Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Bjørndalen flytter 150 meter oppover for å få OL-høyde

- Kommer til å lete etter et hus på 1450 meter.

HØYDEHOPP: Ole Einar Bjørndalen akter etter kommende sesong å flytte til nøyaktig OL-høyde på 1450 meter for å tilvenne kroppen tynnluften utenfor Sotsji. 
Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
HØYDEHOPP: Ole Einar Bjørndalen akter etter kommende sesong å flytte til nøyaktig OL-høyde på 1450 meter for å tilvenne kroppen tynnluften utenfor Sotsji. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer

Før OL i Sotsji om halvannet år flytter skiskytterkongen Ole Einar Bjørndalen (38) til nytt hus for å forberede gullfest i OL-høyde.

At Bjørndalen flytter grenser, er viden kjent. I det som kan bli karrierens siste mesterskap, skal intet stå uprøvd. Huset simostrandingen bor i sammen med kona Nathalie i østerrikske Obertilliach mangler 150 meter på OL-høyden.

Løsningen blir å finne nytt hus i riktig høyde.

- Huset jeg bor i nå i Obertilliach ligger på 1300 meter. Jeg kommer til å lete i samme område etter et hus på 1450 meter når kommende sesongen er omme. Det blir ikke snakk om å kjøpe nytt hus, kun leie i en kortere periode, sier Ole Einar Bjørndalen til NTB.

Han bekrefter at OL er eneste årsak til å flytte hjemmet med 150 høydemeter. Bjørndalen er definitivt norsk toppidretts mest «høydetrente» utøver og vet bedre enn de fleste verdien av å tilvenne kroppen tynnluften som venter.

For verdens mestvinnende skiskytter er det en oppløftende kunnskap å vite at Sotsji-OL skal utkjempes på 1400-1500 meter. De forrige mesterskapene som bød på tynn luft endte i gullfest: Fire gull i Salt Lake City-OL 2002, to gull i Anterselva-VM 2007.

Skiskytterarenaen overfor den lille byen Krasnaja Poljana utenfor Sotsji ligger på rundt 1500 meters høyde.

Sammenlagt Kommende sesong blir den første på åtte år der Bjørndalen vil satse mest på å vinne verdenscupen sammenlagt. Den seksdobbelte verdenscupvinneren vant sist den store krystallkula i 2009.

- Bare ett år har jeg prioritert verdenscupen sammenlagt (12 enkeltseirer i 2005), og da vant jeg. Planen for kommende vinter er å gå alle renn i verdenscupen og være god gjennom en hel sesong. Jeg skal ikke spisse formen i like stor grad som tidligere til VM i Nove Mesto. Det handler i vinter om å bygge opp litt bredere spekter med grunntrening og konkurranser. Så vil jeg gå tilbake til mer spissing neste år igjen.

- Når jeg kommer til vinterens VM, blir det veldig viktig der og da. Men akkurat nå er det like viktig å prestere i verdenscupen, mener 38-åringen.

Fem på rad Ole Einar Bjørndalen er ikke fremmed for skarpe sesongåpninger. Bortsett fra forrige sesong og 2008/2009, da første seier drøyde helt til henholdsvis midt i februar og sist i januar, er det blitt jubel i første-, annet- og/eller tredje renn samtlige år siden 1998.

I 2006 startet han med fem triumfer på rad.

- Derfor trenger jeg ikke å tenke på annet enn å gjøre grunntreningen ordentlig gjennom hele perioden for å tåle renn etter renn. Og ikke minst må jeg gjøre maksimalt ut av de få treningsperiodene som kommer i desember og januar.

Skiskytterkongen har gjort vane av å kutte ut de siste verdenscuprennene før mesterskap. Det inngår ikke i sesongplanen for kommende vinter.

- Jeg vil se an hvordan ståa i verdenscupen er til vinteren også, men planen er å gå flest mulig renn med topp form. Skulle formen dale, kan det være at løsningen blir å stå over renn, men det er ikke tanken nå, slår Bjørndalen fast.

Verdenscupen i skiskyting starter i svenske Östersund 28. november.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media