Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Kikkan Randalls forslag kan endre Kollen-helga

Bjørgens likestillingskamp har ikke blitt hørt. Nå griper amerikansk stjerne inn

Marit Bjørgens ønske om at kvinnene også skal få ta en del av Kollen-lørdagen har ikke blitt hørt. Utøverrepresentant Kikkan Randall tar initiativ for å endre det. Norges Skiforbund liker den nye ideen.

LIKESTILLING: Hvorfor skal alltid herrene og aldri kvinnene få konkurrere den Kollen-dagen med flest tilskuere, spør Marit Bjørgen. Kikkan Randalls nye forslag tas godt imot av Norges Skiforbund. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
LIKESTILLING: Hvorfor skal alltid herrene og aldri kvinnene få konkurrere den Kollen-dagen med flest tilskuere, spør Marit Bjørgen. Kikkan Randalls nye forslag tas godt imot av Norges Skiforbund. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

HOLMENKOLLEN (Dagbladet): Ønsket har blitt ytret tidligere. Søndag gjentok Marit Bjørgen og en rekke andre langrennsprofiler det igjen:

Kvinnene vil også kjenne på entusiasmen og atmosfæren på Kollen-lørdagen, hvor tilskuerantallet er langt høyere enn søndagen.

Det er rett og slett et ønske om full likestilling i langrennssporten. Til Dagbladet forteller Bjørgen at hun har tatt dette videre, men ikke blitt hørt.

- Vi har tatt det opp med FIS at vi ønsker å gå lørdagen. Men det er ikke bare opptil dem, sier Rognes-jenta til Dagbladet.

Utøverrepresentant Kikkan Randall sier til Dagbladet at det er Norges Skiforbund og ikke FIS som sitter med makta.

- Som utøverrepresentant er dette noe jeg vil jobbe for. Men det er Norges Skiforbund som tar avgjørelsen. Det er de som må spørre om en endring. Jeg mener det burde skje. Kvinnenes renn er like stort som herrenes, sier Randall.

POPULÆR: Marit Bjørgen og skijentene er vel så populære hos det norske folk som herrene, men har ikke fått ønsket oppfylt om å få gå på Kollens festdag. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
POPULÆR: Marit Bjørgen og skijentene er vel så populære hos det norske folk som herrene, men har ikke fått ønsket oppfylt om å få gå på Kollens festdag. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Blir ikke hørt

Dagbladet gjenforteller Randalls budskap til Bjørgen. Rognes-jenta forstår at det er mange aktører som skal bli enige.

- Ja, arrangøren og Skiforbundet har nok også makt her. Vi har nevnt det flere ganger, men vi har ikke blitt hørt, sier Bjørgen til Dagbladet.

- Hva synes du om det?

- Jeg vet ikke argumentene. Det er vel økonomi inne i bildet og et ønske om å selge billetter to dager.

Forklaringen

Terje Lund, arrangementssjef i Norges Skiforbund, benekter imidlertid Randalls påstand om at det er de som tar denne avgjørelsen alene. Lund forteller at det er FIS som setter første utkast på starttider på våren i et møte med In Front og de store TV-stasjonene.

- Etter det får Skiforbundet første utkast som vi kommenterer sammen med arrangører og NRK. FIS ønsker ikke kollisjon mellom sine grener, og de grener som har høyest seertall har prioritet, forteller Lund til Dagbladet.

VIL HA ENDRINGER: Kikkan Randall kjemper utøvernes sak. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
VIL HA ENDRINGER: Kikkan Randall kjemper utøvernes sak. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Det er blant annet årsaken til at Kvitfjell hadde TV-tid lørdag formiddag og ikke femmila. Her spiller også lysforhold inn.

- Årets program i Kollen var ekstremt krevende å få til å gå opp med sju verdenscupøvelser, trening og kvalifisering på to dager. Det gjør i praksis at vi må fylle begge dager og fordele de grener som har flere øvelser på begge dager.

