Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Langrenn

Bjørgens beskjed om Northug: - Kan bety takk og farvel

Antyder at utfallet av sponsorforhandlinger kan gjøre 32-åringen forbannet. Kommer med råd om framtida.

STJERNER: Marit Bjørgen og Petter Northug har bidratt med mye moro i skisporet. Nå legger Bjørgen opp. Spørsmålet er hva som skjer med Northug. Her fra Falun-VM i 2015. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
STJERNER: Marit Bjørgen og Petter Northug har bidratt med mye moro i skisporet. Nå legger Bjørgen opp. Spørsmålet er hva som skjer med Northug. Her fra Falun-VM i 2015. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det skapte overskrifter denne uka da det ble kjent at forhandlingene mellom Norges Skiforbund og Coop hadde strandet. Skiforbundet valgte å holde seg til Norgesgruppen og Spar som hovedsponsor, noe som vakte reaksjoner i Petter Northug-leiren.

Mange signaler tydet på at veien tilbake til landslaget ville blitt kortere for Northug med Coop som sponsor for skiforbundet. Nå må han eventuelt droppe sin private avtale. Spørsmålet er om dette er aktuelt for 32-åringen, som har vært en skygge av seg selv de to siste åra.

Skal Northug tilbake på landslaget, kan han ikke lenger ha en avtale med Coop. For Marit Bjørgen er det definitivt over på toppnivå. Spenningsmomentet er om hun får følge av Northug.

På spørsmål fra Adresseavisen – om det faktum at Coop er ute av bildet kan virke negativt for et Northug-comeback på landslaget – svarer hun:

- Du kjenner jo Petter, da. Du vet jo at han kan bli forbannet. Det kan jo irritere ham, og dermed bety takk og farvel til forbundet. Det kan være.

Råd

Hun har likevel er klart råd:

- Dersom det viktigste for ham er å komme tilbake og gå fort på ski, da bør han legge vekk alt det utenomsportslige, og heller ha fokus på å trene. Det hadde jeg gjort, og det er mitt råd til ham.

Norges Skiforbund har inngått en ny treårsavtale med Norgesgruppen. Tidligere har Northug hatt en spesialavtale der han har kunnet profilere Coop i sommerhalvåret. En slik særavtale er nå uaktuelt.

Det bekrefter markeds- og administrasjonssjef Espen Bjervig.

Northug og hans støttespillere har vært hemmelighetsfulle med tanke på hvor veien går videre. Under NM i Alta nylig signaliserte hovedpersonen overfor NRK at dialogen med landslagsledelsen er positiv.

Northug skal samtidig ha vært i samtaler med Coop om en videreføring av samarbeidet. Til Dagbladet legger Bjervig ikke skjul på at forlengelsen med Norgesgruppen får konsekvenser for Northug.

- Alle utøvere på landslaget må forholde seg til våre samarbeidspartnere. Det er riktig at Petter ikke kan ha sin private Coop-avtale videre om han skal tilbake på landslaget. Vi gjør ikke sponsoravtaler for enkeltutøvere, men for fellesskapet, erklærte Bjervig denne uka.

Manglende informasjon

Northug-leiren har reagert på manglende informasjon i saken. Fredag hadde Bjervig en prat med Northugs manager, Are Sørum Langås.

- Vi hadde en god prat, som vanlig. Vi har en fin dialog. Til sjuende og sist er dette et valg Petter må ta. Det går an å gå fort på ski også med Spar som sponsor i stedet for Coop, sa Bjervig til Dagbladet etterpå.

Bjørgen - på sin side - mener de utenomsportslige tingene blir feil fokus. Enten så er du motivert til å satse videre, eller så er du ikke.

Og det er heller ingen hemmelighet: Da Northug herjet i sporet, var han i en helt annen posisjon til å diktere sine omgivelser. Nå er han ikke der lenger. Ski-VM i Seefeld er høydepunktet neste sesong.

Northugs 32 år er for øvrig ingen alder. Bjørgen er seks år eldre og har vært en seiersmaskin i hele år. Nå har hun lyst på flere barn.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!