Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Bjørndalen ikke tatt ut til OL

Bjørndalen uenig med OL-vrakingen: - Jeg kunne fått frem formen

OL går uten tidenes mestvinnende olympier.

IKKE MED: Ole Einar Bjørndalen er ikke med i den norske skiskyttertroppen til Pyeongchnag. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
IKKE MED: Ole Einar Bjørndalen er ikke med i den norske skiskyttertroppen til Pyeongchnag. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ole Einar Bjørndalen var ikke blant navnene da Olympiatoppen og Skiskytterforbundet la frem den norske skiskyttertroppen til OL i Pyeongchang.

Det kommer frem i en pressemelding fra Olympiatoppen. I stedet er Henrik L'Abée-Lund, Lars Helge Birkeland og Erlend Bjøntegaard tatt med.

Dermed går OL uten tidenes vinterolympier for første gang siden Albertville-lekene i 1992.

43-åringen med 8 olympiske gullmedaljer å vise til har kun to 18. plasser som best denne sesongen og har dermed ikke innfridd Olympiatoppens krav om to topp 12-plasseringer eller en pallplass i løpet av sesongen.

Til TV 2 sier Bjørndalen at han synes det er kjipt at han ikke ble tatt ut for første gang på 26 år.

- Det er kjipt at jeg ikke får være til stede. Jeg får nesten vente og se til etter at OL er ferdig for å kunne svare på det. Men det er vanskelig å forestille seg. Denne dagen måtte komme en dag, og nå er den her, sier Bjørndalen til TV 2 Sporten.

- Er du uenig i uttaket?

- Det er jeg. Jeg mener selv jeg kunne fått fram formen til OL, svarer han.

På spørsmål om han nå ønsker å satse videre mot VM i Östersund neste sesong svarer Bjørndalen at han ikke har bestemt seg for om han legger opp eller satser videre.

- Vi får oppsummere når sesongen er over, hvilken vei jeg går videre. Jeg har ikke tatt noen avgjørelse på det, sier Bjørndalen.

Fikk spesiell vurdering

Toppidrettsjef Tore Øvrebø kommenterer vrakingen slik i en pressemelding:

– Som det fremgår av uttaket, er det de første olympiske leker siden 1992 hvor Ole Einar Bjørndalen ikke blir en del av den norske OL-troppen. Det angår alle oss som er opptatt av vintersport. Bjørndalen ble ikke innstilt til uttak av idrettssjefen i skiskyting, og Olympiatoppen har i etterkant av innstillingen hatt grundige diskusjoner med ledelsen i skiskyting om uttaket, og utfordret grunnlaget for innstillingen, sier han.

De uttatte har alle klart Olympiatoppens krav. Toppidrettsjefen i Olympiatoppen sier til NRK at han synes det var vanskelig å utelate Bjørndalen fra lekene.

– Som toppidrettssjef synes jeg det er synd at Bjørndalen ikke har klart OL-kravene, slik at vi kunne ha opplevd ham på startstreken i et sjuende vinter-OL. Som tidenes vinterolympier vil han for alltid ha en stor plass i norsk idrettshistorie, sier Øvrebø.

- Det har vært en vurdering i å komplementere en tropp rundt de medaljehåpene vi har ut hva de har gjort før, sier idrettssjef i skiskytterforbundet Per Arne Botnan.

Botnan sier at Bjørndalens tidligere resultater veide inn i prosessen deres, men at han ikke har vist nok denne sesongen til å fortjene et uttak.

- Vi vurderte han på lik linje med de andre ut fra prestasjonene denne sesongen. Ole Einar ble vurdert litt spesielt med tanke på tidligere resultater. Han har fått noen ekstra sjanser med tanke på det, men det er andre som har vært bedre enn ham, sier Botnan til Dagbladet.

- Var det aktuelt å utsette uttaket av den siste plassen en uke for å gi Bjørndalen en siste sjanse til å kvalifisere seg i Anterselva?

- I utgangspunktet har vi gjort som de siste 15-20 årene og gjort uttaket etter Ruhpolding, slik at troppen får best mulig sjanser til å forberede seg til mesterskapet.

