tour de Ski.

Trener i jula - Målet er VM på hjemmebane, og jeg vil ha fokus på det. Derfor gjør det jeg må for å være i best mulig form i slutten av februar. Det betyr blant annet at jeg skal bruke jula til å trene veldig bra mens de andre går Tour de Ski. Det blir ikke Düsseldorf (4.-5. desember), ikke Tour de Ski (31. desember - 9. januar), og jeg kommer ikke til å gå i Rybinsk (4.-6. februar). Ellers planlegger jeg å gå alt fram til VM, sier Bjørgen.

Noe åpningsrenn på Beitostølen blir det neppe heller, for etter en problemfri sesongoppkjøring våknet hun torsdag og følte seg uggen. Likevel tror hun det får minimal betydning for formutviklingen fram mot VM.

- Jeg har holdt meg frisk i hele sommer og hele høst, så jeg har ventet litt på det. Jeg var syk på samme tid i fjor, men det gikk vel bra for det? Det har vært en veldig bra vår, sommer, høst. Jeg har fått gjort alt jeg skulle ha gjort og mer til. Jeg har ikke gjort så mye annerledes, og det gikk veldig bra. Derfor så jeg ikke noen grunn til å forandre på det. Jeg føler dessuten at jeg har tatt ett steg videre på den tekniske biten. Så får vi se om jeg får det ut når vi får skiene på beina igjen, sier hun.

- Jeg har jobbet både en del med klassisk og skøyting. Det største steget føler jeg at jeg har gjort i skøyting med dobbeltdans og enkeltdans som fokus og Charlotte Kalla som forbilde. Jeg har fått det til på rulleski, og på ski både i Val Senales og her på Beito. Så får vi se om vi får det ut i konkurranse, utdyper hun.

Mye har skjedd de siste fem årene i Bjørgens karriere, og hun føler hun har utviklet seg på det mentale feltet. Hun har fått et langt mer avslappet forhold til suksess og motgang.

- Jeg føler at jeg har blitt 10 år eldre i hodet. Jeg har mer kontroll, mer ro, og er mer forberedt på forventningspresset. Jobber fortsatt med den mentale biten med Britt. (Tajet-Foxell). Jeg har blitt mye sterkere i hodet etter flere erfaringer, og er mentalt forberedt på at det kan gå opp og ned.

GULLHÅPENE: Marit Bjørgen og Petter Northug er våre største gullhåp i VM på hjemmebane. Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX
GULLHÅPENE: Marit Bjørgen og Petter Northug er våre største gullhåp i VM på hjemmebane. Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX Vis mer