- Bjørndalen ville vært helt ferdig etter ei økt

Men LSKs fysiske trener lurer fælt på hvorfor gutta har bly i beina.

(Dagbladet.no): Så seint som i mars smilte Tom Nordlie bredt etter at LSK-gutta leverte strålende resultater på den beryktede «helvetestesten».

10 av spillerne satte nye personlige rekorder, mens seks tangerte bestenoteringen sin. Lillestrøm virket å være topp fysisk forberedt foran tippeligastarten.

I de fire første kampene har spillerne i stedet virket utslitte etter én omgang. Selv for LSKs fysiske trener Erlend Slokvik er det et lite mysterium.

- Jeg også lurer fælt på hvorfor det er sånn. Nå sist trøkket gutta veldig bra på helt til pause. Men da vi kom ut til 2. omgang, så det ikke ut som vi hadde hatt pause i det hele tatt. Det så heller ut som vi hadde slitt oss ut, sier Slokvik til Dagbladet.no.

- Hva driver dere egentlig med i pausene?

- Spiser, drikker og holder varmen. De vanlige tingene.

Tror problemet sitter i hodene

For utenforstående kan det virke som om Lillestrøm har trent seg i senk. Vidar Riseth sier til VG i dag at han aldri har vært i en klubb hvor det trenes hardere. På TV 2s fotballsending i går kveld snakket var reporteren på Åråsen sikker i sin sak: Lillestrøm-spillerne har blitt kjørt så hardt at alt overskudd er borte.

Artikkelen fortsetter under annonsen

FINNER IKKE FORMEN: Simen Brenne er blant LSK-spillerne som har manglet sprut i beina i de første seriekampene. Mot Molde i går skjedde det igjen; Lillestrøm virket slitne og kraftløse da de kom på banen etter pause. Foto: SCANPIX
FINNER IKKE FORMEN: Simen Brenne er blant LSK-spillerne som har manglet sprut i beina i de første seriekampene. Mot Molde i går skjedde det igjen; Lillestrøm virket slitne og kraftløse da de kom på banen etter pause. Foto: SCANPIX Vis mer

- Når en kar som ikke har sett på en eneste trening sier det, så må det vel være sant, da, bemerker Slokvik syrlig.

- Jeg vet ikke hvor han har det fra. Men det blir jo litt håpløst, det blir jo det.

- Men det er vel ikke rart folk spekulerer?

- Jeg har ikke noe problem med å innrømme at vi ikke presterer som vi skal.

- Tom Nordlie sier problemet er mer psykisk enn fysisk. Hvordan kan dere være så sikre?

- Fordi vi har såpass mange kontroller. Alle tester fram til sesongstart var bedre enn i fjor, så vi er ganske sikre på at den fysiske formen er på samme nivå som forrige sesong, minst. Det vet vi. Det må være flere ting som spiller inn. Og det er ikke tvil om at laget er veldig preget mentalt.

- Men det at dere skal være så godt trent harmonerer dårlig med at spillerne ser slitne ut?

- Ja. Vi har ikke testet dem etter at sesongen begynte, siste testen var vel på Marbella 17. mars. Etter det har det bare vært blodprøver og pulsmålinger. Vi har ingen indisier på at spillerne skal være i så fryktelig dårlig form.

- Bjørndalen ville vært helt ferdig etter ei økt

- Tester gir vel ikke nødvendigvis alle svarene?

- Vi har prøvd å være veldig fotballrelevante. Det er Tom som kjører testene vi bruker, og de har vært brukt i fotball i mange år. Vi har trent helt likt i vinter som i fjor, så det er rart om vi fysisk sett skal være dårligere, sier Slokvik.

Har vært for flinke

Det er vanskelig å argumentere mot en mann som har trent Ole Einar Bjørndalen til fire OL-gull om treningslære - selv om skiskyttere og fotballspillere selvsagt må trene på vidt forskjellige måter.

Slokvik har profesjonalisert arbeidet med LSK-spillernes fysiske form, blant annet gjennom å introdusere avanserte pulsklokker og datautstyr i treningsarbeidet. Det gir mye informasjon om hvordan spillerne presterer på trening - men kan det bli for vitenskapelig?

- Ja, det kan det nok. Vi har snakket om det, at vi kan bli for flinke. Derfor har vi sluppet oss litt ned på det, og brukt mindre tid på det overfor spillerne. Av og til kan det være lurt å gjøre det litt enkelt, sier Slokvik.

Til sammenligning er det neppe noen innen norsk idrett som ligger lenger framme enn Ole Einar Bjørndalen når det gjelder å eksperimentere med utstyr og treningsmetoder for å bli best mulig.

- Hva er den største forskjellen på å jobbe med ham å jobbe med Lillestrøm-spillerne?

- Da jeg jobbet med skiskytterne, jobbet jeg med noen av verdens beste i sin idrett. Det er ingen i LSK. Generelt sett er Ole Einar lenger framme sånn sett. Men det blir feil å sammenlikne, det er så forskjellige arbeidskrav og belastning. Hadde jeg tatt med Ole Einar på en fotballtrening her, ville han vært helt ferdig etter ei økt. Det har jeg pratet med ham om også. Det er så mye start/stopp.

- Vil dere lytte til spillerne og kjøre lettere treninger?

- Vi har allerede trappet ned, og trent mindre nå etter seriestarten i år enn i fjor. Forhåpenligvis gir det resultater. Vi trener nok mye og hardt, men ikke mer enn man bør for en idrettsutøver på dette nivået.

- Dere blir ikke i tvil når dere ser hvordan spillerne framstår?

- Vi mener absolutt at vi har nok kompetanse. Det er klart man blir litt preget av å ikke lykkes, men vi har fortsatt troa, sier Slokvik.

<B>LURER FÆLT:</B> Fysisk trener Erlend Slokvik vet ikke hvorfor Lillestrøm tilsynelatende bare holder én omgang. Han sier at testene før seriestart var bedre enn året i forveien, og at treningene ikke har vært hardere enn de var i fjor.
<B>VILLE BLITT UTSLITT:</B> Om Ole Einar Bjørndalen hadde vært med på en trening med LSK ville han blitt fullstendig utmattet, sier LSKs fysiske trener - som selv har trent Norges mestvinnende vinteridrettsutøver.