Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Bjørndalen tatt imot som en popstjerne i Russland. Opprørt over klasseskillet

- Jeg må følge Darjas behov, sier Ole Einar Bjørndalen i et stort intervju om fortiden, nåtiden og framtiden.

POPULÆR: Ole Einar Bjørndalen er populær i Norge, men kanskje enda mer ettertraktet i Russland. Her sammen med kjæresten Darja Domratsjeva (t.h.) og finske Kaisa Mäkäräinen. Foto: IBU-picture / Martin Embacher
POPULÆR: Ole Einar Bjørndalen er populær i Norge, men kanskje enda mer ettertraktet i Russland. Her sammen med kjæresten Darja Domratsjeva (t.h.) og finske Kaisa Mäkäräinen. Foto: IBU-picture / Martin Embacher Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I løpet av helgas uvanlige konkurranseformer i Russland fikk skiskytterne og langrennsløperne mye oppmerksomhet blant russisk presse og russiske fans.

Profiler som Martin Fourcade, Aleksandr Legkov, Gabriela Soukalova, Dorothea Wierer og Federico Pellegrino havnet imidlertid i skyggen av en norske duo som fikk aller mest oppmerksomhet:

Petter Northug, som vekket oppsikt med sitt spøkefulle frieri til Vladimir Putin, og Ole Einar Bjørndalen, som vant mixed-stafetten sammen med Karin Oberhofer, men skuffet i tospann sammen med Northug dagen etter.

Bjørndalen er som en popstjerne å regne i Russland. 42-åringens stjernestatus hadde sitt utspring på starten av 2000-tallet. Foran VM i Khanty-Mansjisk i 2003 kom han inn i mesterskapet som OL-konge med fire gull fra Salt Lake City året før, men ingen VM-gull.

I den russiske vinterbyen slo han imidlertid til med sine to første VM-gull i karrieren, blant annet da han skjøt 20 av 20 treff i «stormen» på VM-fellesstarten. Det regnes som en av tidenes tidenes skiskytterprestasjoner.

- Overrasket og opprørt Også i OL i Sotsji i 2014 opplevde Bjørndalen et helt unikt øyeblikk. Superveteranen var avskrevet som en reell gullkandidat, men slo likevel til med et overraskende OL-gull på sprinten og ble i løpet av dette mesterskapet tidenes mestvinnende vinterolympier.

Slik skaper man en evig legendestatus. Og interessen fra den russiske befolkningen ble heller ikke mindre av forriges ukes nyhet: Bjørndalen venter barn sammen med hviterrussiske Darja Domratsjeva.

Bjørndalen ble tatt imot som en superstjerne i Russland forrige uke. Han fikk også mange spørsmål om han vil bosette seg i Øst-Europa og hvordan det står til med russisken hans. Overfor Sport Express sier 42-åringen at han ikke behersker språket i det hele tatt, og i et stort intervju med R-Sport snakker nordmannen ut om sitt forhold til Russland.

- Jeg er overrasket og opprørt over forskjellen på fattig og rik her. Det har gått innpå meg og er det verste minnet mitt fra Russland. Det beste minnet er utvilsomt OL i Sotsji. Å motbevise kritikerne og ta gull der, var helt fantastisk, sier Bjørndalen til den russiske storavisen.

Mange meninger Da hadde han egentlig bestemt seg for å legge opp. Beslutningen om å forlenge karrieren etter 2013/14-sesongen satt betydelig lengre inne enn valget han offentligggjorde forrige uke: å fortsette til OL i 2018.

- Årets beslutning var mye enklere enn etter OL i Sotsji. Da var jeg i tvil. I år har det vært en prosess som har skjedd gradvis, allerede fra det første verdenscuprennet som jeg vant. Det gjorde noe med motivasjonen. Jeg leverte mange gode løp, ikke minst i VM i Holmenkollen, så det føltes naturlig å fortsette. Motivasjonen er sterk for å satse i to år til, sier Bjørndalen.

Forrige uke fortalte Bjørndalen til Dagbladet at mange oppfordret ham til å legge opp allerede i 2002.

- Etter Salt Lake-OL var det mange som ba meg om å gi meg på topp. I 2012-2013 hadde jeg det ganske tøft, jeg begynte å bli gammel. Folk ville jeg skulle legge opp. Men jeg var sikker på at jeg også kunne gi mer, sa Bjørndalen til Dagbladet forrige uke.

- Nå har jeg blitt 42 år. Forskjellen nå er at alle ekspertene vil at jeg skal fortsette. Men nå er jeg faktisk enig med dem. Jeg fortsetter min karriere og gleder meg til en ny sesong.

- Skal følge Darjas behov Han er kjempefornøyd med gjennomføringen av sesongen og har vist sin beste form på flere år. Nå venter imidlertid nye utfordringer når Bjørndalen blir pappa i høst.

Da rivalen Martin Fourcade ble far i fjor, ga det ham mye energi inn mot denne sesongen. Bjørndalen håper det samme vil skje med ham.

- Jeg har aldri vært far før, så det blir spennende. Jeg skal ta det som en mann. Vi ser frem til det og gleder oss veldig, sier Bjørndalen til R-Sport.

- Vi har ikke planlagt noe ferie ennå. Vi får se om vi får behov, om Darja ønsker det. Jeg må følge hennes behov. Vi må fokusere på å gjøre det som er riktig for henne.

Konkurrenter i tårer En rekke russiske idrettsutøvere lot forrige ukes Bjørndalen-nyheter gå innpå dem. Den russiske skiskytterlegenden Olga Medvedtseva, mest kjent under sitt tidligere navn Olga Pyleva, begynte å gråte da hun hørte nyheten.

- Det kom en del tårer. Det var gledestårer. Jeg er utrolig glad på deres vegne, og aller mest på Bjørndalens vegne. Det ville vært synd for menneskeheten om et geni som Bjørndalen ikke fikk barn og om hans gener ikke hadde gått videre, sa Medvedtseva forrige uke.

Det russiske esset Anton Sjipulin advarte forrige onsdag mot de eminente idrettsgenene som stjerneparets barn trolig vil få. 

- Jeg er sikker på at barnet deres kommer til å få fantastiske gener til å bli en stor idrettsutøver, ikke minst i skiskyting. Forutsetningene er ekstremt gode med to så store idrettsutøvere som foreldre. Det er bare å passe seg, sa Sjipulin med et glimt i øyet, før han gratulerte paret.

Hele Norges coronakart