HAR PRESSET PÅ SEG: Ole Einar Bjørndalen er tatt ut til å gå sprint og jaktstart i VM i Nove Mesto neste måned. For å få gå normalprogrammet og stafetten seinere i mesterskapet er han nødt til å prestere tildlig i VM. Foto: Primoz Lovric / NTB Scanpix
HAR PRESSET PÅ SEG: Ole Einar Bjørndalen er tatt ut til å gå sprint og jaktstart i VM i Nove Mesto neste måned. For å få gå normalprogrammet og stafetten seinere i mesterskapet er han nødt til å prestere tildlig i VM. Foto: Primoz Lovric / NTB ScanpixVis mer

Bjørndalen kan få rekordfå VM-løp

Bare forhåndsuttatt til to løp i Nove Mesto.

(Dagbladet): Ole Einar Bjørndalen (39) er tatt ut til å gå sprint og jaktstart i skiskytings-VM i tsjekkiske Nove Mesto neste måned. Han får ikke gå mixed-stafetten, og han er heller ikke bankers på laget som skal gå normalprogrammet i VM.

Den eneste norske som allerede nå kan forberede seg på gå alle seks VM-øvelsene på herresiden er verdenscuptoer Emil Hegle Svendsen.

- Må dokumentere form - Emil er den eneste som har prestert på bra nivå på alle distansene, og som kan forberede seg på å gå alt. For de andre blir det om å dokumentere form tidlig i mesterskapet for å få plass på de andre øvelsene, sier sportssjef Per Arne Botnan til Dagbladet.

Emil Hegle Svendsen, Tarjei Bø og Lars Helge Birkeland tar to av herreplassene til mixed-stafetten, mens Tore Berger, Synnøve Solemdal og Fanny Welle-Strand Horn er de kvinnelige kandidatene til den stafetten.

To ledige plasser Ole Einar Bjørndalen er uttatt til å gå sprint og jaktstart sammen med Emil Hegle Svendsen, Tarjei Bø og Lars Helge Birkeland, mens Birkeland og Hegle Svendsen er de to eneste som er forhåndsuttatt til normalprogrammet. Der kjemper Bjørndalen, Bø og Henrik L'Abbé-Lund om de to siste plassene.

- Vi vurderer formen til utøverne i sprint/jaktstart før vi tar ut laget til normalprogrammet. Det er såpass åpent om plassene på laget, sier Botnan til Dagbladet.

- Hvorfor er ikke Bjørndalen tatt ut på mixed-stafetten?

- Det er en totaltvurdering av hva vi mener utøverne har gått av å gå, og hvem vi mener kan levere best på øvelsen.

Historisk for Bjørndalen Ole Einar sto over mix-stafetten i VM i fjor, men ellers har skiskytterlegenden gått alle VM-øvelser helt tilbake til 1996. Årets VM er det første hvor Bjørndalen må levere resultater i starten av et mesterskap for å få gå alle øvelsene.

Siden 1997 har Ole Einar Bjørndalen gått minst fem øvelser i alle VM. I år kan han i verste fall ende opp med to (sprint og jaktstart), om han ikke kvalifiserer seg til normalprogrammet, herrestafetten og fellesstarten.

Friskmeldt - Jeg håper og tror fortsatt at Ole Einar kommer til å gå både tre og fire og fem løp i VM. Men vi må se form og prestasjoner underveis først, sier Per Arne Botnan.

Bjørndalen sto over de to siste verdenscuprundene før VM, men har etter rapportene blitt frisk fra mageviruset som har plaget ham og skal være inne i en god treningsperiode.

Etter en havarert verdenscup-sesong så er det VM som kan redde årets sesong for verdens mestvinnende skiskytter.