Bjørndalen: - Hva er det du kødder med, har du ikke peiling på idrett?

Trodde ikke på seier.

GODE DAGER: Ole Einar Bjørndalen var «all smiles» da han møtte pressen i dag, to dager etter den fantastiske seieren på 20-kilometeren i Östersund. I morgen starter han med den gule ledertrøya på sprinten samme sted. Foto: Christine Olsson / TT / NTB Scanpix
GODE DAGER: Ole Einar Bjørndalen var «all smiles» da han møtte pressen i dag, to dager etter den fantastiske seieren på 20-kilometeren i Östersund. I morgen starter han med den gule ledertrøya på sprinten samme sted. Foto: Christine Olsson / TT / NTB ScanpixVis mer

ÖSTERSUND (Dagbladet): Ole Einar Bjørndalen (snart 42) sjokkerte en hel vinteridrettsverden da han vant onsdagens normaldistanse i skiskyting i Östersund.

Seieren var superveteranens 95. i verdenscupen, og den første på nesten fire år. Triumfen har fått blant andre Kjetil André Aamodt og Bjørn Dæhlie til å dra fram superlativene de siste dagene.

Én ting er at Bjørndalen vant i en alder av 41 år, en annen at han knuste hele verdenseliten etter å ha trøblet voldsomt med sykdom i sommer.

Sykdomsmareritt Han var gjennom en håndfull penicillin-kurer og tilbrakte tilsammen 35 dager i senga. Før sommeren fryktet han at hele sesongen ville ryke.

- I sommer visste jeg ikke om jeg engang ville starte her i Östersund. Da var kroppen langt under pari, sier han.

- Hva hadde du sagt om jeg sa til deg 2. juli at du ville vinne et verdenscuprenn om fem måneder?

- «Hva er det du kødder med, har du ikke peiling på idrett?». Det hadde jeg sagt da. Da var jeg ganske overbevist om at det ikke ville gå så raskt. Jeg er fortsatt overraska over at det har gått så kjapt å komme tilbake.

Blant de største seirene Da han gikk i mål, etter å ha truffet blink på alle de 20 skuddene onsdag, strakk han armene i været og jublet voldsomt. Tidenes vinterolympier innrømmer at seieren er en av hans absolutt deiligste.

VILL JUBEL: Ole Einar Bjørndalen kan bare nevne én verdenscupseier som var like tilfredsstillende som den han vant i Sverige onsdag. Foto: Martin Slottemo Lyngstad / NTB Scanpix
VILL JUBEL: Ole Einar Bjørndalen kan bare nevne én verdenscupseier som var like tilfredsstillende som den han vant i Sverige onsdag. Foto: Martin Slottemo Lyngstad / NTB Scanpix Vis mer

- Blant verdenscupseirene mine går denne inn på topp tre. VM og OL er selvfølgelig annerledes, sier han til Dagbladet.

Da vi ber 41-åringen om å liste opp de to andre på topp-tre-lista, klarer han imidlertid bra finne én annen seier som var like tilfredsstillende som onsdagens:

Den første - og den kom 12. januar 1996 (!).

- Den første verdenscupseieren er en av de største. Da skjøt jeg fullt i Anterselva, det var på 20 kilometer det også. Jeg kommer ikke på flere i farta, men det er sikkert et par andre løp som også er så bra, sier han.

Massiv lettelse De som fulgte onsdagens 20-kilometer på TV la merke til at Bjørndalen jublet allerede da det 20. skuddet gikk inn, men på det tidspunktet visste han faktisk ikke at han ville vinne.

- Jubelen der og da handlet om lettelse. Å skyte 20 treff i sånne forhold er helt ubeskrivelig. Det gjør man ikke ofte. Sist jeg gjorde det var i 2003 i Khanty-Mansijsk, da det også var krevende forhold. Jeg visste ikke at jeg ville vinne etter det 20. skuddet, men da jeg kom til første sekundering etterpå, og ledet med 18 sekunder, fikk jeg en god opplevelse. Da handlet det om å holde seg på beina og kjøre safe i utforkjøringene på slutten, sier «kongen av skiskyting».

På morgendagens sprint går Bjørndalen med den gule ledertrøya. I mange år gikk han med den på nærmest fast basis, men nå er det lenge siden sist. Han innrømmer at det blir en spesiell følelse.

- Det var mange år jeg gikk i gul trøye. Nå har jeg mulighet igjen, så det er stort å få starte med den, sier han og smiler.

Gratulasjonsbonanza Siden onsdag har Bjørndalen nærmest blitt pepret med gratulasjonsmeldinger på SMS og på sin Facebook-side. Det varmer.

- Jeg har ikke hatt tid til å ta meg av alt som er kommet, men jeg har svart på en del SMS. Jeg kan ikke huske sist det har vært så mange hyggelige beskjeder, sier han.

• Morgendagens sprint i Östersund starter klokka 12.30, og sendes på NRK2 innledningsvis, og på NRK1 fra 12.50.