Bjørnar må droppe hvile for å vinne

Tøft i Iditarod.

Bjørnar Andersen kjørte inn til Shaktoolik som fjerde beste kjører, men blir nødt til å kutte hviletid for å kunne vinne Iditarod-løpet 2006.

Andersen kom inn til Shaktoolik åtte timer og 26 minutter bak Jeff King, og har i løpet av det siste døgnet ikke klart å ta inn tid på ledermannen. Han var også fem og en halv time etter Swingley inn til sjekkpunktet, mens han la seg til på Shaktoolik 2,5 timer etter DeeDee Jonrowe.

Paul Gebhardt kom inn etter Andersen, men kjørte ifølge rapportene rett gjennom sjekkpunktet og ligger nå foran Andersen i løypa.

Ga bort tid

Ifølge Hurdal.com behøver tidene ved sjekkpunkt Shaktoolik ikke nødvendigvis å være helt rett. For sjekkpunktet er ikke noe offisielt sjekkpunkt hvor kjørerne er pålagt å sjekke ut fra.

- For alt vi vet kan både Bjørnar og DeeDee Jonrowe ha forlatt Shaktoolik etter de tre andre kjørerne, skriver nettstedet.

Andersen har på den siste etappen gitt vekk 24 minutter i tid kontra ledende Jeff King, og for å snu denne trenden må han nå kutte hviletid. Skal Andersen ha noen forhåpning om en plassering på pallen er det bare en ting for Andersen å gjøre - nemlig å kutte hviletid, og kjøre det spannet er god for de siste 402 kilometerne.

Men for å gjøre det er han selvsagt nødt til å ha et spann som er i form til å kjøre hardt etter så mange kilometer ute i løypa...

FÅR DET TØFT: Bjørnar Andersen må droppe hviletid framover for å ha noen sjanse til å vinne Iditarod. Foto: AP
FÅR DET TØFT: Bjørnar Andersen må droppe hviletid framover for å ha noen sjanse til å vinne Iditarod. Foto: AP Vis mer

Dramatisk i teten

I teten av Iditarod begynner det å skje ting som kan virke til Andersens fordel.

Både Jeff King og Doug Swingley har hatt problemer inn mot sjekkpunkt Shaktoolik. King opplevde alle hundekjøreres mareritt da han mistet sleden etter å ha kjørt inn i en stor snøfonn. En av hundene til King slet seg etter å ha havnet i snøfonna, og mens King hentet den hunden, satte de andre hundene videre av gårde.

- Hundene var ute av sikte, men jeg ropte på lederhunden Salem. Jeg stabbet nedover løypa og var rede til å begynne å grine da jeg så silhuetten av hundespannet i løypa. Jeg skyndte meg etter spannet fordi jeg visste at de kunne starte igjen. Heldigvis kom jeg meg tilbake på sleden igjen, forteller Jeff King.

Swingley kjørte feil

Andreplasserte Swingley sier han kan ta igjen Kings ledelse. Men da må han unngå slike feilgrep som han gjorde mandag. Da kjørte han nemlig feil i løypa.

Swingley tok en sliten hund opp i sleden, men etter at han startet å kjøre igjen, valgte han feil trasé inn til Unakleet. Det tapte han verdifull tid på. Han kom inn tre timer senere enn King inn til Shaktoolik.

DeeDee Jonrowe på tredjeplass kom inn til Shaktoolik et par timer etter Swingley igjen. Ut fra Shaktoolik gjenstår det 402 kilometer igjen før spannene er i mål i Nome.

Tore Albrigtsen og Tove Sørensen forlot sjekkpunkt Kaltag mandag. Da lå de to hundekjørerne på henholdsvis 28. og 29. plass.

(ANB)