Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Mammaenes spesielle bånd

Bjørgens mammaråd reddet profilert idrettsmor. - Jeg er evig takknemlig, sier Randall

Marit Bjørgen gjør mer enn bare å vinne og støtte lagvenninnene. Hun hjelper også konkurrenter fra andre land. Langrennsmammaene står tett sammen.

TAR VARE PÅ ALLE: Marit Bjørgen passer på Marius, lagvenninnene og de utenlandske konkurrentene. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
TAR VARE PÅ ALLE: Marit Bjørgen passer på Marius, lagvenninnene og de utenlandske konkurrentene. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

KUUSAMO (Dagbladet): Marit Bjørgen vant i går sitt første verdenscuprenn etter at hun ble mor til Marius. Selv om finnene jublet mest for Iivo Niskanens seier og mange av utlendingene har vært nådeløse mot norsk langrenn i høst, var ikke Bjørgens seier upopulær i Finland.

Til det er respekten for stor. Tidenes mestvinnende kvinnelige vinterolympier hylles for mer enn bare de sportslige prestasjonene.

Da Bjørgen slet med tretthetsbrudd og belastningsskader etter at hun og Fred Børre Lundberg fikk Marius sammen, ga hun råd til blant annet Kikkan Randall.

Randalls takk

Den amerikanske langrennsprofilen, som i flere år var verdens beste sprinter, sto i likhet med Bjørgen, Aino-Kaisa Saarinen og Katja Visnar over forrige sesong fordi de alle skulle bli mødre.

MAMMA-RELASJON: Marit Bjørgen og Kikkan Randall har utvekslet erfaringer på veien tilbake etter svangerskapet. Foto: ANDERS WIKLUND / TT / NTB scanpix
MAMMA-RELASJON: Marit Bjørgen og Kikkan Randall har utvekslet erfaringer på veien tilbake etter svangerskapet. Foto: ANDERS WIKLUND / TT / NTB scanpix Vis mer

- Marit og jeg har snakket en del sammen om dette. Vi sendte hverandre mange meldinger i sommer og har delt våre erfaringer om å være langrennsmødre. Jeg håper barna våre kan møtes snart, forteller Randall til Dagbladet.

Sprintesset har dratt stor nytte av Bjørgens råd.

- Vi har snakket mye om det å komme tilbake. Det er lett å bli overivrig. Bjørgen ba meg være forsiktig, etter hva hun erfarte og plagene hun hadde. Så jeg lyttet til det, og det har gått bra, forteller Randall.

- Jeg har vært tålmoldig og unngått skader. Marit lå noen måneder foran i prosessen enn meg og ga meg råd i tide. Jeg er evig takknemlig for det. Det har nok reddet meg fra plager.

Bjørgens svar

Bjørgen smiler bredt og varmt når Dagbladet gjenforteller Randalls ros.

- Det stemmer at jeg ga henne noen råd i starten da jeg slet med skader, med tanke på løping og belastning. Hun har i hvert fall unngått de problemene. Vi prater sammen, deler erfaringer og hjelper hverandre, forteller Bjørgen til Dagbladet.

HYLLES: Aino-Kaisa Saarinen er ikke overrasket over at Marit Bjørgen vant i går, fordi hun mener mammaer er best. Foto: Gorm Kallestad / Scanpix
HYLLES: Aino-Kaisa Saarinen er ikke overrasket over at Marit Bjørgen vant i går, fordi hun mener mammaer er best. Foto: Gorm Kallestad / Scanpix Vis mer

- Hennes unge sover ikke gjennom natta heller, så vi er i samme båt. Det er godt å ha litt andre ting å snakke om enn bare idretten, sier Rognes-jenta.

Det er Randall enig, som virkelig unner Bjørgen suksess.

- Jeg håper dette blir mammaenes år. Det blir moro å vise de unge løperne mamma-kraft, varsler hun.

- Mammaer er sterkest

Aino-Kaisa Saarinen har vært knallhard i kritikken mot norsk langrenn i høst, men når Dagbladet tar opp morsrollen som tema, blir også hun god og varm.

- Jeg synes det Marit gjør, er fantastisk. Det er som jeg bruker å si: Mammaer er tøffest. Det er veldig imponerende og gir meg trygghet på min vei tilbake, sier Saarinen til Dagbladet.

- Har dere en spesiell relasjon dere langrennsmødrene?

- Ja, vi har en mamma-relasjon. Jeg er ikke overrasket. Mammaer er sterkest.

- Hvorfor er dere det?

- Spør din egen mamma! sier Saarinen og ler.

Som sagt, så gjort. Hun sier:

- Mammaer er flinke til å strukturere og prioritere, og de prioriterer gjerne det viktigste først. Det viktigste er ofte det som er bra for mennesker på sikt, sier mamma.

Nytt perspektiv

Katja Visnar, som har Ludvig sammen med Ola Vigen Hattestad, har også hatt utfordringer etter svangerskapet, men tror det er mulig å komme tilbake på samme nivå som før.

- Det gir veldig mye energi å ha en sønn. Det gir et nytt perspektiv i livet og er veldig givende. Det gjør også idretten mindre viktig. Det blir nok noen utfordringer utover vinteren, men vi skal klare å takle det, sier Visnar til Dagbladet.

- Søvn er vanskeligere, men jeg får god støtte fra familien. Det er deilig å komme tilbake etter trening å ha et smilende fjes å glede seg til å se, supplerer Randall.

Bjørgens mål

Hun er glad for at de fire ferske mammaene er tilbake i verdenstoppen.

- Det hardeste har vært å få tilbake hurtigheten. Men jeg er så glad for å være tilbake. Det er veldig moro, sier Randall.

Bjørgen, som står over Tour de Ski og satser hardt mot VM i Lahti, tror hun kan heve prestasjonene ytterligere. Det lover godt når gårsdagens gjennomføring ga seier.

- Med en god treningsperiode i januar, håper jeg at jeg kan gå enda raskere i februar. Det er det som er målet, sier hun.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling