Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Bjørndalen er en helt for folk i hele verden

Og nå vil IOC-pamp Sergej Bubka ha legenden på laget.

GULLGUTTEN: Ole Einar Bjørndalen mottok i går kveld OL-gullet for sprintseieren i Sotsji lørdag. Den var nok god å bite i, 12 år etter hans forrige individuelle OL-gull. Nå kan han være på vei inn i IOC. Foto: Claudio Bresciani / TT / NTB Scanpix
GULLGUTTEN: Ole Einar Bjørndalen mottok i går kveld OL-gullet for sprintseieren i Sotsji lørdag. Den var nok god å bite i, 12 år etter hans forrige individuelle OL-gull. Nå kan han være på vei inn i IOC. Foto: Claudio Bresciani / TT / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SOTSJI (Dagbladet): Samtidig som Bjørndalen mottok sin første individuelle gullmedalje på 12 år nede i Sotsji by i går, så satt en av idrettshistoriens største navn oppe i fjellområdet en god time unna og ble rørt da han snakket om den norske skiskytterlegenden.

- Ole Einar Bjørndalen er en unik mann. Idretten er heldig som har en helt som han. Og da mener jeg ikke bare i Norge. Bjørndalen er en helt for folk i hele verden, sier Sergej Bubka til Dagbladet.

Ønsker Bjørndalen velkommen
Etter en karriere med 17 verdensrekorder, seks VM-gull og ett OL-gull i stavsprang, så tok Sergej Bubka (50) steget videre inn i IOC (den internasjonale olympiske komité) , hvor han i dag er medlem av eksekutivkomitéen — i tillegg til at han er visepresident i det internasjonale friidrettsforbundet og president i den ukrainske OL-komitéen.

Nå håper han at Ole Einar Bjørndalen også får en plass i IOC.

Får svaret 20. februar Bjørndalen er en av ni kandidater til IOCs utøverkomité, et valg som blir avholdt under vinterlekene her i Sotsji.
Fra 30. januar til 19. februar kan alle utøverne i Sotsji-OL stemme på sine kandidater til de to ledige plassene i IOCs utøverkomité.
I tillegg til Ole Einar forsøker disse åtte å få innpass i IOC:
Didier Cuche (Østerrike, alpint), Darya Domratsjeva (Hviterussland, skiskyting), Pietro Piller-Cottrer (Italia, langrenn), Kilian Albrecht (Bulgaria, alpint), Ana Jelusic (Kroatia, alpint), Tanja Poutiainen (Finland, alpint), Sarka Strachova (Tsjekkia, alpint) og Hayley Wickenheiser (Canada, ishockey).

Utfallet av valget blir presentert 20. februar.

- Han elsker sport
Med sitt ferske OL-gull, hans sjuende totalt, og som vinter-OLs eldste gullvinner i en individuell øvelse, så fortsetter Bjørndalen å skrive idrettshistorie. Men Sergej Bubka mener at nordmannens renommé knapt kan bli større enn det allerede var.

Han ser Bjørndalen som den ultimate tilveksten i IOC.

- Hva kan være bedre enn å få Bjørndalen inn i IOC? Han elsker sport, er kunnskapsrik og han har dedikert livet sitt til idretten.

- Jeg håper utøverne vil stemme på han i det pågående valget om å komme inn i utøverkomitéen. De kan ikke få en bedre representant enn Bjørndalen, sier Sergej Bubka til Dagbladet.

- Levende legende
IOC-medlemmet mener Bjørndalens erfaring og utrolige resultater vil gi han en enestående posisjon som talsmann for utøvere over hele verden.

- Det vil være en berikelse for IOC om han kommer inn. Bjørndalen er en enestående utøver og en levende legende. Hans erfaring og rutine betyr mye, men at alle vet hvem han er, vil også gi han større gjennomslagskraft.

ØNSKET I IOC:Stavspranglegenden og IOC-medlem Sergej Bubka ønsker Bjørndalen velkommen inn i IOC. Svaret får Bjørndalen den 20. februar.
ØNSKET I IOC:Stavspranglegenden og IOC-medlem Sergej Bubka ønsker Bjørndalen velkommen inn i IOC. Svaret får Bjørndalen den 20. februar. Vis mer

- Han har kunnskapen og alle kvalitetene som er påkrevd i en slik rolle, sier Sergej Bubka.

Viktig for ungdommen
Spesielt for den oppvoksende generasjon, tror han Bjørndalens stemme vil ha stor betydning.

- Bjørndalen har vist hvor langt lidenskap kan ta deg, og slik oppmuntrer han ungdommen til å følge i hans fotspor. Jeg kan bare gjenta meg selv: Han er unik.

Klokka 16 i dag starter Ole Einar Bjørndalen først på OL-jaktstarten. Og vinner han den, så blir han enda mer unik. Da blir han tidenes mestvinnende vinterolympier.

Hele Norges coronakart