- Ole fikk muligheten til å forberede seg i høyden etter de to første verdenscuprennene og sjansen i Ruhpolding og Oberhof. Formkurven har ikke vært så stigende at det har vært aktuelt å gi ham en sjansen foran de andre.

- Skaper mest ro

Tidligere mangeårig lagkamerat av Bjørndalen og nåværende NRK-ekspert Halvard Hanevold sier til Dagbladet at han personlig helst skulle sett Bjørndalen med til mesterskapet.

- Jeg synes personlig at det er synd at Ole Einar ikke er med. Jeg hadde personlig håpet at han kunne bli tatt ut til en reserveplass. Samtidig har de nå dekket stafettplassene godt og har gode reserver. Han har rett og slett ikke prestert godt nok sammenlignet med de andre og da er det riktig uttak og det som skaper mest ro rundt laget før OL.

Bjørndalen gjorde et av sine bedre renn i langrennsporet på 20 kilometeren i Ruhpolding sist, men fikk ikke skytingen til å sitte. Likevel følte Bjørndalen at det var et steg i riktig retning. Også Hanevold tror hans gamle lagkamerat på mange stafettgull hadde klart å finne en form til lekene, men er usikker på hvor god formen ville blitt.

- Jeg tror hvertfall Bjørndalen selv føler at han var på vei mot noe og det viste han i det løpet. Om han hadde klart å bli noe bedre enn Erlend og Henrik, er mer usikkert, han lå jo litt bak de i utgangspunktet. Jeg er helt sikker på at han kunne funnet formen til å gå ålreite renn i Pyeongchang, men spørsmålet er om de hadde vært nevneverdig bedre enn alternativene, sier Hanevold.

​Kunne ventet en uke

Eurosports skiskytterekspert Ann Kristin Flatland er tidligere verdensmester i skiskyting og kjenner skiskytterledelsen godt. Hun tror det har vært en svært vanskelig avgjørelse for dem å utelate Bjørndalen.

- Det har sikkert vært en knalltøff avgjørelse å ta. Hvis en bare ser på resultatene i år så er ikke de gode nok, men om man ser på merittene hans fra mesterskap og ser at han har levert i alle store mesterskap i alle år, så blir det et vanskelig regnestykke å sette opp mot hverandre, sier Flatland til Dagbladet.

Flatland peker på at formen til Bjørndalen har vært stigende de siste par ukene og at han tok et kraftig steg fremover i sporet på 20-kilometeren i Ruhpdoling.Siste OL-uttak skjer tirsdag 23. januar, etter verdenscupen i Anterselva. Der er imidlertid ikke Bjørndalen tatt, og det er OL-troppen som får muligheten til å gå i høyden i Italia.

- Vi så i Ruhpolding at formen var stigende og det var en kraftig framgang, om han rekker å komme i toppform og få ut det han er god for i tide. Kanskje kunne de utsatt med å ta ut den siste plassen til etter løpet i Anterselva neste helg, sier Flatland.

- Samtidig må man vise respekt til Bjøntegaard og L’Abee-lund som har vist gode resultat og har godt gått på ski. Jeg skulle gjerne hatt med Ole Einar i OL, samtidig ser jeg årsaken bak uttaket, sier Flatland.

Eckhoff foreløpig ikke med

Heller ikke Tiril Eckhoff er med i den norske OL-troppen. Kun tre kvinner er foreløpig blitt tatt ut til OL. Eckhoff får dermed en uke til å vise seg frem før det siste OL-uttaket den 23. januar.

Selv om Eckhoff ikke er tatt ut i OL-troppen, mener Hanevold at det bare er et tidsspørsmål før Fossum-løperen får klarsignal til deltakelse.

- Det var bare tre kvinner som foreløpig er tatt ut. Hun har ikke klart OL-kravet, men det er etter mitt skjønn bare en formalitet. Jeg tenker at det er selvsagt at Tiril skal til OL, hun er fortsatt vårt største medaljehåp på kvinnesiden, sier Hanevold.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!