Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Bjørgens rørende ord om Skofterud

På minnestund etter begravelsen.

TÅRER: Marit Bjørgen og Kristin Størmer Steira leser fra blomsterkransene under begravelsen til Skofterud fra Eidsberg kirke torsdag. POOL.
Foto: Trond Reidar Teigen / NTB scanpix
TÅRER: Marit Bjørgen og Kristin Størmer Steira leser fra blomsterkransene under begravelsen til Skofterud fra Eidsberg kirke torsdag. POOL. Foto: Trond Reidar Teigen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

MYSEN/ OSLO (Dagbladet): Marit Bjørgen, Therese Johaug, Kristin Størmer Steira og Ingvild Flugstad Østberg satt på første rad og bar også kista ut av kirka etter den siste allsangen under Vibeke Skofteruds begravelse.

På en minnestund i Eidsberghallen i Mysen, holdt Marit Bjørgen en tale. Der fortalte hun om Skofterud:

- Hun var en god venninne. Klok. Varm. Omsorgsfull glad og full av kjærlighet. Men hun var også tøff, uredd, sprø og gal på en positiv måte. Det var lett å bli glad i Vibeke, og det var aldri kjedelig rundt henne.

- Mens vi andre kunne være litt bekymret innimellom, landet hun bestandig med begge beina på jorda. Det var Vibeke. sier Bjørgen i minnestunden.

Uhøytidelig

En av Vibeke Skofteruds beste egenskaper, var at hun alltid hadde en vits på lur og var uredd. Det har flere i langrennsmiljøet snakket varmt om.

Under dagens minnestund tok Marit Bjørgen opp det samme. Hun har reist med Skofterud siden de var i ungdomsåra:

Bjørgen forteller:

- Hun tok seg aldri så høytidelig. Vi kunne flire av alt. Vi har delt utrolig mange fine øyeblikk sammen. Vi har flirt og grått sammen. Vi har vært der for hverandre, og har reiste sammen i 250 dager i mange, mange år. Vi blir som en stor familie. Som søsken. Vi delte alt, og visste det meste om hverandre.

- Jeg har personlig hatt gleden av å kjenne Vibeke siden vi møttes på Hovedlandsrennet som 14-åring. Vi har vært med på alt sammen. Både nordisk, ungdoms-OL, VM og OL. Vi har hatt det mye artig sammen. Det er mange historier jeg kan mimre om, men det er ikke alt som er bra for offentligheten, sa Bjørgen til stor latter fra salen.

KJÆRESTEN: En gråtkvalt Marit Stenshorne delte rørende ord i begravelsen til hennes avdøde kjæreste Vibeke Skofterud. Vis mer

Red Bull-stunt

Skofterud sa sjelden nei til en utfordring. Hun likte å være høyt og lavt, utfordre seg selv og de rundt henne og tok tøffe valg på veien.

Den tidligere landslagssjefen Egil Kristiansen fortalte Dagbladet at det var grunnen til at hun kom tilbake og tok OL-gull etter flere sesonger hvor resultatene hadde uteblitt.

Men med mange kloke valg, kom det også noen som først og fremst bare var sprø. Under minnestunden fortalte Bjørgen om en båttur fra Stockholm til Helsinki på vei til Nordisk. De var da 15-16 år, og Skofterud fikk en idé på båten:

- Vibeke skulle teste hvor mange Red Bull-bokser hun greide å drikke før hun ble dårlig. Det var også Kristins (Størmer Steira) første møte med Vibeke. Hun greide 10 bokser før hun ble dårlig, men gikk selvfølgelig all-in. Det var ingen andre som var i nærheten.

Utfordret Skiforbundet

Skofterud blir først og fremst husket som en fargeklatt. Men hun var knallhard i evalueringene overfor seg selv og andre. Hun visste hva hun ville, og var klar til å ta valgene som fikk henne dit.

GULL: Vibeke Skofterud, Therese Johaug, Kristin Størmer Steira og Marit Bjørgen etter stafettgullet i Vancouver. Foto: NTB Scanpix
GULL: Vibeke Skofterud, Therese Johaug, Kristin Størmer Steira og Marit Bjørgen etter stafettgullet i Vancouver. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Det var nok ikke alltid lett å stå i veien:

- Hun har betydd mye for oss. Mer enn hun aner selv. Hun fikk oss til å pushe grenser, utfordre oss selv, være tøffere og ikke minst leve mer. Vibeke var aldri en A4-løper, hun var en fargeklatt som gjorde langrenn og damelangrenn enda mer spennende. Hun utfordret både ledere og trenere i forbundet. Hun turte å gjøre ting uten om det vanlige. Det er ikke så mange langrennsløpere som har fått tilbud om statistrolle i Hotel Cæsar. Det gjorde Vibeke, sier Bjørgen på minnestunden.

- Hun var uredd og turte det meste. Det var bedre å angre på noe hun hadde gjort enn noe hun ikke hadde gjort. Hun var steintøff og ga aldri opp. Hun pushet grenser og utfordret seg selv. Det tror jeg du Tormod (broren) skal ha æren for. Du var en stor inspirasjon for henne og har betydd mye for henne.

LANDSLAGSSJEF: Vidar Løfshus forteller om en glad jente som alltid bidro med positivitet og som var sterk og turte å bruke stemmen sin. Video: Emilie Rydning / Reporter: Fredrik Stuve Vis mer

Skofteruds motto

Marit Bjørgen, Therese Johaug, Kristin Størmer Steira og Ingvild Flugstad Østberg hadde et tett forhold til Skofterud. Både under treningssamlinger og i «hverdagen».

- Vi fem kalte oss B-gjengen på WhatsApp-gruppa. Det var Vibeke, Therese, Ingvild, Kristin og meg. Vi fem prøvde å møtes så ofte vi fikk det til. Det var bestandig hyggelig og få en oppdatering. Ikke minst kunne vi sitte og høre på alt Vibeke hadde opplevd på en måned. Hvem andre enn Vibeke får vi snap av på en sein kveld når hun er på Christian Ringnes' bursdagsfest?

Bjørgen forteller at Skofterud alltid greide å tilpasse seg nye miljøer og fikk seg nye venner uansett hvor veien bar. Det er det nok mange journalister som jobbet med henne før og under OL i Pyeongchang som kan skrive under på.

Hun viste en enorm faglig styrke og var aldri redd for å påføre kolleger et smil eller ti i løpet av lange arbeidsdager:

- Vi andre følte at vi levde et kjedelig liv, og vi måtte til tider leve gjennom henne. Hun ble revet bort fra oss altfor tidlig, men var det noen som levde livet fullt ut, så var det Vibeke. Og vi fikk inntrykk at av hun hadde det godt sammen med Marit. Hun elsket livet og koste seg. Hun hadde en enorm formidlingsevne, både på TV-skjermen og ikke minst gjennom foredragene. Hun var ærlig og fortalte om sine utfordringer i idretten og livet. Hun var og er en stor inspirasjon for mange. Det er vanskelig å ikke bli glad i henne. Alle hun møtte på veien ble glad i henne. Vibeke var en solstråle, og fikk alle rundt seg til å føle seg betydningsfulle, sier Bjørgen.

Hun fortsetter:

- B-gjengen vil alltid bestå. Og kjæreste Vibeke vil alltid være med oss i våre hjerter. Det vil aldri bli det samme uten Vibeke. Jeg er ufattelig glad for at jeg fikk kjenne Vibeke. Hun gjorde livet vårt artigere å leve. Jeg oppfordrer alle å leve opp til Vibekes motto: Livet er kort, make it count.