Bjørndalen tilfreds med dopinggrep. Fikk to av tre ønsker oppfylt: - Overrasket

-  Det er ganske store og kraftige bøter som blir innført, sier Ole Einar Bjørndalen.

FORNØYD: Ole Einar Bjørndalen mener IBUs vedtak er en seier for idretten.Foto: Berit Roald / NTB scanpix
FORNØYD: Ole Einar Bjørndalen mener IBUs vedtak er en seier for idretten. Foto: Berit Roald / NTB scanpixVis mer

Ole Einar Bjørndalen mener vedtakene som ble gjort på den ekstraordinære IBU-kongressen i Østerrike var en seier for utøverne.

Onsdagens kongress i Fieberbrunn, bare noen kilometer unna VM-byen Hochfilzen, kom som et resultat av krav fra løperne om skjerpede dopingsanksjoner. Utøverne, med Bjørndalen som en av frontfigurene, hadde selv fremmet tre konkrete forslag som skulle tas stilling til.

To av disse ble vedtatt.

Den ekstraordinære kongressen ga tommelen opp for å ta VM-, OL- og verdenscupplasser fra nasjoner med dopingtatte utøvere, samt å tidoble størrelsen på bøter til nasjonale forbund med dopingtatte utøvere.

Forslaget om å innføre åtte års utelukkelse kunne ikke vedtas fordi det ville vært i strid med WADA-koden, men en arbeidsgruppe er nedsatt for å jobbe for økte straffer.

Vil ta tid

Bjørndalen er godt fornøyd med at utøverne vant gjennom med to av sine krav.

– Kongressen endte nøyaktig som jeg hadde forestilt meg, samtidig som jeg er overrasket over at så mange stemte for endringene. Det er ganske store og kraftige bøter som blir innført, sier skiskytterkongen til NTB.

De vedtatte forslagene vil bli innpasset i regelverket og iverksatt før sesongen 2017–18. Bjørndalen understreker at man fra utøvernes side er utålmodige og «gjerne vil ha endringer i morgen». Samtidig forstår han at det vil ta noe tid.

– At det vil ta tid å få gjennomslag, må vi faktisk skjønne. Det er som nevnt store bøter det er snakk om, og dette må bli gjort riktig slik at en nasjon for eksempel ikke går konkurs, sier han.

– Startplasser må bli fratatt på riktig grunnlag. Skal du bli fratatt en plass dersom du får i deg et forurenset produkt, er det riktig? Juristene (til EBU red.anm.) må få muligheten til å si sin mening, slik at vi får et regelverk som er riktig, tilføyer skiskytterkongen.

Har «pushet» på

Bjørndalen sier han selv har brukt mye tid på å få fortgang i prosessen.

– Jeg har forsøkt å «pushe» på så mye som jeg overhodet kan, sier 43-åringen.

Han antyder at Det internasjonale skiskytterforbundet (IBU) har fått ufortjent mye kritikk for sitt antidopingarbeid.

– Det er få forbund som tar sånn tak i dette som de har gjort nå. IBU får mye pepper for ikke å ha vært flinke, men mange som har jukset er faktisk tatt. Og det er IBU som har tatt dem, ikke WADA eller IOC, sier medaljegrossisten fra Simostranda – og tilføyer:

– Det er heftig testing fra IBU sin side som ligger bak, og det håper jeg de fortsetter med og i enda sterkere grad. I tillegg trengs det mer preventivt arbeid.

Lørdag går Bjørndalen sitt første renn under VM i Hochfilzen. Den 43-årige evighetsmaskinen er medaljekandidat på sprinten.

(NTB)