Marit Bjørgen

Bjørgens advarsel: - Mange føler presset

I et intervju på «Skavlan» åpner Marit Bjørgen (41) opp om ungdomstida, som handlet om mer enn å bare stå på ski.

ÅPNER OPP: Marit Bjørgen forteller om ungdomstida i Trøndelag. Foto: Berit Roald / NTB
ÅPNER OPP: Marit Bjørgen forteller om ungdomstida i Trøndelag. Foto: Berit Roald / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Denne uka gjestet Marit Bjørgen «Skavlan» på TV 2. Den tidligere skidronninga er for tida aktuell med selvbiografien «Vinnerhjerte», som gir et innblikk i karrieren til tidenes mestvinnende vinterolympier.

Det har gått tre år siden Bjørgen la opp som skiløper, men 41-åringen forteller at hun fortsatt holder seg i god fysisk form.

- Jeg trener mellom 10 og 15 timer i uka. Litt under halvparten fra da jeg gikk World Cup, VM og OL.

Mister talenter

Et tema i intervjuet ble framtidas toppidrettsutøvere, og forskjellen på ungdomstida til de som satser på idretten og andre.

- Det er mye snakk om spesialisering. For noen funker det veldig godt, men mange føler på det presset i ung alder og mister kanskje gleden og interessen før man er 20 år. At man sånn mister mange talenter på veien, sa Bjørgen, og fortalte at hun vil dele sin historie for å vise andre at det er mulig å ha flere baller i lufta samtidig, sa Bjørgen.

I boka åpner hun opp om ungdomstida i Trøndelag, der hun røper at hun tok seg tid til en og annen fest.

- Det er viktig å fortelle at jeg har hatt den ungdomstida, og at det likevel er mulig å bli verdens beste. Det at jeg levde ungdomstida som en vanlig ungdom, har nok gjort at jeg har holdt på så lenge. Mine beste år var fra 30 til 38 år, så man har tiden foran seg. Man føler kanskje som 17-åring at man har dårlig tid.

MED SØNNEN: Marit Bjørgen og sønnen Marius på Beitostølen i 2010.Foto: Terje Pedersen / NTB
MED SØNNEN: Marit Bjørgen og sønnen Marius på Beitostølen i 2010.Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer

Ingen festbrems

I programmet forteller skidronninga at hun fikk tid til begge deler.

- Jeg var stort sett med på moroa og syntes det var artig. Jeg kunne spille håndballkamp og gå skirenn på lørdag og dra på fest på lørdagskvelden. Jeg tror ikke det er så mange langrennsløpere som har vært på russetur ei uke i september på Tenerife. Så jeg har fått med meg mye moro i ungdomsåra, sa Bjørgen.

SPISEFORTYRRELSER: Marit Bjørgen oppfordrer folk til å være åpne om spiseforstyrrelser for å skaffe innsikt og kunnskap. Video: Dagbladet Vis mer

Skavlan spurte om hun kunne avsløre hemmeligheten hun gjemte under senga i ungdomsåra.

- Jeg hadde en dunk med hjemmebrent. En femliters dunk, sa Bjørgen og lo.

Og smaken, den husker hun fortsatt:

- Jeg klarer ikke smaken lenger, for å si det sånn. Jeg var med på det meste i ungdomstida mi og fikk smakt litt på det. Men jeg drakk ikke hele femlitersdunken selv, det gjorde jeg ikke, sa hun, og fortsatte:

- Man husker jo litt av den tida, og det var veldig mye artig. Jeg er glad jeg er ferdig med den tida også.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer