EMOSJONELT: Therese Johaug ville ha Marit Bjørgen med videre. Bjørgen forteller til Dagbladet at Johaugs ønske gjorde det ekstra tungt å legge opp. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
EMOSJONELT: Therese Johaug ville ha Marit Bjørgen med videre. Bjørgen forteller til Dagbladet at Johaugs ønske gjorde det ekstra tungt å legge opp. Foto: Bjørn Langsem / DagbladetVis mer

Bjørgens harde beskjed til Johaug ga henne en bismak

Det gjorde det ekstra tøft å legge opp for Marit Bjørgen da Therese Johaug forsøkte å overtale henne til å ta en ny sesong.

Therese Johaug er - sammen med resten av kvinnelandslaget og herrer allround - tilbake i Livigno denne uka, temmelig nøyaktig to år etter den ulykksalige Trofodermin-tabben som utløste positiv dopingprøve og 18 måneders utestengelse.

Denne gang er Johaug tilbake som lederen i laget, men hun skulle helst hatt sin gode venninne Bjørgen ved sin side som landslagets mest rutinerte.

15. mars 2015 gikk Bjørgen og Johaug sitt siste renn sammen. På tremila i Holmenkollen vant til slutt Bjørgen den jevne duellen mot sin gode venninne foran folkehavet i Oslo.

At det skulle bli historiens siste duell mellom to av langrennshistoriens største løpere, var det ingen som ante. Spesielle omstendigheter medførte likevel at det ble realiteten.

Bjørgen sto over den påfølgende sesongen ettersom hun ble gravid. Og da Rognes-jenta skulle gjøre comeback, forsvant Johaug vekk fra sporten etter den positive dopingprøven.

WENG hinter om graviditet: Heidi Weng hinter om at nøkkelen til suksess er å bli gravid. Bjørgen mener det er bare å kjøre på. Video: Lise Rafaelsen Vis mer Vis mer

Bjørgens bismak

Til Dagbladet fortalte Johaug i vår at hun forsøkte å overtale Bjørgen til å ta en ny sesong.

Den historien bekrefter tidenes mestvinnende langrennsløper overfor Dagbladet.

Svaret hun ga til bestevenninne Johaug var ikke lett å gi.

- Therese prøvde litt å få meg til å fortsette, men hun viste først og fremst forståelse for situasjonen min. Det var en prosess over lengre tid, så hun var ikke så veldig overrasket da jeg bestemte meg. Therese skjønte nok det gradvis, sier Bjørgen til Dagbladet.

Samtidig innrømmer hun:

- Det ga på en måte en bismak også å ta valget, ettersom Therese så sterkt ønsket at jeg skulle fortsette. Jeg synes det er veldig hyggelig at Therese vil ha meg med videre. Samtidig vil jeg ikke forsvinne helt fra miljøet. Det er godt å ha i bakhodet, forteller Rognes-jenta.

- Jeg vil være med videre og kan bidra som støttepartner i laget. Jeg har i utgangspunktet planer om å være med til Seefeld og se Therese der. Det blir nok mest som tilskuer, varsler hun.

Fånyttes

Johaug gjenforteller samtalen mellom dem slik:

- Jeg prøvde å overtale henne til å fortsette. Men jeg kjenner Marit så godt at jeg etter hvert skjønte at det ikke var noe poeng. Jeg forsto at jeg ikke kunne overtale henne til å fortsette. Når Marit har bestemt seg, er det lite vi andre kan gjøre, sa langrennsprofilen fra Dalsbygda til Dagbladet i vår.

- Hva sa hun til deg?

- Motivasjonen er ikke der den burde være. Jeg forstår det etter alt Marit har vunnet og at hun vil ha mer tid med familien. Da støtter jeg valget hennes, selv om jeg veldig gjerne skulle hatt henne med på laget neste sesong.

Nye ledere

Mens de andre langrennsjentene nå er i den italienske alpebyen Livigno på sitt første høydeopphold uten Bjørgen, nyter tidenes mestvinnende vinterolympier sitt nye liv uten press om å trene to økter hver dag.

- Det nye livet kjennes bra. De andre jentene er på samling, men jeg har ikke savnet det å være med der. Det føles ikke noe rart eller feil, men godt, sier 38-åringen.

- Jeg hører flere toppidrettsutøvere som sier at de får det bedre etter utøverkarrieren. Jeg er veldig fornøyd med det jeg har gjort som idrettsutøver. Nå ser jeg fram til en ny fase i livet, en roligere fase hvor jeg slipper å trene to ganger hver dag og være så systematisk på den biten.

Bjørgen håper Johaug og Astrid Uhrenholdt Jacobsen tar over rollen som landslagets nye ledere og mødre etter henne.

- Hvis skijentene vil ha råd og hjelp, har jeg sagt at jeg er tilgjengelig. Det er vel naturlig at Therese og Astrid blir nye ledere i laget. De har vært med så lenge og har mye erfaring. Therese er den med best resultater og som mediene snakker først med. Da blir det naturlig.

Perspektiv

Bjørgen har fått et nytt perspektiv i livet siden hun la opp skikarrieren. Trening og idrett er blitt mindre og mindre viktig enn tidligere. Familien står i fokus, med sønnen Marius og samboer Fred Børre Lundberg i spissen. I tillegg har Bjørgen vært på reise i Afrika for å hjelpe de fattige barna som har det aller verst.

- Jeg var i Afrika med SOS-barnebyer. Det var en sterk opplevelse som bidrar til å få litt perspektiv på livet. Jeg fikk muligheten til å se både barnebyer og de fattigste områdene i Zambia, forteller 38-åringen.

- Først og fremst er det er godt å se at det hjelper å hjelpe. Det var både sterkt og veldig givende, sier hun.

Å gjøre noe betydningsfylt og givende, vil være viktig for Bjørgen i hennes nye fase i livet. Å bli med i realityprogrammer på TV er ikke aktuelt med det første, selv om forespørslene har vært mange. Som Dagbladet skrev i mai, har hun takket nei til blant annet «71 grader nord» og «Mesternes nester».

- Jeg har ikke så behov for å konkurrere og i hvert fall ikke å være i rampelyset. Jeg vil trekke meg litt tilbake og ikke ha så mye oppmerksomhet rundt meg selv. Jeg er ei beskjeden jente som ønsker å nye livet sammen med mine nærmeste, forklarte Bjørgen den gang.