Bjørndalen lar blodtesterne få fritt spillerom

Ole Einar Bjørndalen vant i utklassingsstil igjen, og er fullt klar over at mange tror han bruker ulovlige midler for å bli så god.

Skiskytteren åpnet sesongen med oppvisninger på sprint og jaktstart. Søndag var han nok en gang i en klasse for seg og tok sin 40. verdenscupseier. 78 ganger har han hoppet opp på seierspallen siden debuten i 1993.

Franske Raphael Poiree gikk inn til annenplass, 1.13,8 minutter bak nordmannen, mens russiske Sergej Rozjkov ble nummer tre.

Ole Einars overlegenhet har aldri vært helt enkel å takle for verken konkurrenter eller utenlandsk publikum. Gjennom årene har dopingbeskyldningene kommet fra ulike hold, men Bjørndalen garanterer at han har rent mel i posen og lar nå blodtesterne få fritt spillerom.

- Jeg har ikke noe å skjule, det håper jeg virkelig folk tror meg på. Her er det knallhard, systematisert trening som gjelder, sier Bjørndalen bestemt til NTB.

Verdenscuplederen er testet hyppig i hele år, og har i likhet med resten av skiskytterlandslaget sagt seg villig til å delta i en helt ny blodprofilstudie i regi av Antidoping Norge.

Nylig avga han også en blodprøve som ble testet for det nye designerdopet THG, som har felt en rekke friidrettsutøvere. Prøven var negativ.

- Bare hyggelig å bidra. Jeg stiller opp når som helst, sier Bjørndalen.

- Tror nordmenn er dopet

Raphael Poiree er skuffet og svært kritisk til at hans eget forbund ikke har dopingtestet ham på 2-3 år. Han ønsker det var som i Norge.

- Der er det perfekt lagt opp. Ingen slipper unna, slår han fast overfor NTB.

Han legger til at han de siste årene er testet hyppig både i og utenfor sesong av antidopingbyrået WADA, og av IBU i forbindelse med sine sterke prestasjoner i verdenscupen.

- Jeg har ingen ting å skjule, og vet Ole Einar tenker likt som meg når det gjelder doping. Testingen må hele tiden bli bedre, spesielt fra de nasjonale forbundene, sier Poiree til NTB.

Så kommer en oppsiktsvekkende uttalelse fra Liv Gretes ektemann:

- »Mannen i gata» hjemme i Frankrike vet ikke bedre, fordi skiskyting er en liten idrett, men mange der tror norske langrennsløpere og skiskyttere er dopet!

Ole Einar Bjørndalen følger like godt opp og bekrefter Raphaels antakelse:

- Det overrasker meg ikke, sånn er det i Italia også, sier tidenes mestvinnende skiskytter rett ut.

Vanlige folks uvitenhet og ryktespredning kan fort sette en utøver i dårlig lys.

- Jeg kunne aldri drevet skiskyting uten å vite at jeg har tillit fra folk i Norge. For Raphael er det viktig at også Frankrike tar antidopingarbeid på alvor, og at folk flest får vite hvor omfattende testingen av oss virkelig er.

Tester i ett år

Antidoping Norge har på eget initiativ, og i frittstående samarbeid med danske kolleger, satt i gang et prosjekt med rundt 40 norske toppidrettsutøvere. Daglig leder Anders Solheim sier til NTB at prosjektet skal vare et år.

- Blodprøvestudien gir oss forhåpentlig mer kunnskap om variasjoner i utøvernes blodverdier i løpet av et år. Vi skal ta prøver av dem i forskjellige treningsperioder i lavlandet og høyden og etter konkurranser som vanlig dopingkontroll, bekrefter Solheim overfor NTB.

Prøvetakingen startet i sommer, og den norske studien skal sammenlignes med den danske for å få satt ting i system.

- Vi skal undersøke hvordan blodprøver kan endre seg over tid i ulike omgivelser, legger Solheim til.

- Jeg har selvsagt sagt ja til å være med, og planen er vel at vi skal avgi 6-8 prøver i løpet av et år. Jeg har også godkjent at de kan forske på mitt blod og fryse det ned for bruk i framtiden, sier Bjørndalen.

- Det er viktig å holde trykket i dopingtestingen oppe. Bare på den måten kan vi holde idretten helt ren.

(NTB-Kaj T. Pedersen)