Bjørgen vurderer opplegget fram mot VM

Langt unna toppformen.

Marit Bjørgen er langt unna toppformen og vet ikke hvorfor. Etter Tour de Ski må hun vurdere om det planlagte opplegget fram mot VM skal endres.

Bjørgen overbeviste under sprinten i München. I Oberstdorf stivnet hun etter bonusspurten i går, under dagens klassiskrenn virket hun rett og slett slapp. 11.-plassen var langt under pari på favorittdistansen.

Planen var å få fram en toppform til Tour de Ski. Det gikk ikke. Bjørgen er på 7. plass etter tre etapper.

- Kroppen kjentes fin ut, men det gikk dessverre ikke fort nok. Jeg er dessverre ikke i form, sa en oppriktig Bjørgen med tårer i øynene.

Bjørgen har i realiteten ikke vært i stabilt god form siden sommeren 2005. Ingen vet hvorfor det ikke fungerer som det skal. Kapasiteten til Bjørgen skal være bedre enn den er i øyeblikket. Nå virker det hele usikkert.
Forsøker
- Jeg har ingen forklaring å komme med. Hadde jeg visst hvorfor det ikke fungerer skulle jeg gjort noe med det.

Bjørgen gikk OK i starten, men passerte bare som nummer 14 halvveis. Skiene var det heller ingenting i veien med. Nordmennene satset på rubbete ski igjen og traff godt med det denne gangen.

- Jeg trodde jeg at jeg skulle være høyere opp resultatlisten, men når jeg blir sliten faller jeg helt sammen.

- Hva gjør du nå?

- Jeg må forsøke å se positivt på det. Må bli ferdig med Tour de Ski før jeg tenker justeringer, sa hun tappert.


Skulle hatt formtopp
Landslagstrener Egil Kristiansen liker selvsagt ikke det han ser av Norges suverent beste løper de siste sesongene.
IKKE I FORM: Marit Bjørgen har ikke formen inne som planlagt. Her går hun inn til 11. plass på tredje etappe av Tour de ski. Foto: Scanpix
IKKE I FORM: Marit Bjørgen har ikke formen inne som planlagt. Her går hun inn til 11. plass på tredje etappe av Tour de ski. Foto: Scanpix Vis mer

- Hun skulle ha en formtopp nå og sier selv at hun føler det ikke er noe feil med kroppen. Under Touren er det ikke mye å få gjort. Nå blir det viktig at Marit kniper flest mulig bonussekunder i sprinten i Asiago.

Kristin Størmer Steira ble hun nummer to onsdag og leder Touren sammenlagt. Finnmarksjenta er i form. Slovenske Petra Majdic vant klassiskløpet i Oberstdorf. Majdic kan bli skummel i sammendraget også.

Opprinnelig var det planen at de øvrige norske jentene skulle hjelpe Bjørgen på de to siste etappene i Val di Fiemme. Det kan det bli endringer på.

- Hvis det er Kristin som ligger best an i sammendraget etter sprinten, hjelper jeg gladelig henne, fastslo Bjørgen.

(NTB)