Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Bjørndalen OL-klar i langrenn

Ole Einar Bjørndalen sier han går 30 kilometer i Salt Lake-OL hvis han er i form. Lørdag tok han en ny 2.plass bak svenske Per Elofsson.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den norske skiskytteren har tatt verdenscupen i langrenn med storm denne sesongen. 2. plassen i Kuopio for en drøy måned siden viste at han var i nærheten av den aller beste, og etter dagens spurttap mot Elofsson har Bjørndalen befestet sin posisjon som medaljekandidat i to OL-grener.

Er han i form, går han garantert OL-åpningsøvelsen i langrenn.

I dag var det bare et halvsekund som skilte de to beste etter en vanvittig spennende langspurt som norske TV-seere uten dekodertilgang ble snytt for.

Christian Hoffmann tok 3.plassen, 11,4 sekunder bak Elofsson. Den spurtsterke østerrikeren brakk staven i den siste bakken en drøy kilometer før mål og kom bakpå.

Kristen Skjeldal, derimot, avanserte i feltet mot slutten, klemte til med en flott 4.plass og sikret seg OL-billett.

Vil gå i OL

- Jeg elsker å gå på ski når jeg er i form, og er jeg det i OL går jeg nok 30-kilometeren, sa Bjørndalen til NTB etter fellesstarten i det tidligere VM-tettstedet Ramsau.

Avgjørelsen blir tatt i løpet av helgen. Bjørndalen konfererer med skiskyttertrener Erlend Slokvik og langrennstrener Pål Gunnar Mikkelsplass før den videre OL-planen spikres.

- Jeg har lyst til å gå langrenn, men da må jeg være i form, gjentok Bjørndalen. Og kjenner vi Simostranda-ekspressen rett, er han i sitt livs form når moroa starter i USA.

- Men det er så mange gode løpere i langrenn at det ikke nytter bare å slenge seg med. Går jeg, er det for at jeg er i slag og for å vinne, sier Bjørndalen.

- Vi tar avgjørelsen sammen, og det ligger ingen føringer fra noe hold. Noen kommer med gode råd, men det er også alt, opplyste Erlend Slokvik til NTB.

- Vi må se på helheten. Hvis Ole Einar er i form, har han ingen problemer med å hente seg inn foran åpningsøvelsen i skiskyting to dager etter. En hviledag skal være nok, det er han vant til fra skiskyting, fortsatte Slokvik.

Og går Bjørndalen godt på 30-kilometeren, blinker stafetten i det fjerne. Den går dagen etter den siste individuelle blinken har falt i Soldier Hollow. Skiskytterstafetten går tre dager senere.

Stor bredde

Bredden i verdenstoppen i fristil er langt bedre enn i klassisk. I sesongåpningen i klassisk sto åtte nordmenn øverst på resultatlisten. Etter lørdagens 30-kilometer var løpere fra 11 nasjoner inne blant de 13 beste.

Men i fravær av spanieren Johan Mühlegg og Thomas Alsgaard var det fire mann det sto mellom midtveis på den siste 5-kilometersløyfen. Elofsson, som sprengte feltet ut på den nest siste runden, Bjørndalen, Hoffmann og Skjeldal.

- Per rykket ut på den femte runden og jeg ble liggende litt bak. Det kostet krefter å ta ham inn igjen, men da jeg fikk kontakt igjen ut på sisterunden følte jeg meg pigg, sa Bjørndalen.

Som tro til med padling i verdensklasse i den siste kneika en drøy kilometer før mål. Hoffmann brakk staven på egen hånd og var borte.

Slapp nesten

- Det er padling jeg er god på, og jeg fikk høre at Elofsson slet meg å henge på. Synd jeg ikke fikk et par meter på ham, i spurten hadde jeg nemlig lite å gi, innrømmet Bjørndalen, som måtte ta føringen da taktikeren Elofsson samlet seg til spurten noen hundre meter før mål.

Elofsson var halvsekundet foran over målstreken. Hoffmann gled inn til 3.plass, 5 sekunder foran en opplagt Skjeldal.

- Jeg torde ikke slappe av, men valgte å dra fordi jeg fryktet løpere bakfra, sa Bjørndalen.

- Det måtte bli spurtoppgjør, men jeg visste ikke hvor god Ole Einar var i spurten. Tok ingen sjanser, det hadde vært dumt å dra ham inn for så å tape i spurten, sa Elofsson, som økte sin ledelse i verdenscupen.

Svensken tok sin niende verdenscupseier totalt, sin andre i år.

JAKTSTART: Per Elofsson vant med tiden 19.24.4. Foto: REUTERS/Heinz-Peter Bader /SCANPIX

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!