KRITISERER: Ole Einar Bjørndalen er klar på at det var feil å vrake ham fra stafettlaget som tok OL-gull på langrennsstafetten i Salt Lake City - og som kunne gitt ham historiske fem OL-gull i samme mesterskap. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
KRITISERER: Ole Einar Bjørndalen er klar på at det var feil å vrake ham fra stafettlaget som tok OL-gull på langrennsstafetten i Salt Lake City - og som kunne gitt ham historiske fem OL-gull i samme mesterskap. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpixVis mer

Bjørndalen kritiserer norsk langrenn for valget i 2002: - Det var tøft for meg

- Vi kunne ikke la det historiske aspektet bli avgjørende, forklarer Pål Gunnar Mikkelsplass til Dagbladet.

(Dagbladet): OL i Salt Lake City i 2002 huskes for så mangt, ikke minst de tragiske dopingskandalene og Ole Einar Bjørndalens eventyrlige triumfferd.

Skiskytterkongen ble historisk da han tok fire av fire OL-gull i skiskyting. Men han skulle helst ha tatt enda flere gull - i langrenn. På tremila endte han først på 5. plass. Da Johan Mühlegg ble dopingtatt, ble Bjørndalen flyttet opp til 4. plass.

Men østerrikerne Christian Hoffmann og Mikhail Botvinov, som sto igjen med gull og sølv, har også levd med mørke dopinganklager. Blant annet ble Botvinov idømt fire måneders betinget fengsel etter å ha avgitt falsk forklaring i forbindelse med Walter Mayers dopingsak i Østerrike.

Kristen Skjeldal slo på denne tremila Bjørndalen i en tilsynelatende meningsløs spurt om 5. plassen, men som moralsk sett var så mye mer, og som reelt sett også var sterkt medvirkende til hvem som fikk gå den tredje etappen på Norges stafettlag.

Den etappen var verdt et OL-gull.

- Tøft for meg Valget falt på Skjeldal, som tok OL-gull sammen med Thomas Alsgaard, Frode Estil og Anders Aukland etter at Alsgaard slo Christian Zorzi i spurten. Dermed røk Bjørndalens mulighet til å ta sitt femte OL-gull i ett og samme mesterskap.

- Det var en av karrierens største nedturer da jeg ikke ble tatt ut på stafettlaget til denne stafetten. Det var tøft for meg. Jeg var den beste fristilsløperen i Norge, men ble ikke tatt ut på stafetten, sier Bjørndalen til den russiske avisa R-Sport.

- Det var et feil valg av det norske skiforbundet. Samtidig tok jeg fire gull i skiskyting og var ekstremt glad for det, presiserer 42-åringen.

Mikkelsplass begrunner Bjørndalen-vrakingen Det var Pål Gunnar Mikkelsplass som var herrelandslagstrener for Norge på denne tiden. 54-åringen, som fikk tilnavnet Bromma-ekspressen og har selv to VM-gull i stafett fra sin aktive karriere, funderte mye over dette luksusproblemet.

- Hvis jeg skulle ha valgt Ole Einar, måtte Kristen Skjeldal ha gått ut av laget. Det var de to det sto mellom på den tredje etappen. På tremila ble de nr. 4 og 5, som senere ble endret til 3. og 4. plass etter Mühleggs dopingdom. Da var det bare en spurt som skilte dem, så de var veldig jevne, forteller Mikkelsplass til Dagbladet.

VANSKELIG VALG: Tidligere landslagsstrener i langrenn Pål Gunnar Mikkelsplass innrømmer at det var et vanskelig valg å vrake Ole Einar Bjørndalen til langrensstafetten i OL i Salt Lake City. Foto: NTB Scanpix
VANSKELIG VALG: Tidligere landslagsstrener i langrenn Pål Gunnar Mikkelsplass innrømmer at det var et vanskelig valg å vrake Ole Einar Bjørndalen til langrensstafetten i OL i Salt Lake City. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Det som bikket det i Skjeldals favør var at Bjørndalen gikk et annet løp dagen før, måtte på medaljeseremoni og fikk dermed kortere restitusjonstid. Jeg vet Bjørndalen ble skuffet over valget, men det hadde Skjeldal også blitt om han hadde blitt vraket.

Det store dilemmaet Sett i ettertid er det ingen som kan klandre Mikkelsplass. Norge ble olympiske mestere i stafett etter en nervepirrende duell mellom Alsgaard og Zorzi, hvor førstnevnte trakk det lengste strået i kjent stil.

Dette er faktisk det siste OL-gullet i stafett fra Norges langrennsherrer.

- Antakeligvis hadde det blitt spurt mellom  Alsgaard og Zorzi og norsk gull uansett hvem av Bjørndalen og Skjeldal som hadde gått, sier Mikkelsplass.

Han er fullt klar over at han «snøt» Bjørndalen for muligheten til å ta historiske fem gull i samme OL.

- Vi var klar over dette historiske aspektet, men det var viktig at det ikke ble avgjørende for valget. Vi tenkte mye over dette, og det hadde ikke akkurat vært en skandale om Bjørndalen fikk gå i stedet for Skjeldal. Det kunne like godt ha bikket den andre veien.

- Men siden de var såpass jevne, og vi hadde færre løp å vurdere Bjørndalen på i forsesongen, samt at han hadde et tøffere mesterskapsprogram, valgte vi Skjeldal.

- I sitt livs form Mikkelsplass presiserer:

- Samtidig var nok Bjørndalen i sitt livs form da, også fysisk. Han var en av verdens aller beste i fristil, også sammenlignet med langrennsløperne, sier Mikkelsplass, som faktisk gir ut en bok om skigard i dag.

- Det er skigard jeg driver med og etterspørselen er stor. Jeg ble spurt om å skrive denne boka. Nå er det gjort. Jeg tror boka komma ut i dag. Det blir spennende, forteller 54-åringen.

DUELLEN: Kristen Skjeldal fikk etappen på stafettlaget i Salt Lake City som Ole Einar Bjørndalen ville ha - og som kunne gitt ham historiske fem OL-gull i samme mesterskap.
Foto: Erik Johansen / SCANPIX
DUELLEN: Kristen Skjeldal fikk etappen på stafettlaget i Salt Lake City som Ole Einar Bjørndalen ville ha - og som kunne gitt ham historiske fem OL-gull i samme mesterskap. Foto: Erik Johansen / SCANPIX Vis mer

Bjørndalen benekter at han var veldig opptatt av å gjøre en historisk bragd.

- Jeg tenker faktisk aldri på medaljer. Jeg fokuserer på å gjøre gode løp og prestasjoner. Det klarte jeg i Holmenkollen. Det er den følelsen jeg er ute etter, sier Bjørndalen.

- Jeg har ingen hemmeligheter. Jeg trener hardt, er opptatt av detaljer og gjør mitt aller beste. Jeg er veldig glad for at jeg har fått holdt på med dette i så mange år, forteller tidenes mestvinnende vinterolympier, som altså kunne stått med ett OL-gull til om Mikkelsplass hadde valgt annerledes.

GULL: Her sekunderer Pål Gunnar Mikkelsplass Anders Aukland på den første etappen på den siste OL-stafetten som Norges langrennsherrer vant. Foto: Erik Johansen/SCANPIX
GULL: Her sekunderer Pål Gunnar Mikkelsplass Anders Aukland på den første etappen på den siste OL-stafetten som Norges langrennsherrer vant. Foto: Erik Johansen/SCANPIX Vis mer
Lik Dagbladet Sport på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.