Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Bjørndalen over kneika

Tilbake etter farens sykdom, trener Ole Einar Bjørndalen nå i de råeste løypene han finner for å lykkes i VM på ski i Oberstdorf.

OBERTILLACH (Dagbladet): Det er nå 13 dager til Bjørndalen går 15 kilometer fri teknikk i ski-VM. Tirsdag ble Dagbladet med på en av hardøktene Bjørndalen skal gjennom foran mesterskapet. Det vil si: Bjørndalen gikk på ski, Dagbladet kjørte snøskuter. Bjørndalen kjørte åtte drag på sju-åtte minutter på 90 prosent av maks. På toppen av brattbakken «Steilhang» var Bjørndalen langt nede i kjelleren hver gang.

-  I Oberstdorf skal vi gå ei sløyfe på 7,5 kilometer to ganger. Jeg har ikke gått den før, men vet at løypa har noen knallharde bakker der det er viktig å gå bra på ski. Det er derfor jeg nå trener her hjemme i Obertillach. Vi har et par bakker her som er skikkelig rå, sier han.

Bra med pappa

Også privat har det vært motbakke for Bjørndalen den siste tida. Faren Hans ble alvorlig syk og lagt inn på Rikshospitalet i all hast for halvannen uke siden. Bjørndalen dro straks til Oslo og ble til torsdag i forrige uke. Da følte han seg trygg.

-  Det går bra med pappa. Ellers hadde jeg ikke vært her nede nå, sier han.

Med vissheten om at faren kommer seg på beina, klarer Bjørndalen å fokusere fullt og helt på treninga igjen. Tirsdagsøkta var ei såkalt terskeløkt.

-  Jeg måler puls og laktat mellom hvert drag for å kontrollere intensiteten. Det handler om å gå så fort som mulig uten å få syre. Det blir noen slike økter fram til VM, men ikke for mange, sier Bjørndalen som også har et par enda hardere økter på planen.

Lar seg irritere

VELTRENT: -  Fysisk er jeg bedre enn noen gang. Det viser blant annet testløp jeg har gjennomført, sier Ole Einar. Foto: Arnt. E. Folvik
VELTRENT: - Fysisk er jeg bedre enn noen gang. Det viser blant annet testløp jeg har gjennomført, sier Ole Einar. Foto: Arnt. E. Folvik Vis mer

Skiteknisk er Bjørndalen nær komplett etter nært samarbeid med Torgeir Bjørn. Også utstyret er prima.

-  Fysisk er jeg bedre enn noen gang. Det viser blant annet testløp jeg har gjennomført, sier han.

Da gjenstår bare råheten - evnen til å ta ut hele kapasiteten når gjelder som mest.

-  Ja, det er riktig det. En løper som Thomas Alsgaard så ikke så rå ut, men han gikk alltid fort på slutten. Bjørn Dæhlie startet knallhardt, holdt helt til mål og så jo ut som han var helt ferdig. Men jeg tror at Thomas hadde vel så mye laktat i kroppen som Bjørn, sier Bjørndalen.

Han har en egen mental teknikk for å tyne ut den siste energien.

-  Jeg bruker ting som irriterer meg for å få mer energi. Det kan være ting som skjer der og da under rennet eller ting i forkant, som kommentarer fra folk eller hvordan folk oppfører seg. Det vanligste blant utøvere er å prøve å koble vekk det som irriterer fordi det tar for mye energi, men jeg bruker isteden det som irriterer for å få mer energi. Slik har jeg tenkt de siste fem-seks åra, sier han.

Fienden som gjest

Helt fram til VM kommer Bjørndalen til å bruke børsa på trening.

-  Jeg fortsetter å skyte til få dager før rennet i Reit im Winkl, sier han.

Lørdag 12. januar går Bjørndalen der 15 kilometeren i v-cupen for å teste langrennsnivået. Fra før har han to andreplasser fra v-cupen og femteplassen fra OL-tremila i Salt Lake. Nå vil han på pallen. Det er det flere som vil.

-  Jeg tror hjemmefavorittene Axel Teichmann og René Sommerfeldt blir harde. Men de har et sterkt press på seg. Christian Hoffmann blir også god, men han har ofte dårlig glid på skiene. Lars (Berger) og Tore (Ruud Hostad) blir også helt sikkert med, sier Bjørndalen, som har to av de hardeste konkurrentene boende på hotellet til svigerforeldrene i Toblach drøye halvtimen unna.

-  Ja, Teichmann og Sommerfeldt bor der. Men det har tyskerne gjort i alle år. Sjefen Jochen Behle har sikkert flere netter på hotellet enn jeg har selv, sier Bjørndalen.