Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Bjørndalen tror svenskene har målt feil

For kort løype?

• Skiskytter-VM i dag: Dagbladet.no følger kvinnenes 15-kilometer fra kl. 14.05 og mennenes 20-kilometer fra kl. 17.15.

ÖSTERSUND (Dagbladet.no): I dag kan Ole Einar Bjørndalen ta sitt andre VM-gull i Östersund. På progammet står 20-kilometeren - arrangøren hevder i hvert fall at det er 20 kilometer.

Bjørndalen mener nemlig tidene så langt i mesterskapet er for sterke til at løypeoppmålingen kan stemme. Selv finner han bare én logisk forklaring: Løypa er for kort.

Dermed blir det enda viktigere å skyte feilfritt, ettersom løperne som er sterkest i sporet får mindre tid til å rette opp eventuelle tilleggsminutter på standplass.

- Straffen for å bomme er ekstrem. Jeg har aldri sett så raske tider, rundt 21 minutter på 10 kilometer, sier Bjørndalen.

IBU har hentet fram måleapparatet

Til eksempel vant Maxim Tsjoudov lørdagens sprint (10 km) på 22 minutter og 25 sekunder, inkludert to skytinger. Det er raskere enn de fleste skøyteetapper (10 km) i en vanlig langrennsstafett.

- Det er ikke ofte du ser en stafettetappe i langrenn på under 23 minutter. At vi går samme distanse på 21 minutter, med et fire kilos tungt våpen på ryggen, har jeg mine sterke tvil om. Det stemmer ikke, sier Bjørndalen.

UNDRER: Kan svenskene rett og slett ha målt feil, slik at løypa er for kort, spør verdens suverent beste skiskytter, Ole Einar Bjørndalen. Foto: HEIKO JUNGE/SCANPIX
UNDRER: Kan svenskene rett og slett ha målt feil, slik at løypa er for kort, spør verdens suverent beste skiskytter, Ole Einar Bjørndalen. Foto: HEIKO JUNGE/SCANPIX Vis mer

Løypa i Östersund er kupert og blir betegnet som teknisk krevende.

- Har du vært ute og målt?

- He-he, jeg vet ikke hvor langt det er. Jeg tror IBU (det internasjonale skiskytterforbundet) har vært ute og målt.

Herretrener Kjell Ove Oftedal ser ikke bort fra at Bjørndalen har et poeng.

- Den er kanskje bittelitt kort. Men det er noen utforkjøringer som går veldig fort.

- Kort løypetid favoriserer ikke nødvendigvis Norge?

- Normalt sett er det ikke noe minus for oss om løpstiden blir lenger, sier Oftedal.

Har slitt på normaldistansen

image: Bjørndalen tror svenskene har målt feil

Løpstiden er uansett ikke det viktigste på dagens normaldistanse. Det skal skytes 20 skudd, og hvert bomskudd medfører ett tilleggsminutt.

Tidligere denne sesongen har Bjørndalen havnet langt nede på resultatlista på normalstarten. I Kontiolahti i november endte 34-åringen helt nede på 29. plass med seks bom. Halvard Hanevold ble for øvrig nummer to i samme løp.

Stort bedre gikk det ikke for Bjørndalen i Pokljuka i desember. Denne gangen endte han på 20. plass - i et løp Emil Hegle Svendsen vant.

Bjørndalen tror de dårlige resultatene skyldes lite trening rettet mot den spesifikke distansen.

- Jeg har vunnet OL-gull på denne distansen, men det er få ganger jeg har trent på øvelsen. 90 prosent av løpene er sprint, jaktstart og fellesstart, forklarer han.

Med gull og bronse så langt i mesterskapet har Bjørndalen uansett lite press på seg i dag.

- Det har gått over all forventning. Å ta bronse med to bom var bedre betalt enn jobben jeg gjorde, sier han.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media