VIL OPP I «HØYDEN»: Ole Einar Bjørndalen brukte høydehus før det ble forbudt for norske utøvere i 2003. Han vil bruke det igjen dersom Idrettstinget sier ja til å heve forbudet i 2015. Foto: Roy Wahlstrøm
VIL OPP I «HØYDEN»: Ole Einar Bjørndalen brukte høydehus før det ble forbudt for norske utøvere i 2003. Han vil bruke det igjen dersom Idrettstinget sier ja til å heve forbudet i 2015. Foto: Roy WahlstrømVis mer

Bjørndalen vil bruke høydehus før VM i Oslo i 2016

Håper på «Ja» på Idrettstinget i 2015.

HOLMENKOLLEN (Dagbladet): Som Dagbladet omtalte tidligere i uka så kan det særnorske forbudet mot bruk av høydehus stå for fall. Debatten skal opp igjen på Idrettstinget i 2015, og dersom det blir flertall for å heve forbudet, så betyr det at norsk idrett legger seg på samme linje som resten av verden.

I Norge har høydehus vært forbudt siden 2003.

Argumentasjonen er at det er en etisk gråsone fordi det dreier seg om en kunsting måte å øke produksjonen av røde blodceller i kroppen, for på den måten forbedre den fysiske kapasiteten.

110.000 kroner
Ole Einar Bjørndalen (40) har vært en motstander mot det norske forbudet i alle år. På gården hjemme på Simostranda investerte han 110.000 kroner i utstyr for høydehus. Det fikk han brukt i bare ti dager før forbudet ble innført i 2003.

Siden har det stått demontert og ubrukt på Simostranda.

- Det høydehuset kostet meg 11.000 kroner i døgnet, sier Ole Einar Bjørndalen om utstyret han benyttet før forbudet kom.

- Likt for alle
Han ser fram til at høydehusdebatten igjen kommer opp på bordet, og håper at forbudet blir avskaffet.

- Enten må det være totalforbud i hele verden, eller så må det være lovlig i hele verden, og Norge er ett av to land hvor det ikke er lov med høydehus, sier Ole Einar Bjørndalen til Dagbladet.

Under Sotsji-OL ble han valgt inn i utøverkomiteen i den internasjonale olympiske komité (IOC) for åtte år. Der er kampen for å kriminalisere doping, og øke utestengelsen fra to til fire år, et av de viktigste sakene Bjørndalen vil jobbe for i sin sentrale rolle i internasjonal idrettspolitikk.

Ja til høydehus
Han mener selv at bruk av høydehus ikke er etisk problematisk, og 40-åringen, som satser mot VM i Oslo i 2016, bekrefter på direkte spørsmål fra Dagbladet at han selv vil ta det i bruk igjen dersom Idrettstinget i 2015 hever forbudet.

- Ja, det tror jeg, sier han.

- Så får vi diskutere effekten av høydehusbiten med de som virkelig kan det.

- Ingen effekt
I Dagbladet i dag snakker den norske proffsyklisten Lars Petter Nordhaug om at han aldri vil få svar på hvor god han kan bli. Mens lagkameratene hans i Belkin Pro Cycling legger seg i høydetelt, så må Nordhaug takke nei.

- Dersom forbudet oppheves, hadde jeg benyttet meg av det. Det er noe jeg har lyst til å prøve ut. Slik det er i dag, har jeg en følelse at jeg aldri får vite hvor god jeg kunne ha blitt. Hvor høyt opp på sammenlagtlisten jeg egentlig kunne ha kommet, sier Lars Petter Nordhaug.

Professor i idrettsfysiologi ved Norges Idrettshøyskole, Jostein Hallén, mener på sin side at høydehus ikke har noen effekt.