Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Bjørgens sønn inn i eksklusiv klubb med Svindal og Hetland: - Litt kjipt og litt gøy

Den mest uvanlige bursdagen i året.

FØDT I GÅR: Sønnen til Marit Bjørgen og Fred Børre Lundberg ble født i går. Det betyr at han får en helt unik bursdag. Foto: NTB Scanpix
FØDT I GÅR: Sønnen til Marit Bjørgen og Fred Børre Lundberg ble født i går. Det betyr at han får en helt unik bursdag. Foto: NTB Scanpix Vis mer

(Dagbladet): I går ble tidenes mestvinnende kvinnelige vinterolympier, Marit Bjørgen, mamma. Sammen med den tidligere kombinertstjernen Fred Børre Lundberg har de fått en gutt.

- Vi er så stolte foreldre, sa Bjørgen og Lundberg i går.

Sjelden har en fødsel blitt omtalt så mye i Norge. Sjelden er også datoen som Bjørgens sønn er født på. For dagen i går, 26. desember, er den dagen hvor færrest blir født i Norge, ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB), videreformidlet av NRK.

To av Norges største idrettsutøvere de siste årene, Aksel Lund Svindal og Alexander Hetland, er imidlertid født på denne datoen. Duoen som er verdensmestere i henholdsvis alpint og svømming, fylte begge 33 år i går.

Dagbladet fikk en prat med Hetland midt i bursdagsfeiringen på Beitostølen, hvor den tidligere toppsvømmeren tilbringer romjula.

- Visste du at 2. juledag er dagen hvor færrest har bursdag?

BURSDAG I GÅR: Alexander Hetland er født 26. desember 1982.
Foto: Anders Wiklund / SCANPIX
BURSDAG I GÅR: Alexander Hetland er født 26. desember 1982. Foto: Anders Wiklund / SCANPIX Vis mer

- Det visste jeg absolutt ikke. Det er veldig overraskende og interessant. Når det er sagt, kjenner jeg ingen andre som har bursdag i dag. Men at det er så unikt, er jo gøy. Det skal jeg formidle til folk, fortalte Hetland til Dagbladet sent på sin egen bursdag i går kveld.

- Litt kjipt å ha bursdag 2. juledag Han synes ikke bursdagsdatoen er helt ideell.

- Det er egentlig litt kjipt å ha bursdag 2. juledag, ettersom det er så tett mot jul. Det har blitt en del kombinerte «god jul/gratulerer med dagen»-gaver, forteller Hetland og ler.

- Det positive er at familien alltid er samla i jula og da også på bursdagen min. Sånn sett blir jula ekstra spesiell for min del.

I går fikk han og Aksel Lund Svindal et nytt medlem i den eksklusive klubben som har bursdag denne sjeldne datoen, nemlig Bjørgen og Lundbergs nybakte sønn.

- Det er gøy å få et nytt medlem i klubben. Det er ikke så lenge siden jeg fant ut at Svindal har bursdag samme dag som meg. Ekstra morsomt er det at vi er nøyaktig like gamle. Han er jo fortsatt på topp. All «cred» til ham, forteller Hetland.

Ikke ideelt for en idrettsutøver Han mener at det er bedre for en idrettsutøver å ha bursdag i januar enn i desember, all den tid man da får et fysisk fortrinn sammenlignet med resten av kullet man konkurrerer mot.

- For en idrettsutøver er det ingen fordel å ha bursdag i slutten av desember. Da blir man den yngste i sitt årskull og har ikke kommet like langt i utviklingen som de som er født tidlig på året, forteller Hetland.

BURSDAG I GÅR: Aksel Lund Svindal er født 26. desember 1982. Foto: EPA/CLAUDIO ONORATI
BURSDAG I GÅR: Aksel Lund Svindal er født 26. desember 1982. Foto: EPA/CLAUDIO ONORATI Vis mer

- Jeg merket det og lå lenge litt etter i utviklinga. Spesielt i 13-14-årsalderen var det tøft. Det er jo slike ting som jevner seg ut etter hvert, men for den eksterne motivasjonen der og da er det viktig. Det var såpass tøft at jeg like gjerne kunne ha sluttet, men jeg kom meg gjennom det takket være god indre motivasjon.

Familien samlet Samtidig presiserer gårsdagens bursdagsbarn at 2. juledag likevel er en flott bursdagsdag.

- For all del, det er flott å ha bursdag 26. desember. Da er familien samlet og har fri og tid til å feire deg. Det er ekstra gøy at dagen er så unik. Det skal jeg huske, sier Hetland, som koser seg på Beitostølen nå.

- Det er godt å gå på ski og gjøre litt andre ting. Jeg er ofte her på denne tiden, først med en «chill» bursdag, før det kommer enda flere på besøk inn mot nyttårsaften, sier 33-åringen.

Les også: Bjørgen skal prøve å gjøre som Skjelbreid. Hun holdt på å gi seg før gullsesongen på grunn av barnegråt

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media