- Bjørnar stopper i 24 timer

Usikkerhet i Iditarod.

(Dagbladet.no): I går kveld kom Bjørnar Andersen til sjekkpunktet Ohpir, som sjettemann. Siden er han blitt der.

Team Norway-taktiker Kjetil Backen tror 27-åringen tar sin obligatoriske 24-timerspause, den alle spannene må gjennomføre i løpet av de ni-ti dagene løpet varer.

- Hvis det ikke er manglende oppdateringer hos arrangørene, så tar han hvilen sin nå, sier Backen til Dagbladet.no.Backen har lagt Andersens slagplan for løpet og vil ikke si om det var planlagt å stoppe nå. Kjøreplanene er hemmelig. Men det er ingen fordel å ligge helt i tet.

Er egentlig på femteplass

- Det er alltid greit å ligge etter, å kjøre i samme spor som de foran. Men nå blir det halvannet døgn med mye usikkerhet. På grunn av 24-timersen er det vanskelig å holde oversikten.

Han anslår at Andersen i praksis ligger på en femteplass i Iditarod, når man trekker fra hvile og taktisk ut- og innkjøring fra sjekkpunkter.

- Hadde det ikke vært for feilkjøringen mandag hadde han vært nummer to.

Missen i ødemarka blir utjevnet når dagene går, tror Team Norway-talsmannen. Han fikk i går rapport fra hjelpemann Robert Sørlie.

- Alt er som det skal være for Bjørnar. Det ser veldig, veldig bra ut, fortalte Robert, sier Backen.

Men ting skifter fort når både mennesker og dyr blir slitne.

- Helt klart. Det er de som har ligget fem-seks-sju timer etter, som likevel har knivet om førsteplassen. Men det ser ut som alt fungerer som det skal for Bjørnar.

Viking måtte gi seg

Sørlie rapporterer at det var bikkja Viking som ble satt igjen natt til i går. Den fikk behandling av veterinær, som reglene tilsier, og sendes nå til en kennel i Anchorage mens resten av spannet kjemper videre i verdens lengste hundeløp.

- Man vinner Iditarod fordi man er flink til å sette ut de hundene som ikke trives, eller ikke er komfortable med farta, sier Backen som ikke vet hva hunden sleit med.

- Jeg ikke fått beskjed om hva det var. Viking er en ung hund og på førstereis. Han har vist gjennom hele vinteren at han er en god bikkje.

Andersen har nå 1070 km til målgang i Nome. Flere av rivalene har nå bare 12 bikkjer igjen, men det betyr lite for utviklingen av løpet.

- Det er alltid hyggelig å ha flest mulig hunder, men har du 12 eller mer er det en bonus.

FJORÅRSVINNEREN FOTOGRAFERER: Robert Sørlie er både fotograf og hjelpemann for Bjørnar Andersen. Her har han knipset spannet i Iditarod.