Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Bjørndalen med kritikk mot IBU: - Jeg er veldig skuffet over det

Mener VM-festen reddes av bra Kollen-vær.

KRITISK: Ole Einar Bjørndalen (t.h) kommer til å starte siste av de norske på torsdagens normalprogram i VM, og han mener det bare er flaks at forholdene er så bra som de er i Holmenkollen. Han mener de beste må få velge beste startgruppe, og ikke en demokratisk inndeling blant nasjonene.
KRITISK: Ole Einar Bjørndalen (t.h) kommer til å starte siste av de norske på torsdagens normalprogram i VM, og han mener det bare er flaks at forholdene er så bra som de er i Holmenkollen. Han mener de beste må få velge beste startgruppe, og ikke en demokratisk inndeling blant nasjonene. Vis mer

HOLMENKOLLEN (Dagbladet): Dobbelt sølvvinner Ole Einar Bjørndalen (42) går til torsdagens normalprogram i VM med trygghet i allerede å ha vunnet en 20-kilometer denne sesongen. Det gjorde han i verdenscupåpningen i Östersund i desember.

Da skjøt han prikkfritt, og veteranen er klar på at han er nødt til å levere 20 treff også på torsdag om han skal ha en mulighet til å gå helt til topps på øvelsen.

- Jeg vet ikke om vinneren må ha 20 treff, men jeg må ha 20 treff om jeg skal ha en sjanse til å vinne, sier han til Dagbladet.

VM-festen så langt har bydd på fine og jevne forhold for utøverne. Det mener Bjørndalen at det internasjonale skiskytterforbundet (IBU) kan prise seg lykkelig over. I mars er ofte forholdene så tilfeldig og ujevne at det kan skape tilfeldige resultater.

Ofte er det en ulempe å starte seint, ettersom forholdene ofte forverres utover i løpet. På torsdag vil Bjørndalen velge startnummer sist av de norske.

Slik synes han ikke det burde vært, og spesielt med tanke på at hans står med to VM-sølv på starter.

- Klaget i flere år - I IBU har vi startgrupper som er helt idiotisk, og det er noe vi har klaget på i flere år. Det er bare to personer fra hver nasjon som har mulighet til å velge beste startgruppe, istedet for de som har en reell sjanse til å vinne. Om det er 15 eller 20 kan man se på - men to fra hver nasjon er ikke bra, sier Ole Einar Bjørndalen til Dagbladet.

Han mener at nysnøen som har falt i nordmarka sørger for at vi likevel får rettferdige konkurranser, og at ulempen med seint startnummer ikke er så ille.

- Nysnøen har gitt oss veldig stabile forhold. Det vil sikkert bli litt varmere mot helga, men da er det stafetter og fellesstart, så da spiller det ingen rolle, sier Bjørndalen.

Medaljeuttellingen så langt i mesterskapet mener han er «over all forventning». Men veteranen har nok en gang klart å prikke inn toppform både på standplass og ute i sporet.

- Jeg har fått forberede meg i fred og ro, og jeg har hatt bra trøkk på skytingen i oppladningen. Og fysisk føler jeg meg veldig bra. Jeg håper å gå enda fortere mot slutten av VM, for jeg føler jeg har bra fart i kroppen, sier Bjørndalen.

44. plass sist Han lar seg ikke stresse av at det ble 44. plass på siste normalprogram i verdenscupen, i tyske Ruhpolding.

- Da je vant i Östersund var ting i orden rundt meg. I Ruhpolding var det ting som ikke har noe med skiskyting å gjøre som tok min konsentrasjon, og da gikk det på trynet, sier Ole Einar Bjørndalen.

Han rangerer Emil Hegle Svendsen, Martin Fourcade og Anton Shipulin som de største favorittene på 20-kilometeren.