STRESSET: Marit Bjørgen har tidligere uttalt at hun er redd for hva andre kan gjøre med dopingtestene hun leverer. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
STRESSET: Marit Bjørgen har tidligere uttalt at hun er redd for hva andre kan gjøre med dopingtestene hun leverer. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.Vis mer

Bjørgens frykt var reell. Hevder Russland ville «dope» andre nasjoner

Den tidligere laboratoriesjefen Grigorij Rodtsjenkov hevder at han fikk forespørsler om det var mulig å «dope» rivalene.

  • SISTE: Marit Bjørgen står over morgendagens sprint i Davos på lørdag, og går bare søndagens 10 km fri teknikk. Anne Kjersti Kalvå erstatter Marit Bjørgen lørdag.

(Dagbladet): Den statlige russiske dopingsaken øker stadig i omfang. Nylig ble landet (delvis) utestengt fra OL i Sør-Korea – og flere av utøverne er utestengt fra å gå FIS-renn.

Saken, som etter hvert er blitt godt kjent, handler om Russlands systematiske doping – i statlig regi.

Så langt har det meste handlet om at Russland ville dope seg selv for å bli bedre.

Nå har saken tatt en ny vri.

Skremt Bjørgen

I vitnemålene til den tidligere russiske laboratoriesjefen ved antidopinglaboratoriet i Moskva, Grigorij Rodtsjenkov, kommer det fram at Russland også hadde planer om å tukle med andre nasjoners dopingprøver.

Det har tidligere vært en frykt for flere utøvere. Blant dem – Marit Bjørgen.

I oktober uttalte den norske skidronninga at hun var skremt over hvor enkelt avlagte dopingprøver kan tukles med uten at noen vet det.

– Det er jo skremmende. Igjen så tenker jeg på sikkerheten vår. De kunne like så godt ha tukla med våre prøver, og det skremmer meg, sa hun til Dagbladet.

Det var Bjørgen og flere av de andre norske utøvernes frykt. Og nå viser det seg at de har vært bekymret med god grunn, hvis vi skal tro Rodtsjenkovs ord.

- Kan vi sabotere?

Han hevder nemlig at Russland hadde en plan om å tukle med rivalens prøver. Det kommer fram i det 52 sider lange vitnemålet til Rodtsjenkov som ble sluppet denne uka. Det skriver blant annet New York Times

Rodtsjenkov skriver at idrettsministeren Jurij Nagornykh kom med forespørselen:

– Han spurte meg om det var muligheten til å sabotere de rene prøvene sånn at rene utøvere kunne diskvalifiseres, sier Rodtsjenkov ifølge Aftonbladet.

Ifølge den tidligere russiske laboratoriesjefen var det først og fremst et ønske om å gå etter det ukrainske skiskytterlandslaget - som var en stor trussel for det russiske laget under OL.

I vitnemålet nevner han blant annet den ukrainske stjernen Vita Semerenko.

Men Rodtsjenkov hevder han nektet å bli med på planen:

– Jeg fikk han til å droppe ideen da jeg forklarte at nye prøver kom til å avsløre at «den ene prøven» var tuklet med. Det var ikke sant, men jeg kunne ikke gjøre det mot uskyldige utøvere. I løpet av karrieren min har jeg gjort hundretalls av dopingprøver rene, men aldri den andre veien.

Russlands metode

Når idrettsutøverne avlegger dopingprøver, forsegler de selv den avlagte prøven. Dette gjøres for å sikre at ingen kan putte noe oppi glasset utøverne selv har forseglet.

Men i Moskva laget russerne et apparat som fjernet forseglingen og satte den på igjen, uten at man kunne se at forseglingen var brutt.

Innholdet i prøvene var selvfølgelig byttet ut. Praksisen ble verifisert da verdens antidopingorganisasjon, WADA, ettergikk de nedfryste prøvene, og fant skrapemerker etter apparatet i forseglingen på de russiske prøvene.

Russland er etter alle dopingsakene den siste tiden utestengt fra OL. Men det hele er en sannhet med modifikasjoner.

Enkeltutøvere som kan bevise at de er rene, vil få konkurrere under nøytralt flagg- – slik som under OL i 2016. Beslutningen offentliggjorde IOC denne uka.

Om eksempelvis Ustjugov skulle vinne OL-gull i februar, vil han imidlertid ikke få høre den russiske nasjonalsangen under lekene i Pyeongchang.