Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Bjørndalen åtte år etter kontroversen i Pyeongchang: - Vanskelig å vite hva som var rett

Ole Einar Bjørndalen tok tre individuelle gull i VM i Pyeongchang i 2009. Det ene gullet skulle derimot skape store reaksjoner.

KAOS: Bjørndalen ble fratatt gullet han tok i jaktstarten i VM i Pyeongchang i 2009. Få timer senere, fikk han det tilbake. Foto: Arnt E. Folvik / Dagbladet
KAOS: Bjørndalen ble fratatt gullet han tok i jaktstarten i VM i Pyeongchang i 2009. Få timer senere, fikk han det tilbake. Foto: Arnt E. Folvik / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

HOLMENKOLLEN (Dagbladet): - Jeg har jo tenkt over hvordan jeg gjorde de forberedelsene til VM. Jeg var i kanonform, i vanvittig rå form. Både Lars (Berger) og jeg kjørte mye av det samme opplegget, vi var begge i fantastisk form det verdensmesterskapet, sier Bjørndalen til Dagbladet, åtte år etter VM i Pyeongchang i 2009.

Da tok 43-åringen fra Simostranda fire gullmedaljer, i henholdsvis sprint, jaktstart, normaldistanse og stafett. I noen timer var derimot den ene gullmedaljen han fikk i jaktstarten, i en annen manns hender.

- Det var et fantastisk VM, men så var det en jaktstart der jeg gikk feil. Vi gikk jo over den brua nå, forteller Bjørndalen, som var i Pyeongchang i mars under prøve-OL.

SEIERSGLIS: Bjørndalen med sine tre individuelle gull i Pyeongchang. Foto: Heiko Junge / Scanpix
SEIERSGLIS: Bjørndalen med sine tre individuelle gull i Pyeongchang. Foto: Heiko Junge / Scanpix Vis mer

Mista gullet

Under jaktstarten gikk Bjørndalen over en bru, da han egentlig skulle ha gått rundt. Bjørndalen bommet fire ganger, men gikk likevel inn 41,7 sekunder foran russiske Maksim Tsjudov. Alexander Os gikk inn til en tredjeplass.

- Under oppvarmingen var brua åpen. Rett før start stengte de den, men jeg hadde ikke lest løypekartet godt nok på forhånd. Det var min feil, sier han.

Etter klager fra blant annet Russland, ble russiske Maksim Tsjudov overrakt gullet da Bjørndalen og de andre som hadde gått feil, ble straffet med ett minutts tilleggstid. Men bare i noen få timer.

Etter klager fra Norge og flere andre nasjoner, bestemte juryen seg for at den opprinnelige resultatlista likevel skulle få stå. Utregninger viste at de som hadde gått feil, ikke hadde tjent på det, men snarere tapt tid.

Dermed fikk Bjørndalen gullet.

- Jeg husker at det var turbulent - situasjonen med russerne. Vi hadde dialog med russerne på kveldstid, jeg var på rommet deres på kvelden og diskuterte situasjonen. Om vi bli enige eller ikke, er én ting, men dialogen var god. Vi har hatt en god dialog i etterkant og, sier Bjørndalen.

Dagbladet var i Sør-Korea i 2009 og dekket kaoset. Les om forløpet her.

SKUFFET: Russiske Maksim Tsjudov fikk bare låne Bjørndalens gull i noen få timer. Samme kveld satte Bjørndalen seg ned med det russiske laget for å diskutere situasjonen. Foto: Heiko Junge / Scanpix
SKUFFET: Russiske Maksim Tsjudov fikk bare låne Bjørndalens gull i noen få timer. Samme kveld satte Bjørndalen seg ned med det russiske laget for å diskutere situasjonen. Foto: Heiko Junge / Scanpix Vis mer

- Jeg har jo våpen

Reaksjonene fra den russiske fansen skulle derimot bli sterke - Bjørndalen ble en skyteskive. Hets og trusler florerte på hjemmesiden til Bjørndalen. Fansen gledet seg til at Bjørndalen skulle komme til Russland, da skulle han få deng. Bjørndalen selv tok det derimot med en klype salt.

- Nei, jeg gjør ikke det. Jeg har jo våpen, sa en spøkende Bjørndalen til Dagbladet i 2009, etter spørsmål om han var redd.

I etterkant forstår Bjørndalen at mange reagerte.

- Det var en del fans som ble hissige i Russland og det skjønner jeg jo. De hadde muligheten til å vinne et gull. Men juryen bestemte at det var greit, at de også hadde en del av skylda. I etterkant så er det vanskelig å vite hva som var riktig.

LYSTIG LAG: Norge vant stafetten foran Østerrike og Tyskland. Etterpå feiret gutta som galninger. På laget gikk Emil Hegle Svendsen , Lars Berger, Halvard Hanevold og Ole Einar Bjørndalen (i bakgrunnen). Foto: Dagbladet / Arnt E. Folvik
LYSTIG LAG: Norge vant stafetten foran Østerrike og Tyskland. Etterpå feiret gutta som galninger. På laget gikk Emil Hegle Svendsen , Lars Berger, Halvard Hanevold og Ole Einar Bjørndalen (i bakgrunnen). Foto: Dagbladet / Arnt E. Folvik Vis mer

Krevende løyper

Åtte år senere, ser veteranen fram til OL i Pyeongchang. Han var der nylig under prøve-OL for å teste løypene.

- Turen til Pyeongchang var veldig fin. Vi fikk sett arenaen. Jeg fikk testa det jeg skulle gjøre, så jeg er veldig fornøyd med reisen, sier Bjørndalen, og legger til:

- Jeg har jo vært der før. Løypene er veldig krevende, det er tungt føre.

Bjørndalen fikk i fjor datteren Xenia med sin hviterussiske kone, Darja Domratsjeva, som også er skiskytter. Om datteren, som ble født i Hviterussland, kommer til å bli skiskytter, er Bjørndalen usikker på. Han vet heller ikke om hun kommer til å gå for Norge eller Hviterussland, hvis hun går i foreldrenes fotspor.

- For det første så må hun jo like å gå på ski. Det spørs hva hun blir, hun har alle muligheter. Om hun blir skiløper, skiskytter, eller ett eller annet... Det viktigste er at hun har et godt liv, sier Bjørndalen.

- Hvis hun skal gå for en nasjon, så kan hun velge selv. Hun har dobbelt statsborgerskap fram til hun er atten år. Etter det må hun ta et valg. Men det blir nok noen som drar i noen tråder, tipper jeg.

- Men du håper at hun går for Norge, hvis hun følger i deres fotspor?

- Ja, det gjør jeg selvfølgelig, sier en lattermild Bjørndalen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!