- Hvis tremila skal inn på lørdagen, må noe annet ut. Og siden langrenn har færre TV-seere internasjonalt enn hopp og kombinert, vil nok dette være krevende å få FIS og In Front med på, forklarer han.

Dette kan bli løsningen

Utøverrepresentant ​Kikkan Randall, som ble olympisk mester på lagsprinten i OL, har imidlertid et forslag på hvordan dette kan løses.

SNAKKER UT: Landslagstrener Tor Arne Hetland letter på sløret om Petter Northugs framtid og relasjonen deres. Hetland forteller også om hva som gikk galt med Finn-Hågen Krogh, OL-eventyret og hvorfor Norge har tapt terreng i klassisk langrenn. I panelet er også Esten O. Sæther og Øyvind Godø. Video: Per Ervland Vi... Vis mer

- Jeg håper at vi i framtida kan bytte hvem som går lørdagen, slik at både herrene og kvinnene får en jevn del av kaka. Kvinnene kan gå lørdag annethvert år. Det vil være en rettferdig løsning, sier Randall til Dagbladet.

Det forslaget liker Terje Lund, som hevder at denne løsningen aldri tidligere har blitt diskutert.

- Det er jo en spennende idé som vi absolutt bør ta opp med langrennsfolket og NRK. Det er faktisk noe vi ikke har sett på, innrømmer Lund overfor Dagbladet.

Argumentet til FIS om hvorfor tremila og femmila ikke kan gå samme dag, er forståelig. Men å ignorere muligheten for å la kvinnene få gå lørdagen annethvert år, vil være det samme som å heve herrene over dem og motstride full likestilling i langrenn.

Jacobsen støtter Randall

Astrid Uhrenholdt Jacobsen, som under lekene i Pyeongchang konkurrerte mot nettopp Randall om å representere IOC' utøverkommisjon, støtter den amerikanske veteranen.

​ - Det vi må diskutere er om vi skal bytte dag annethvert år. Det virker jo fristende. Jeg ser ingen grunner til at femmila alltid skal gå lørdag og tremila søndagen, sier Jacobsen til Dagbladet.

Akkurat i årets utgave av Kollen-festen var det så mye fyll og bråk at flere av langrennskvinnene synes det var like greit å gå på søndagen.

- Samtidig er det hyggelig for oss å gå på familiedagen. Jeg setter pris på at de som står i løypa i dag er interesserte i langrenn, sier Heming-jenta.

Men hvis de grepene som de etterlyste i gårsdagens utgave av Dagbladet blir gjennomført, ønsker de også ta del i lørdagsfesten.

Kalla liker ideen

Charlotte Kalla, som søndag mottok Holmenkollmedaljen, støtter budskapet til Bjørgen, Jacobsen og Randall.

- Det er veldig bra stemning, som gir meg energi. Det er alltid kult å gå her i Kollen, fordi det er så mye liv i løypa, selv om det var mindre folk i dag enn lørdagen. Det hadde vært kult å få gå lørdag, men det er sikkert vanskelig for arrangøren, sier Kalla til Dagbladet.

Om Holmenkollmedalje sier hun:

- Noen hadde hvisket det meg i øret, men så hørte jeg ikke mer om det. Da tenkte jeg at det ikke ville skje noe, men så fikk jeg medaljen likevel. Det er en stor ære, forteller Kalla.

Terje Lund, arrangementssjef i Norges Skiforbund, forteller at program og starttid bestemmes av FIS, som lager et førsteutkast i samarbeid med de store TV-stasjonene og rettighetshaver In Front.

Dette utkastet får Norges Skiforbund se og diskutere sammen med arrangør og NRK, før de melder sine innspill videre til FIS før sommeren. Diskusjonen fortsetter fram og tilbake før endelig liste settes utover høsten.

​Nå kan altså den nye diskusjonen bli om tremila og femmila skal bytte dag annethvert år.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling