Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Ole Einar Bjørndalen legger opp

Bjørndalen hylles i utenlandske medier: - En epoke er over

Medier over hele Europa omtaler i dag Ole Einar Bjørndalens karriereslutt. Det spares ikke på superlativene når skiskytterlegendens meritter skal beskrives.

«KONGEN AV SKISKYTING»: Ole Einar Bjørndalen hylles av medier over hele Europa etter at det i dag ble klart at skiskytterkarrieren er over. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
«KONGEN AV SKISKYTING»: Ole Einar Bjørndalen hylles av medier over hele Europa etter at det i dag ble klart at skiskytterkarrieren er over. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ole Einar Bjørndalen mottar hyllest fra utenlandske medier etter at han i dag annonserte at han gir seg som skiskytter. Flere peker imidlertid også på at legendens siste sesong ble en skuffelse, og noen spør seg om Bjørndalen burde gitt seg tidligere.

I Sverige skriver SVT at en «epoke innen skiskyting er over» når Bjørndalen nå gir seg. Både Expressen og Aftonbladet kaller ham «den fremste vintersportsutøveren noensinne», selv om begge også viser til de skuffende resultatene denne sesongen.

Danske Ekstra Bladet kaller Bjørndalens karriere «strålende». De skriver også at avgjørelsen ikke kom som et sjokk med tanke på Bjørndalens alder, og vrakingen til OL, som de omtaler som «ydmykende».

Bjørndalen har gjennom store deler av karrieren møtt tøff motstand fra franske skiskyttere. Først Raphaël Poirée, og seinere Martin Fourcade. I dag skriver franske Le Parisien at det er en legende innen skiskyting og idrett som avslutter karrieren, før de peker på Fourcade som en «verdig arvtaker». Også L’Equipe omtaler Bjørndalen som en legende og «den beste skiskytteren gjennom tidene».

LEGGER OPP: Ole Einar Bjørndalen (44) sier han slutter etter råd fra helseteamet sitt og familien. Video: NTB Vis mer

- En levende legende

Russiske Sport-Express fokuserer på resultatene Bjørndalen oppnådde mot slutten av karrieren, særlig medaljene han fikk med seg fra VM i Holmenkollen som 42-åring. Dette kaller avisa «det perfekte tidspunktet til å si farvel til sporten og gi seg på topp».

Det russiske nettstedet viser likevel forståelse for at det er vanskelig å gi seg etter et slikt VM og med OL bare to år unna.

«Det er ikke akkurat nødvendig å angre. Han har vunnet alt som er mulig å vinne, og blitt en levende legende», skriver Sport-Express.

- En ugunstig avslutning

Også i tyske medier blir Bjørndalen omtalt. Deutsche Welle kaller den siste sesongen, og OL-vrakingen, en «ugunstig avslutning på en av sportens mest imponerende karrierer». Den tyske kringkasteren viser samtidig til at Bjørndalen ble kåret til årets idrettsnavn både i 2002 og 2014 som et bevis på hans «bemerkelsesverdige langtlivenhet».

Sportschau skriver om Bjørndalens framtid i skiskyttersporten, en sport «han har formet mer enn over to tiår». Avisa skriver at det fortsatt er uklart om Bjørndalen vil ha en rolle i sporten i framtida, men nevner ham som en mulig etterfølger til IBU-president Anders Besseberg.

Det er heller ikke bare land man tradisjonelt forbinder med skiskyting som har fått med seg nyheten. Pakistanske Urdu Point kaller Bjørndalen en «superstjerne», mens tyrkiske Ajansspor skriver at han har «oppnådd stor suksess i karrieren».

Internasjonale nyhetsbyråer som Reuters og AP melder også om Bjørndalens karrieslutt. Reuters skriver at det er en «glimrende» karriere som nå er over, og at Bjørndalen har «dominert sporten i mer enn to tiår».

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!