RÅDFØRER SEG: Therese Johaug spør regelmessig Marit Bjørgen om råd. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
RÅDFØRER SEG: Therese Johaug spør regelmessig Marit Bjørgen om råd. Foto: Bjørn Langsem / DagbladetVis mer

Marit Bjørgen er mentor for Therese Johaug

Bjørgens skjulte rolle i Johaugs liv

Marit Bjørgen venter barn nr. 2, men er aldri vond å be når hennes familie nr. 2 - med Therese Johaug i spissen - spør om hjelp.

«What would Marit Bjørgen do?»

Therese Johaug ler litt, men legger ikke skjul på at hun ofte tenker på hva Marit Bjørgen ville ha sagt og gjort om hun fortsatt var en del av langrennslandslaget.

Til Dagbladet forteller Johaug at Bjørgen fortsatt har en viktig rolle i hennes karriere og liv.

Og det er ikke bare i tankene.

- Jeg får fortsatt mange tips og råd fra Marit. Jeg spør henne, jeg, og får mye tilbake, sier Johaug til Dagbladet.

- Jeg møter henne ofte. Marit er en mentor for meg og et forbilde. Det er godt å ha henne i tankene.

KUNNE JOHAUG LIKEVEL DELTATT I OL?: VM-stjerna sjokkerer og gikk veien Therese Johaug kunne ha benyttet. Programleder: Øyvind GodøVis mer Vis mer Vis mer

- Det gjelder å spørre seg: «Hva hadde Marit gjort?» Hun er ei veldig rutinert og klok dame som skaper ro og trygghet og har hjulpet veldig mange av oss på laget her. Marit har fortsatt en viktig rolle i mitt liv, selv om hun har lagt opp, sier Johaug.

Den andre familien

Det bekrefter Bjørgen selv.

- Jeg prøver å bidra når hun spør, forteller Marit Bjørgen til Dagbladet.

- Men det er ikke så ofte jeg tenker over at jeg gir råd. Det er mer som en vanlig samtale hvor vi deler det vi gjør og tankene rundt det.

Rognes-jenta er glad for at hun ikke er blitt glemt med det første.

- Det er hyggelig å tenke på at jeg har lagt igjen noen spor etter meg på landslaget. Jeg var mange år eldre enn de andre, hadde lang erfaring og var rolig og behersket, som jeg tror ga de andre jentene en trygghet. Det tror jeg er smittsomt spesielt i mesterskap og viktige renn, forteller Bjørgen.

- Skilandslaget er min andre familie. Er det noe jeg savner, er det folket og miljøet. Det er spesielt. Å få være med de samme jentene på laget over så lang tid, gjør båndene veldig sterke. Da blir det som en familie.

For tidlig å bli landslagstrener

For noen år siden uttrykte Bjørgen at hun kunne tenke seg å bli trener. I vår sa hun imidlertid til Dagbladet at hun ville vente litt.

Det tror Kathrine Harsem er smart, rett og slett fordi hun har for tette bånd til Johaug og flere av skijentene på dagens landslag.

- Jeg tror ikke timingen er riktig nå. For det første vet jeg ikke hvor interessert hun er i jobben. For det andre tror jeg ikke det er helt bra om hun kommer inn i landslaget med dem som er her nå. Det blir for nært venninneforhold, men kanskje for et annet lag eller yngre, sier Harsem til Dagbladet.

Selv sier langrennslegenden fra Rognes:

- Det er vanskelig å si når jeg vil bli trener. Det trenger ikke å være på elitenivå. Jeg synes det er like spennende å trene yngre og trene de fram til å nå opp på landslaget. Det er like interessant som å trene et landslag.

Bjørgen har fått en rekke tilbud etter at hun la opp etter den foregående OL-sesongen, hvor 38-åringen lykkes i å bli tidenes mestvinnende vinterolympier. Alle har fått samme svar: «Nei, takk».

Rognes-jenta vil prioritere å bruke tid på sin nærmeste familie. Sønnen Marius nærmer seg tre år. Nå er hun gravid på nytt. Terminen er i mars.

- Marius gleder seg veldig til å bli storebror, sier hun.

Bjørgen er svært takknemlig for at hun nå venter sitt andre barn i en alder av 38 år.

Sa nei med bismak

Etter forrige sesong ble hun forsøkt overtalt av Johaug til å ta en ny sesong, men det var ikke aktuelt.

- Therese prøvde litt å få meg til å fortsette, men hun viste først og fremst forståelse for situasjonen min. Det var en prosess over lengre tid, så hun var ikke så veldig overrasket da jeg bestemte meg. Therese skjønte nok det gradvis, sier Bjørgen til Dagbladet.

- Det ga på en måte en bismak også å ta valget, ettersom Therese så sterkt ønsket at jeg skulle fortsette. Jeg synes det er veldig hyggelig at Therese vil ha meg med videre. Da er det godt å kunne bidra litt likevel og være en støttepartner i laget, sier Rognes-jenta, som knapt nok har trent den siste tiden og nyter sitt nye liv utenfor idretten.