RIBBET SKIPARKEN: Ole Einar Bjørndalen gikk på en treningssmell og fikk det ikke til å stemme sist sesong. Kun én gang vant han et individuelt renn. Nå har han byttet ut så godt som hele skiparken sin. 
Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX
RIBBET SKIPARKEN: Ole Einar Bjørndalen gikk på en treningssmell og fikk det ikke til å stemme sist sesong. Kun én gang vant han et individuelt renn. Nå har han byttet ut så godt som hele skiparken sin. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIXVis mer

Bjørndalen vraket 19 av 20 skipar fra fiaskosesongen

«Utstyrsfreaken» tar drastiske grep.

«Utstyrsfreaken» Ole Einar Bjørndalen (37) falt pladask for den nye Madshus-skien og har uvanlig nok byttet ut hele skiparken på rundt 20 par før sesongstart.

Kun ett eneste skipar tar han med seg videre fra forrige sesong; det han gikk inn til to annenplasser med i Östersund for nøyaktig ett år siden.

De siste ukene har skiskytterkongen nitestet ski og utstyr. For første gang noensinne ribbet han samlingen på cirka 20 par ski så omfattende.

- Kun ett par er igjen fra i fjor. På alle tester viser det seg at de nye skiene er bedre enn de gamle. Men jeg ønsker ikke å gå så mye mer i detalj før jeg har brukt dem i konkurranse. Alt kan jo fungere forskjellig i trening og konkurranser, sier Ole Einar Bjørndalen til NTB.

Skiutvikleren I 2004/2005-sesongen byttet 37-åringen fra Rossignol til Madshus. Siden har Bjørndalen vært en av den norske skifabrikkens viktigste aktive utviklere av utstyr. Også den nye konstruksjonen har Ole Einar Bjørndalen gitt betydelige bidrag til utviklingen av.

- Det ser veldig bra ut. Aldri før har jeg byttet ut så mange par på en gang.

Fortsatt er den nye skien ikke ferdigtestet på kaldt føre, men i plussgrader overgår den alle forventninger. Også Emil Hegle Svendsen (26) har byttet ut brorparten av skiparken sin, mens Lars Berger (32) har gjort kun noen få utskiftninger.

- Man kan ikke se forskjell på ny og gammel ski, men det er ny oppbygging av spenn og helt nytt materiale det handler om. Jeg vet at de andre merkene også har gjort endringer, men jeg føler meg sikker på at Madshus er veldig langt framme, sier Bjørndalen.

VIL TILBAKE PÅ TOPP: Ole Einar Bjørndalen havnet helt i skyggen av Tarjei Bø og Emil Hegle Svendsen sist sesong. I år vil han tilbake på toppen. 
Foto: Heiko Junge / Scanpix
VIL TILBAKE PÅ TOPP: Ole Einar Bjørndalen havnet helt i skyggen av Tarjei Bø og Emil Hegle Svendsen sist sesong. I år vil han tilbake på toppen. Foto: Heiko Junge / Scanpix Vis mer

Omtrent ti mannlige løpere i skiskyttertoppen benytter Madshus, til stor forskjell fra tidligere år. Blant konkurrentene til de norske er tyske Michael Greis og russiske Anton Sjipulin mest profilert.

Den nye skien har vært utviklet de siste to sesongene.

Spørsmålstegn Verdenscupstarten i skiskyting finner sted onsdag. 20-kilometeren i Östersund blir spesiell på mange måter. Størst spørsmålstegn er det i forbindelse med Ole Einar Bjørndalen, som opplevde nedtur i fjor etter en treningstabbe før jul der han ikke fant tilbake til seierstaktene igjen.

- Formen er ikke fullt så god som på samme tid i fjor, men jeg har en helt klar plan, og den handler om å komme i toppform senere på grunn av sent VM (i begynnelsen av mars), sier Ole Einar Bjørndalen.

Ikke bare skiene er flunkende nye. Også bindinger er videreutviklet. Dessuten har Bjørndalen hentet fram igjen den «gamle» suksessoppskriften og fått hjelp av tidligere støttespillere i både de fysiske og de mentale sesongforberedelsene.

(NTB)