Bjørndalens jernnerver knekket Poiree

Anterselva: Ole Einar Bjørndalens jernnerver knekket verdenscuplederen Raphael Poiree på siste stående skyting i en gysende spennende jaktstart over 12,5 kilometer i dag.

Duellen mellom de to desidert beste skiskytterne i verden kulminerte på siste standplass der de sto side ved side med nervene på høykant.

Poiree, som ledet med et par-tre sekunder, tok en sjanse og brente av en meget rask serie. Men han bommet med ett skudd før Bjørndalen begynte å skyte.

- Jeg hørte at han bommet og sa til meg selv: «Nå må du fokusere, gutt. Ta ett og ett skudd».

- Det er hardt å konsentrere seg i slike situasjoner, men det er jo det vi trener på, forklarte Bjørndalen etterpå.

Tok en sjanse

- Min eneste sjanse mot Ole Einar var å gamble på å skyte fort. Han gikk fortere enn meg i sporet. Dessuten er jeg syk, har vondt i halsen og skulle kanskje ikke ha stilt til start. Men når du leder, så skal det mye til å trekke seg, sa den sympatiske franskmannen. Han hostet ille etter målpassering.

- Ole Einar var best i dag. Jeg hadde ingen sjanse mot ham i sporet. Likevel synes jeg at jeg gikk et godt løp, men du verden så glad jeg er for at det er over, tilføyde franskmannen.

Bak Ole Einar gikk de tre øvrige nordmennene sterke løp. Frode Andresen gikk seg fram til 4. plass fra startnummer 21 til tross for hele fire strafferunder, Halvard Hanevold kom inn på 5. plass like i hælene på Andresen. Også han hadde fire strafferunder.

Egil Gjelland tok 11. plassen med tre strafferunder, og Norge var beste nasjon nok en gang.

Nesten perfekt

Vinneren var svært fornøyd med sitt løp.

- Jeg tenkte ikke så mye på å ta inn de 37 sekundene som Raphael ledet med. Jeg konsentrerte meg om å gå mitt eget løp. Jeg var godt forberedt. Sprinten fredag og dagens jaktstart var nesten to perfekte løp. Det gikk fortere på sprinten, og jeg synes det er merkelig at jeg går så bra etter så mange harde løp på kort tid. Det betyr bare at jeg er i god form, og at den systematiske treningen jeg gjennomfører er den riktige for meg, sa Bjørndalen.

- Løypene her i Anterselva passer meg bra. Jeg har unngått sykdom og har fordelen av å ha Nathalie (Santer) og hennes familie like i nærheten. Jeg kan koble av fra skiskytingen innimellom. Det er ikke så mange av de andre som har anledning til det. De andre går lei av hele Anterselva etter snart tre uker oppi her. Det gjør ikke jeg, sa Bjørndalen.

Han blir i Dobbiaco hos familien Santer til etter VM. Nærmest skal han feire julen der.

Konkurranseinstinkt

Bjørndalen elsker jaktstart og fellesstart. Det bringer fram konkurranseinstinktet i ham. Etter at han skjøt to bom på siste stående i sprintløpet fredag, var han meget revansjesugen da han halset etter Poiree fra start. Han tok langsomt innpå i løypa, og franskmannen hadde det tøft i tet.

På første liggende skyting bommet de en gang hver, men forspranget hadde skrumpet inn til 26,8 sekunder. Begge skjøt fullt hus på neste liggende, men Bjørndalen hadde spist opp ytterligere 10 sekunder.

På første stående skyting sto de sammen på standplassen. Poiree skjøt raskt, men fikk en bom. Bjørndalen tok seg litt bedre tid, men også han bommet. Ut fra stadion hadde han fortsatt 13,5 sekunder å ta inn.

Han var like i hælene på franskmannen inn til siste stående skyting, men med fullt hus for Bjørndalen og en bom for Poiree, var det norsk ledelse ut fra stadion. Bjørndalen ledet med 9,2 sekunder og hadde seieren i lomma. Ingen i verden slår ham i en slik situasjon.

Poiree resignerte på sisterunden, og avstanden i mål ble hele 41,8 sekunder.

BAK BJØRNDALEN: Raphael Poiree endte på 2. plass i dagens 12,5 kilometer i Anterselva. Foto: SCANPIX