Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Ole Einar Bjørndalen legger opp:

Bjørndalen om den vonde beskjeden: - Jeg ble forbanna

Etter 25 år i verdenstoppen tvinges Ole Einar Bjørndalen til å legge opp. Da han fikk beskjeden om helsa, ble han forbanna.

TØFT FARVEL: Ole Einar Bjørndalen har skrevet seg inn i historiebøkene, men forteller at det er tungt å gi seg som 44-åring. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
TØFT FARVEL: Ole Einar Bjørndalen har skrevet seg inn i historiebøkene, men forteller at det er tungt å gi seg som 44-åring. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SIMOSTRANDA (Dagbladet): - Det er tøft å stå her, sier mannen med 13 OL-medaljer til Dagbladet.

Ole Einar Bjørndalen (44) legger opp som skiskytter. Den endelige avgjørelsen ble tatt i påsken, men Bjørndalen forteller om en trøblete sesong, der han bar på en hemmelighet i nesten ett år.

I fjor sommer fikk han hjerteflimmer, noe som først ble kjent for offentligheten i går. Bare hans aller nærmeste kjente til detaljene.

- Motivasjonen er der og jeg skulle gjerne gått noen år til. Kroppen sier ikke stopp, men jeg har fått hjerteflimmer. Det er noe jeg kan leve med, men jeg må se alt i et større perspektiv, sier han til Dagbladet og ser seg rundt i klubbhuset til Simostranda IL.

Han fortsetter:

LEGGER OPP: Ole Einar Bjørndalen (44) sier han slutter etter råd fra helseteamet sitt og familien. Video: NTB Vis mer

- Hjerteflimmer kan være arvelig, det kan komme av hard belastning og stress. Jeg har trent knallhardt siden jeg var 12 år, og da må jeg lytte til erfarne folk. Jeg har fått råd fra personer som er best i landet og i verden på feltet. De mener jeg må trene meg ned, sier Bjørndalen.

- Hvordan opplevde du å få beskjeden?

- Jeg ble forbanna fordi jeg mistet trening. Det var egentlig det jeg tenkte. Sesongen nærmet seg med stormskritt og jeg mistet mye av den tøffe treninga i høst, sier han.

KING KONG: Her klatrer Bjørndalen opp på statuen av ham selv i hjembygda.  Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
KING KONG: Her klatrer Bjørndalen opp på statuen av ham selv i hjembygda. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Ville fortsette

44-åringen forteller at han ikke kjente store smerter, men at han merket at noe var galt med kroppen.

- Jeg får det (hjerteflimmer) aldri under trening, men det har skjedd når jeg hviler eller sover. Du merker pulsen og at den slår raskere enn vanlig, sier Bjørndalen.

Hjerteflimmer omtales på fagspråket som en rask og uregelmessig elektrisk aktivitet i hjertets forkamre som medfører at forkamrene pumper raskt, uregelmessig og med liten pumpekraft.

Veteranen mener nemlig at han kunne gått flere sesonger, men i samråd med det medisinske apparatet kom han fram til at han legger opp.

Han gikk sine første renn i verdenscupen i mars 1993. 20-kilometeren i Kontiolahti endte med 29.-plass. Sitt siste renn gikk han i russiske Tjumen rett før påske. Noen av sine første stavtak tok han på jordene i hjembygda Simostranda.

Flere av naboene som har fulgt Bjørndalen hele karrieren var på plass for å hylle skiskytterens siste dag som aktiv. Blant sambygdingene satt naboene Knut Ole Kopland og Torger Kopland, som har sett Bjørndalen trene mye på jordene rett utenfor huset.

NYTT LIV: Ole Einar Bjørndalen skal nå starte et nytt liv - utenfor sporet.  Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
NYTT LIV: Ole Einar Bjørndalen skal nå starte et nytt liv - utenfor sporet. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Familieliv

Det var også her i hjembygda, i klubbhuset til Simostranda IL, at Bjørndalen fortalte hele det norske folk at han gir seg. 25 år på toppnivå har også kostet mye, i form av treningstimer og reisedøgn.

