Bjørndalen føler seg dopmistenkt

Skiskytteren Ole Einar Bjørndalen føler seg dopingmistenkt i Italia og Frankrike.

- Jeg skyter bra, men har litt å gå på fysisk, sier Ole Einar Bjørndalen til Dagbladet.

Han vant jaktstarten i går suverent, men advarer mot å tro at andre nasjoner er akterutseilt.

- Tyskerne kommer til VM på hjemmebane. Det samme gjør russerne, sier han.

Men gårsdagen handlet mye om doping etter at Raphael Poirée - på andreplass i går - satte doping på dagsordenen da han sa til NTB:

- Mannen i gata hjemme i Frankrike vet ikke bedre, fordi skiskyting er en liten idrett, men mange der tror norske langrennsløpere og skiskyttere er dopet.

Ole Einar bekrefter at han føler det på samme måten.

- Det er riktig, det, men jeg har ingenting å skjule. Jeg stiller når som helst opp til dopingtest, sier Bjørndalen til Dagbladet.

- Kjedelige mistanker

President Anders Besseberg i Det internasjonale skiskytterforbundet (IBU) synes det er leit at norske løpere på nytt utsettes for dopingmistanker.

- Dette er veldig kjedelig, men jeg har hatt møter med både Ole Einar og andre løpere i sommer og høst. Det er klart at løperne ikke mistenker hverandre lenger, og det er langt viktigere enn hva mannen i gata mener, sier presidenten.

Besseberg røper dessuten at IBU har laget en egen «red group» av løpere som er under ekstra oppsikt i forhold til dopingmistanker.

- Her er flesteparten av verdens beste løpere med. Dette gjør vi fordi de ofte utsettes for dopingmistanker. Slik får de dokumentert at de er reine. Dette er ment som en hjelp, sier Besseberg.

Men det er flere på lista...

- Får vi mistanke til enkeltløpere eller nasjoner, så testes disse tettere av ulike årsaker. Dette gjelder blant annet nasjoner som ikke har ressurser til egen dopingtesting, sier Besseberg, som opplyser at bare to- tre personer kjenner navnene på «red group».

Med på blodprosjekt

For Bjørndalen er det helt fint at det snakkes åpent om doping og eventuelle mistanker. Med offentlighet øker informasjonen og kanskje etter hvert tilliten ute blant folk. Dessuten tror han nordmenn er ganske opplyste om dette nå.

- De skjønner at man kan nå toppen uten doping, sier han.

VANT IGJEN: Ole Einar Bjørndalen går inn til verdenscupseier i går.