HYLLET: Marit Bjørgen og Ole Einar Bjørndalen fikk Idrettsgallaens hederspris. Foto: NTB scanpix
HYLLET: Marit Bjørgen og Ole Einar Bjørndalen fikk Idrettsgallaens hederspris. Foto: NTB scanpixVis mer

Bjørgen og Bjørndalen vant hedersprisen

Bjørndalen og Bjørgen hyllet

Ole Einar Bjørndalen og Marit Bjørgen ble tildelt «Idrettsgallaens hederspris».

«Idrettsgallaens hederspris tildeles en person som på en unik måte har viet sitt liv til idretten. Hedersprisvinneren skal stå for en innsats og innlevelse over tid som er spesielt beundringsverdig», står det i begrunnelsen for hvem som kan motta den prestisjetunge prisen.

Årets idrettsår ble spesielt da to av Norges mest folkekjære idrettsutøvere takket av nesten samtidig. Ole Einar Bjørndalen og Marit Bjørgen har underholdt norske TV-seerne i til sammen nesten 45 år, og hver helg har folk samlet seg for å følge skiskytterkongen og langrennsdronninga. Og sjelden har de blitt skuffet.

Søndag fikk de to en velfortjent hyllest.

- Jeg trodde man måtte være skikkelig gammel for å få en hederspris. Jeg skjelver. Det er en fantastisk pris å få på slutten av karrieren og å få reise hjem herfra med hedersprisen sammen med deg Ole Einar, sa Bjørgen, før hun overlot ordet til Bjørndalen.

- En nerd

- Tusen takk til juryen for en sånn pris. Dette er ganske stort for en fra Kutoppen på Simostrana. Jeg har holdt på med toppidrett siden jeg var 12 år. Jeg har så og si aldri vært skadet, og vært en nerd innen det jeg har holdt på med. Men det er det som har reddet meg og sørget for at eg har holdt på så lenge, innledet Bjørndalen.

Etter en lang idrettskarriere hadde han mange å takke.

- Jeg vil takke lagkameratene på landslaget og konkurrentere - det er det som har sørget for at jeg har kunne holdt på så lenge. Jeg vil også takke trenerne jeg har hatt opp gjennom årene.

- De som har betydd mest for meg er «muttern» og «fattern». De var alltid støttende og la aldri press på meg. Det var enkelt å holde på med idrett hjemme hos oss.

Stor karriere

Bjørndalen debuterte i verdenscupen i 1993 og ga seg ikke før april i fjor. Han kan se tilbake på en formidabel karriere.

Skiskytteren står endte på rekordmange 94 verdenscupseire med geværet på ryggen, og tok i tillegg en verdenscupseier i langrenn. Simostranda IL-utøveren var den komplette skiskytter og var både rask i sporet og stabil på standplass.

Bjørndalen leverte når det gjaldt som mest, og tok gull i fire forskjellige OL. Det første kom i Nagano i 1998 og det siste i Sotsji 2014. Totalt tok han 13 Ol-medaljer, hvorav åtte gull. Også i VM var han ustoppelig, og tok hele 20 gull i et tidsrom på 18 år.

Bjørndalen var lenge tidenes mestvinnende olympier, men da han selv ikke fikk være med til OL i Pyeongchang grep Bjørgen sjansen og klatret til topps på listen.

Passerte Bjørndalen

Året Marit Bjørgen la opp blir først og fremst husket som et suksessfullt år, der langrennssportens mest meriterte og beundrede utøver viste at hun fortsatt er best, i en alder av 38 år.

Med to nye OL-gull, ett sølv og to bronsemedaljer i Pyeongchang skrev hun seg inn i historien som tidenes mestvinnende vinterolympier og passerte landsmennene Bjørn Dæhlie og Ole Einar Bjørndalen på lista. Bjørgen kan se tilbake på åtte gull, fire sølv og tre bronsemedaljer i OL-sammenheng.

OL-gullene i Sør-Korea kom på 4 x 5 km stafett og 30-kilometeren og bidro til Norges historisk gode OL-innsats, hvor det totalt ble hentet hjem 39 medaljer.

Bjørgen er også tidenes mestvinnende VM-medaljør og står med 26 medaljer, hvorav 18 gull i løpet av karrieren. Det første kom i 2003 og det siste i 2017, og viser Rognes-damas utrettelige jakt etter edelt metall.

Kveldens vinnere

 • Årets mannlige utøver - Aksel Lund Svindal
 • Årets gjennombrudd - Jakob Ingebrigtsen
 • Årets gullball - Ada Hegerberg og Rune Almenning Jarstein
 • Årets kvinnelige funksjonshemmede utøver - Birgit Røkkum Skarstein
 • Årets lag - Skihopperne
 • Årets kvinnelige utøver - Marit Bjørgen
 • Årets mannlige funksjonshemmede utøver - Jesper Saltvik Pedersen
 • Årets ildsjel - Doris Norbye
 • Utøvernes pris - Jakob Ingebrigtsen
 • Årets trener - Gjert Ingebrigtsen
 • Årets forbilde - Karsten Warholm
 • Hedersprien - Marit Bjørgen og Ole Einar Bjørndalen