Nå vil han tilbringe mer tid med familien - og kanskje trene litt mindre, ifølge ham selv.

For halvannet år siden fikk han datteren Xenia sammen med den hviterussiske skiskytteren Darja Domratsjeva.

- Det er fantastisk å bli far og Xenia trenger mer og mer tid med foreldrene sine. Det skal jeg bidra med. Barn trenger foreldre som er til stede. Jeg ser fram til det.

- Forandret det deg på noen måte å bli far?

- Det forandret meg ikke som person, men at det er mer å organisere. Det har ikke forandre meg som person.

Mange tilbud

Hva Bjørndalen gjør videre, vil han si minst mulig om. Han innrømmer at han har mange tilbud - og at han har en stor interesse for biler.

- Jeg liker å kjøre bil. Jeg kommer helt sikkert til å kjøre mer nå, i en bil som går fort, sier Bjørndalen og ler.

Han utelukker at han blir skiskyttertrener innen kort tid. Han mener det er for tidlig.

- Jeg føler det er litt tett på egen karriere, og jeg bør heller få ting litt avstand. Jeg er god til å organisere, så jeg tror jeg kan gjøre en organiseringsjobb, sier Bjørndalen, som forteller at det kan ta alt fra én måned til ett år før han finner et nytt prosjekt.

NABO-ROS: Her får Bjørndalen rosende ord av naboen i hjembygda Torger Kopland. I forgrunnen sitter Knut Ole Koplan og Christian Bache. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
NABO-ROS: Her får Bjørndalen rosende ord av naboen i hjembygda Torger Kopland. I forgrunnen sitter Knut Ole Koplan og Christian Bache. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Tøft farvel

Bjørndalen tok et farvel med skiskytterkarrieren med flere av sine nærmeste støttespillere rundt seg. Der var både bror Dag, gamle naboer og ildsjeler fra Simostranda.

Han takket både støttespillere, det norske folk, familie, rådgivere, trenere og samarbeidspartnere.

- Jeg har det bra nå, men det er tøft å stå her og fortelle at jeg gir meg, sier Bjørndalen til Dagbladet.

Han forteller:

- Jeg er takknemlig for de åra jeg har prestert bra. Jeg ser fram til det nye livet, et litt annerledes liv, sier han.

Middelmådig sesong

Han startet sesongoppkjøringen i fjor med gode treninger i april, mai og juni. På en samling midt på sommeren fikk han sitt første møte med hjerteflimmer. Han mistet verdifullt treningsgrunnlag, men var snart tilbake i normal trening.

Da han var tilbake i god trening igjen, ble han rammet på nytt. På høsten i fjor kom et tredje hjerteflimmer. Han mener det ødela mye for sesongen.

Bjørndalen oppsummerer:

- Det var en middelmådig sesong. Men motivasjonen min er ustoppelig. Det er den fortsatt, sier han.

I år har han for første gang på lang tid hatt en roligere påske med sine nærmeste. Rundt 25 familiemedlemmer var samlet på fjellet.

- Jeg har en fantastisk familie, sier Bjørndalen.

Han legger til at både mor og far var ivrige supportere.

- Toppidrett krever mye, men familien har alltid betydd mye for meg. I år har det vært annerledes enn før. I påsken var jeg på Beitostølen, der fikk vi samlet alle i familien. Vi har knapt feiret jul eller påske, sier han.

Etter 25 år i verdenseliten er det mange han ønsker å takke.

- Jeg vil takke det norske folk. Trenere og støtteapparat jeg har hatt gjennom 25-30 år. Uten dem kunne jeg aldri oppnådd de resultater jeg ønsket. De jeg vil takke mest, er de som er litt mer tilgjengelige enn andre, sier 44-åringen.

Han sikter til støttespillere han har ringt for å få hjelp på både julaften og nyttårsaften dersom han hadde spørsmål om trening eller sykdom.

- Jeg skulle ønske jeg kunne si at jeg var lei skiskyting og trening. Men jeg er egentlig like motivert som før, sier mannen med 13 OL-medaljer, 45 VM- medaljer og 95 individuelle seire i verdenscup. ​

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!