- Bjørn er fortsatt for stor

Espen Bjervig har staket seg fram til å bli Bjørn Dæhlies arvtaker i skisporet. - Bjørn er fortsatt en del nummer for stor for meg. Men ett sted må jeg jo begynne, sier langrenns- kometen til Dagbladet etter sin aller første verdenscupseier.

Den kom i Otepää i Estland i går og var av det suverene slaget. 40 sekunders luke til nærmeste konkurrent er rein knockout på 15 kilometer klassisk. Og et løp som tåler sammenlikningen med Bjørn Dæhlies største stunder på ski.

Det samme gjelder Espen Bjervigs lungekapasitet. Ifølge oksygentesterne ved Norges Idrettshøgskole har Bjervig en så kraftig belg at han setter måleinstrumentene ut av spill.

- Espen har en vanvittig kapasitet. Tester ved idrettshøyskolen har vist at oksygenopptaket er ekstremt, sier landslagstrener Pål Gunnar Mikkelsplass.
Testresultater på mellom 82 og 85 er tett oppunder Dæhlies tall. Og de er i den ypperste verdensklasse.

- Joda, lungene fungerer bra. Jeg røyker ikke så mye, vet du, spøker Bjervig.
- Men det er ikke nok til å gå fort på ski. Man trenger litt teknikk og styrke i tillegg.

Kan slå Dæhlie

Alt dette har utvilsomt 26-åringen fra Nøtterøy. Det merket både Mika Myllylä, Anders Bergstrøm, Sture Sivertsen og alle andre som prøvde å henge med på Bjervigs tempo i går.

Bjørn Dæhlie forsøkte seg ikke, for han pusset formen hjemme på Nannestad.

Spørsmålet er om den ferske kronprinsen kan danke ut kongen når VM-alvoret starter i Ramsau i slutten av februar.

- Dæhlie er tøff å slå. Og gjennom en hel sesong vil han fortsatt være suveren. Men i enkeltrenn er det kanskje mulig å gjøre noe med ham, sier Bjervig.

Thomas Alsgaard er imponert over Bjervigs framgang.

- Sjøl Bjørn ville fått trøbbel med å slå han i dag, sier Thomas.

Nå er Bjervig nødt til å justere ambisjonene han hadde før sesongstart. Da handlet det om å bli noenlunde fast på verdenscuplaget. Men etter én seier og en andreplass (Toblach 13. desember) er det Ramsau det handler om for Espen Bjervig også.

Klassisk spesialist

- VM er det store målet. Nå vet jeg ikke en gang om jeg blir tatt ut på laget, men jeg ligger nok bra an, innrømmer Bjervig.
I VM står blant annet ti kilometer klassisk på programmet. Dessuten trenger Norge en klassisk startmann på stafetten. For det er diagonalgang som passer best for Espen Bjervig.

- Det er nok et spesielt godt klassisk miljø på Nøtterøy, ler langrennshåpet.

  • Fotnote: God norsk laginnsats uten Bjørn Dæhlie og Thomas Alsgård i Estland: Bjervig vant, Sture Sivertsen kom på 4., Erling Jevne på 5., Frode Estil på 6. og Odd-Bjørn Hjelmeseth på 7. plass.
IKKE ENNÅ: Dæhlie er fortsatt et par nummer for stor for Bjervig.