Bjørndalen best som ankermann

Norge bommet og endte på tredjeplass i stafetten.

Skiskytterne prøvde, feilet og fikk to klare svar: Ole Einar Bjørndalen er og blir ankermann, og Lars Berger går neppe VM-stafetten.

Med Bjørndalen «oppbrukt» på første etappe og en Lars Berger nær full kollaps, ble oppgaven umulig for Emil Hegle Svendsen og Halvard Hanevold i verdenscupstafetten i tyske Oberhof torsdag.

At laget likevel gikk inn til tredjeplass bak Russland og Tyskland, var en prestasjon i seg selv.

– Ole Einar hadde en dårlig dag, og det samme med Lars, men Emil og Halvard gjorde jobbene sine slik de skulle. Vi tar uansett ikke ut stafettlaget før vi er godt i gang med VM, sa landslagstrener Kjell Ove Oftedal til NTB.

VM-stafetten for menn går i Anterselva lørdag 10. februar.

Mestrer alt

Ole Einar Bjørndalen gikk fra feltet på første etappe, men fikk problemer på standplass og skjøt på seg en strafferunde på sin stående serie.

– Jeg gjorde ikke de arbeidsoppgavene jeg skulle gjøre på ekstraskuddene. Slike situasjoner viser at en aldri kan føle seg helt trygg, sa Bjørndalen, som åpenbart trives bedre med press og stress som følger med en sisteetappe.

FØRST UT: Ole Einar Bjørndalen gikk raskt i sporet, men hadde ikke dagen på standplass. Han måtte ut i én strafferunde. Foto: AP
FØRST UT: Ole Einar Bjørndalen gikk raskt i sporet, men hadde ikke dagen på standplass. Han måtte ut i én strafferunde. Foto: AP Vis mer

Han sendte Lars Berger ut på annenplass, 20 sekunder bak lederlaget Russland.

– Det er ikke konkludert med hvorvidt Ole Einar skal starte eller avslutte i kommende stafetter. På normale dager mestrer han alle etapper i en stafett, hevdet landslagstrener Oftedal.

Takhøyde

Berger sprakk både i sporet og på standplass og måtte gå tre strafferunder etter sjanseløs skyting i stående. Trolig gikk han seg ut av VM-laget, som skal kjempe om edelt metall i italienske Anterselva i februar.

Nest på listen er Frode Andresen og Stian Eckhoff, som trolig får sjansen til å vise seg fram i neste stafett i Ruhpolding kommende torsdag.

– Gikk Lars Berger seg ut av stafettlaget i VM?

– Nei, det vil jeg ikke si. Hos oss er det takhøyde for å ha en dårlig dag. Når vi kommer til VM, handler det om totalvurderinger før laguttakene. Derfor blir de kommende løpene like viktig som dette, slo Oftedal fast.

Totalt utmattet sendte Berger ut Emil Hegle Svendsen på 6.-plass, 2.12 minutter bak Russland og Tyskland.

Trønderen gikk Norge opp til tredjeplass, og ankermann Halvard Hanevold styrte Norge sikkert inn til en plass på seierspallen; 2.45 minutter bak Russland og 2.03 bak Tyskland.

Russland beholdt ledelsen i verdenscupen.

(NTB)

RUSSLAND: Her stikker Ivan Tsjerezov ut fra første skyting, med Bjørndalen i hælene. Avstanden ble mye større etter hvert.