STORT TALENT: Anne Kjersti Kalvå er Marit Bjørgens kusine og norgesmester i langrenn, her i aksjon på Beitostølen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix
STORT TALENT: Anne Kjersti Kalvå er Marit Bjørgens kusine og norgesmester i langrenn, her i aksjon på Beitostølen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / ScanpixVis mer

Bjørgens kusine tok NM-gull i Holmenkollen

- Hun er ei målbevisst og fornuftig jente, sier Marit Bjørgen.

FALUN (Dagbladet): Gode gener skal åpenbart ikke undervurderes i idrett. Det ble dagens øvelser i junior-NM i langrenn i Holmenkollen et eksempel på.

10 km fristil for gutter ble nemlig vunnet av Johannes Thingnes Bø fra Markane IL. Han er bror til fjorårets VM-konge i skiskyting, Tarjei Bø — og gjorde selv rent bord under årets junior-VM i sin hovedidrett.

Også jentenes 5-kilometer ble vunnet av en løper med stolte tradisjoner i slekta. Den nybakte juniornorgesmester Anne Kjersti Kalvå fra Lundamo IL, er nemlig Marit Bjørgens kusine.

- Jeg er kjempeimponert over henne, sier Bjørgen til Dagbladet.

- Utrolig artig Hun rakk å gratulere søskenbarnet med NM-gullet før hun selv gikk dagens tredje etappe under verdenscupfinalen i Falun.

- Hun er ei veldig målbevisst og fornuftig jente. Utrolig artig at hun tok gullet, sier Bjørgen.

Selv måtte Bjørgen ta til takke med en fjerdeplass på dagens klassiske fellesstart i Falun. Det er faktisk Rognes-jentas svakeste plassering i et distanserenn denne sesongen.

Likevel leder hun verdenscupfinalen sammenlagt, og går ut sju sekunder foran Justyna Kowalczyk på morgendagens jakstart — som går over 10 kilometer i fristil.

Har kontroll Også verdenscupen sammenlagt har Bjørgen full kontroll på. Kommer hun i mål blant de 13 beste på jakstarten, vinner hun den gule trøya selv om Kowalczyk skulle vinne løpet.

Og absolutt ingenting tyder på noen Bjørgen-kollaps.

- Jeg hadde en helt ok dag i dag. Det er ikke snakk om sykdom eller noe sånt. Så jeg regner med det blir en tøff kamp mellom meg og Kowalczyk i morgen.

- Hvor mye betyr det å avslutte sesongen med en seier?

- Det er alltid godt å avslutte med seier, sier Bjørgen — som i så fall triumferer for 55. gang i verdenscupen.

• Petter Northugs lillebror Even har tatt en 17.- og en 19.-plass i den yngste gutteklassen (17 år) under junior-NM i Kollen.

TAPTE DUELLEN: Justyna Kowalczyk (t.v.) blr for sterk for Marit Bjørgen i dag, men Bjørgen har likevel et solid grep om den gule verdenscuptrøya. Foto: Scanpix
TAPTE DUELLEN: Justyna Kowalczyk (t.v.) blr for sterk for Marit Bjørgen i dag, men Bjørgen har likevel et solid grep om den gule verdenscuptrøya. Foto: Scanpix Vis mer